A Private Banking 25 legfontosabb kérdése

Többszáz százalékos piaci bővülés, folyamatos fejlődés mellett – ezzel az impozáns teljesítménnyel zárták az évtizedet a hazai Private Banking szolgáltatók.

A következő évekre szóló prognózisok szintén optimista hangvételűek, hiszen az elemzők egybehangzóan a privátbanki ügyfélszámlák és a kezelt vagyon növekedését várják a hazai szolgáltatók esetében. A hazai privátbanki piac tehát még mindig jelentős potenciállal bír!

A fejlődésnek azonban ára van: az ügyfelek egyre magasabb minőséget, növekvő hatékonyságot és szofisztikáltabb, nemzetközi szintű szolgáltatásokat várnak el a privátbanki szolgáltatóktól és a vagyonkezelő cégektől. Némiképp bonyolítja a helyzetet, hogy olykor maguk az ügyfelek sincsenek tisztában a legfontosabb pénzügyi alapfogalmakkal, kérdésekkel vagy lehetőségekkel. 

A félreértések tisztázása végett a Private-banking.hu most összegyűjtötte a 25 legizgalmasabb kérdést, ami csak felmerülhet egy privátbanki portfólió kapcsán és amelyek alapvetően határozhatják meg az ügyfelek céljainak sikeres elérését.

A Private Banking 25 legfontosabb kérdése

A sikerhez a privátbanki ügyfeleknek is muszáj tisztában lenni az alapvető szakmai kérdésekkel.

Private Banking célja, célcsoportja

 • Milyen privilégium jár a privátbanki ügyfeleknek? A hazai pénzügyi paletta egészét tekintve a privátbanki ügyfélkör kapja a legmagasabb minőségű szolgáltatást, legyen szó pénzügyi tanácsadásról-, vagyonkezelésről- vagy egyéb, a pénzügyekhez kapcsolódó exkluzív szolgáltatásokról (például adóoptimalizálás vagy jogi tanácsadás). A magas likvid vagyonnal rendelkező ügyfeleknek tapasztalt dedikált bankár, egykapus- és elsőbbségi kiszolgálás, valamint kifejezetten a presztízsügyfeleknek szóló termékek járnak. Ráadásul a nemzetközi adatokhoz viszonyítva a hazai ügyfelek már viszonylag alacsony, 75-100 millió forintos átlagvagyonnal is kialakíthatnak egy jól diverzifikált privátbanki portfóliót (figyelembe véve, hogy az ügyfelek több szolgáltatónál tartják a vagyonukat).
 • Milyen hagyományokkal rendelkezik a Private Banking? A hiedelmekkel ellentétben a privátbanki szolgáltatás nem a hagyományos, kereskedelmi banki szolgáltatásokból alakult ki. Sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz! A Private Banking elődjeként működő szolgáltatás történelme 800 évre tekint vissza és jelentős gazdasági, valamint politikai szerepet töltött be Európa nemzetállamainak megteremtésében és megreformálásában. A középkori hadikiadások finanszírozásától indulva azonban hosszú- és rögös út vezetett a digitalizált- és szabályozott piacokig, valamint a dematerializált értékpapírok megjelenéséig. Hazai viszonylatban mintegy két évtizedes múltra tekint vissza a privátbanki tanácsadás.
 • Képesek a generációváltással kapcsolatos kihívásokra megoldást nyújtani a hazai szolgáltatók? Magyarország gazdaságtörténelméből adódóan a hazai nagyvállalatok többsége a rendszerváltás derekán alakult. Az alapítók zöme tehát most érkezik el életének abba a szakaszába, amikor el kell gondolkoznia a stafétabot átadásán. Annak tükrében viszont, hogy az alapítók és a NextGen elképzelései, motivációi, valamint életfelfogása között milyen mértékű hasonlóság van, számos belső- és külső megoldás létezik a generációváltás menedzselésére. Mindegyik esetében rendkívül nagy segítséget jelenthet egy tapasztalt, széles kapcsolati hálóval rendelkező pénzügyi partner, legyen szó a többgenerációs vagyonok menedzseléséről, üzleti tippekről vagy egyéb kérdések megválaszolásáról.
 • Releváns a magyar privátbanki ügyfeleknek a Family Office Service? A ügyfelek eddig is számtalan kiegészítő szolgáltatást érhettek el a hazai pénzintézeteknek köszönhetően, akik partnereiken keresztül képesek voltak biztosítani a Family Office legnépszerűbb szolgáltatásait (például: adó- vagy jogi tanácsadás). A következő évtizedben azonban hazánkban is egyre több pénzügyi szolgáltatónál honosodhat meg a Family Office Service, ami nemcsak túlmutat a hagyományos vagyonkezelésen, hanem az exkluzív szolgáltatásokat is (családi vagyonkezelés, karriertervezés, gépjárműpark szolgáltatások vagy személyzeti kérdések) házon belül képes biztosítani.
 • Hogyan néz ki jelenleg a magyarországi Private Banking szektor? A hazai privátbanki szolgáltatások jelentős előrelépést tudtak felmutatni az elmúlt tíz évben. 45.000 ügyfél mintegy 5000 milliárd forintnyi vagyonát kezeli egy párszáz fős privátbanki tanácsadó gárda, valamint tucatnyi felkészült vagyonkezelő szakember. A portfóliók struktúrájában is jelentős változások álltak be: egyrészt felértékelődött az aktív vagyonkezelés, másrészt fokozódik az érdeklődés az alternatív befektetések iránt is. 

 

 

A privátbanki szektor sajátosságai

 • Melyek a nagyobb vagyontömegek kockázatkezelésének sajátosságai? A hazai ügyfélkör átlagos kezelt vagyona 100 millió forint felett van. Ebből adódóan számos lehetőség és többletkockázat is adódik a privátbanki vagyon kezelése során. Előnyként említhető a vagyontömeg mérete, aminek köszönhetően a fajlagos kezelési- és tranzakciós költségek kedvezőbbé válnak, ezenkívűl szakmailag megengedettebbé teszi a spekulatív stratégiák alkalmazását vagy magasabb hozamú, illikvid értékpapírok vásárlását. Nem beszélve a magas belépési limittel rendelkező exkluzív befektetési termékek beszerzéséről, amit kifejezetten a privátbanki ügyfélkörnek tartanak fenn a pénzügyi szolgáltatók. Hátrányként jelenik meg viszont az OBA, a BEVA, valamint a mindig aktuális állami adókedvezmények irrelevanciája.
 • Milyen típusú kihívások várnak a jövőben a privátbanki szektorra? A 3. pontban kiemelt generációváltáson túl további kihívások is várnak a szegmensre, amire a pénzügyi szolgáltatóknak hatásos választ kell adniuk, ha hosszú távon is szeretnék megtartani, netán bővíteni ügyfeleik számát. Ezek közé tartozik a globalizáció gyorsulása, ami a jogharmonizáción keresztül külföldi konkurencia megjelenésével járhat. De éppen ilyen feladatnak bizonyulhat a jövőben a digitalizáció- és a FinTech forradalom térnyerése, ami megállíthatatlanul robog a Private Banking felé (a NextGen pedig nyitott is rá!) Ez utóbbiaknak köszönhetően például egyre több ún. “robo-advisor” jelenhet meg a piacon.
 • Miként változtatják meg a FinTech megoldások a Private Banking világát? A pénzügyi szolgáltatások informatikai fejlődése természetesen a világ legvagyonosabb ügyfeleinek életére is egyre nagyobb hatást fognak gyakorolni, bár a privátbanki csomagok - azok bizalmi jellegéből adódóan - valószínűleg továbbra is a leginkább konzervatív termékek maradhatnak. Megjelenhet viszont a valódi ügyfélélmény, erősödhet a digitális ügyintézés, amivel párhuzamosan a cyber-biztonsági aggályok is felerősödhetnek a szolgáltatások során. Mindez valószínűleg fokozatosan valósul majd meg, maximálisan tiszteletbe tartva a konzervatív, senior ügyfelek igényeit is.
 • Hogyan működik a filantrópia a gyakorlatban? A valódi értékteremtés egyre nagyobb reflektorfénybe kerül a pénzügyeink kapcsán. Kiváló példát jelent erre a filantrópia kérdésköre is, ami sokkal többet jelent a puszta adományozásnál. Segítségével ugyanis a filantróp személy kicsit a saját elképzelésére formálhatja a világot. A biztosított pénzügyi erőforrások hatását ugyanis tapasztalatának továbbadásával, valamint szellemi- és kapcsolati tőkéjének felhasználásával akár jelentősen is megtöbbszörözheti, hasonlóan a Business Angelekhez. Sőt, szerencsés esetben akár önjáróvá is teheti a kitűzött célt, például egy életképes alapítvány létrehozásával. 
 • Milyen elvek mentén érdemes privátbanki szolgáltatót választani? A privátbanki ügyfelek esetében kulcsfontosságú a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztása. Ez jellemzően egy hosszadalmas, többtényezős folyamat, ahol azonban busásan is megtérülhet az alaposság és a türelem. Gyakorlatilag a privátbanki szolgáltató többszintű átvilágítására van szükség, ahol a hagyományos kritériumokon kívűl (ajánlás, presztízs, stb.) érdemes a részletekre is figyelni. Ezek közé tartozik az ügyfél és a szolgáltató értékrendjének összehasonlítása, a cégen belüli fluktuáció mértéke, vagy éppen a privátbankárok szakmai életútjának ellenőrzése. További nézőpont lehet, hogy hol helyezkedik el a szolgáltató vagy működik-e a vállalatnál saját szellemi műhely. 

A Private Banking 25 legfontosabb kérdése

A privátbanki tanácsadás vagy vagyonkezelés? Érdemes hangsúlyt fektetni a részletekre.

Privátbanki befektetések pro- és kontra

 • Mi a különbség a privátbanki tanácsadás és a vagyonkezelés között? A vagyontömegek kezelése kapcsán érdemes kiemelt figyelmet szentelni a jogi- és felelősségi kérdések tisztázására. Nem mindegy például, hogy privátbanki tanácsadás vagy vagyonkezelés keretein belül állunk kapcsolatban a pénzügyi szolgáltatónkkal. Előbbi esetében ugyanis jogilag csak tanácsot kapunk a portfóliónk kapcsán, a döntések meghozataláért pedig mi magunk felelünk, míg a vagyonkezelő - betartva az írásban előre rögzített szigorú feltételeket - saját hatáskörben is döntést hozhat a tranzakciók kapcsán. További érv a vagyonkezelés mellett, hogy a pénzügyi szakemberek sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudnak döntést hozni az aktuális piaci események függvényében.
 • Az aktív vagy a passzív portfóliókezelést érdemes választani? Az indexek megjelenése óta számos alkalommal váltott ki heves vitát a piaci szereplők között, hogy passzív stratégiát alkalmazva érdemes követni a piacot, vagy inkább egyedi teóriákat felállítva, aktív portfóliókezeléssel érdemes megpróbálni túlszárnyalni a piaci hozamot. A döntés nem egyszerű, hiszen pro- és kontra is számos nyomós érv szól. A passzív szemléletű indexalapok mellett az egyszerűség és költséghatékonyság áll, míg a szakemberek által egyre kedveltebb aktív portfóliókezelés mellett a profitmaximalizálás, a piacra való hatékony reagálás és az abszolút hozamú stratégia rugalmassága áll, amivel a portólió menedzserek emelkedő-, oldalazó- és csökkenő árfolyamok mellett is képesek hozamot produkálni.
 • Milyen lehetőségeket kínálnak a privátbanki ügyfeleknek a kockázati- és magántőke-befektetések? A magasabb likvid tőkével rendelkező ügyfelek számára jó diverzifikációs alternatívát jelentenek a Magyarországon egyre nagyobb számban megjelenő private equity- és venture capital szolgáltatók, akik leginkább zárt befektetési alapokon keresztül biztosítanak lehetőséget arra, hogy a privátbanki ügyfelek részesülhessenek a startupok- vagy feltőkésített nagyvállalatok által kínált hozamokból. A kockázati- és magántőke befektetések azonban nemcsak lehetőségeket, hanem akár jelentős többletkockázatot is magukban hordoznak, vagyis kizárólag olyan tapasztalt ügyfeleknek valók, akik portfóliójuk egy részére felelősségteljesen képesek magasabb kockázatot vállalni.
 • Érdemes-e külföldi befektetésekben gondolkodni a Private Banking esetén? Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, aminek köszönhetően pénzügyi területen is felgyorsult (és egyes esetekben meg is valósult) a jogharmonizáció. Ennek köszönhetően eltűnt a külföldi szolgáltatók korábban behozhatatannak tűnő előnye, hiszen a hazai privátbanki szektor mára minden igényt kielégítő, nemzetközi szintű szolgáltatást képes nyújtani az ún. “High Net Worth Individuals”-nak, legyen szó a külföldi befektetések elérhetőségéről vagy éppen a privátbanki tanácsadók- és portfólió menedzserek szakmai felkészültségéről.
 • Közvetett (befektetési alapok)- vagy közvetlen módon kifizetődőbb ingatlanokba fektetni? Az ingatlanbefektetés örök favoritnak számít a befektetők körében. Az elmúlt évtizedekben azonban az ingatlanpiac óriási fejlődésen-, anomáliákon- és kihívásokon ment keresztül. A piaci szereplők egy része a szállodaiparnak konkurenciát kínáló rövidtávú kiadást helyezte előnybe, ami a külföldi befektetők megjelenésével karöltve az egekbe küldte az ingatlanok vételárát, valamint bérleti díjait. Emellett fellendült az ipari ingatlanpiac is, amivel egyidejűleg az azt finanszírozó ingatlanalapok is kedvelt befektetéssé avanzsáltak, kedvező kockázat-hozam arányú lehetőséget nyújtva ezzel a privátbanki ügyfeleknek. Mára bizonyossággal kijelenthető: az ingatlanbefektetések olyan sokszínű lehetőségeket kínálnak, mint soha korábban.

A Private Banking 25 legfontosabb kérdése

A privátbanki stratégiának, az allokációval kapcsolatos elképzeléseknek és a portfólióban található elemeknek passzolniuk kell a sikerhez.

Private Banking stratégiák

 • Elérhető passzív jövedelem a privátbanki ügyfélkörnek? A befektetők legfontosabb célkitűzése, hogy a korábban megteremtett vagyonuk minél kevesebb erőforrással legyen képes maximális hozamot teremteni. Ez a legfőbb motivációja a passzív jövedelem létrehozásának is, ahol a tulajdonos kizárólag a vagyontömeg által megteremtett előnyöket élvezi. Erre de facto lehetősége van az ügyfeleknek, hiszen számos olyan eszköz létezik, ami viszonylag biztonságosan képes rendszeres bevételt generálni a portfólió tulajdonosának. De jure azonban érdemes a vagyonelemeket, sőt magukat a vagyonkezelőket is rendszeresen górcső alá venni és személyesen felügyelni vagyonunkat. Kizárólag így optimalizálhatók a költségek és maximalizálhatók a bevételek.
 • Érdemes foglalkozni a fenntartható befektetésekkel? A 21. század kihívásai kapcsán egyre inkább reflektorfénybe kerülnek az etikus befektetések, amik szigorú kritériumrendszerüknek középpontjába a fenntarthatóságot helyezik. A tévhitekkel ellentétben ez jóval túlmutat a környezetvédelmi kérdéseken, hiszen az eszközök értékelése során számos egyéb gazdasági, társadalmi és jogi tényezőt is figyelembe vesznek a piaci szereplők. A hazai szolgáltatók többsége technikailag már felkészült arra, hogy fenntartható befektetésekkel szinesítse a privátbanki ügyfelek portfólióját. Ehhez azonban speciális szemlélet szükséges, ahol nem csupán a nominális hozamot, hanem a globális társadalmi jólétet is profitként értékelik az ügyfelek.
 • Relevánsak még az aranybefektetések egy magasabb vagyon kapcsán? Annak ellenére, hogy a klasszikus aranyfelhalmozás az aranystandard rendszer megszűnése óta értelmét vesztette, még mindig van helye a privátbanki portfóliókban az aranybefektetéseknek. A legfontosabb kérdés tehát nem az arany relevanciája, hanem annak vagyontömegen belüli súlya és a megfelelő hatékonyságú eszköz (fizikai arany, befektetési alap, bányarészvény, stb.) kiválasztása. Mára ugyanis rendkívül sok lehetősége nyílik arra a befektetőknek, hogy részesüljenek az arany árfolyamának változásából. Aranybefektetés (vagy spekuláció) előtt azonban érdemes körültekintően megvizsgálni a rendelkezésre álló eszközökben rejlő lehetőségeket és kockázatokat, valamint helyesen felmérni saját befektetői attitűdünket. 
 • Valódi előnyöket kínálnak a presztízs hitelkártyák? A magasabb jövedelemmel- vagy vagyonnal rendelkező ügyfelek legtöbbje rengeteg kézzel fogható előnytől esik el, amiért egyszerű debitkártyaként használja a hitelkártyáját. Pedig már nemcsak külföldön, hanem hazánkban is egyre több lehetőségük van kihasználni a Private Banking hitelkártyák sajátosságait, legyen szó vállalati- vagy magánjellegű utazásról, gasztronómiáról, kapcsolati tőkét jelentő klubtagságról vagy éppen egyéb exkluzív szolgáltatásról.
 • Miként alakítják ki a Private Banking szolgáltatók az ügyfelek befektetési stratégiáját? Magánvagyon-kezelés és privátbanki tanácsadás esetén is minden esetben az ügyfél egyéni elképzelése-, lehetőségei- és egyedi kockázati szintjének függvényében alakítják ki a szolgáltatók a portfóliók befektetési stratégiáját. Első lépésként magát az ügyfelet veszik górcső alá, majd a számára leginkább megfelelő mintaportóliót kiválasztva, azt teljesen az igényeire szabják. A perszonalizáció során figyelembe veszik a demográfiai tényezőket és a várható piaci folyamatokat is.

A Private Banking 25 legfontosabb kérdése

Alternatív befektetésekkel, offshore megoldásokkal vagy fenntartható eszközökkel még hatékonyabb lehet a privátbanki portfólió.

Alternatív pénzügyi megoldások privátbanki ügyfeleknek

 • Törvényes élni az Offshore megoldásokkal? Az elmúlt években a nemzetállamok adóhatóságai számos kritikával illették az offshore megoldásokkal élő cégeket (a téma a 2017-ben lezárult adóamnesztia kapcsán is többször felmerült). Ennek oka, hogy a kínálkozó lehetőségekkel olykor a cégek nem csak élnek, hanem jogtalanul visszaélnek. Azoknak a cégeknek, vállalatoknak vagy trustoknek viszont, akik legális keretek között használják az offshore adta előnyöket, továbbra sincs félnivalójuk a hazai és nemzetközi hatóságoktól. 
 • Érdemes a privátbanki vagyon egy részét műtárgyakba fektetni? A pénz- és tőkepiacokon évek óta rekord alacsony kamatkörnyezettel találkozhatnak a piaci szereplők. A helyzet egyik nagy nyertese a műkincspiac lett, aminek népszerűségén - a hagyományos érvek mellett - az NextGen megjelenése is sokat lendített. Ennek köszönhetően igencsak tisztességes hozamokat söpörhettek be a műtárgyakkal azok a befektetők, akik betartották a műkincspiac örökérvényű törvényeit. A konzervatív szemléletű portfólióknak tehát kiváló eszközei lehetnek a műtárgyak, de akár egy aktív szemléletű kezelt vagyon kisebb részeként is jelentős potenciál lehet bennük.
 • Milyen lehetőségeket kínálnak az IPO-k a privátbanki ügyfeleknek? A tőzsdére frissen bevezetett vállalatok részvényei (IPO) körüli izgalom sok esetben kelti fel a magasabb jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkező ügyfelek érdeklődését is, hiszen az “új” cégek sokszor kiemelkedően nagy hozampotenciállal kecsegtetik a befektetőket. Az egymillió dollár feletti likvid vagyonnal rendelkező ügyfeleknek azonban (HNWIs) akár arra is lehetőségük van, hogy még tőzsdére lépés előtt részesüljenek a legjobb startup cégek profitjából, ami versenyképes alternatívát jelent az IPO-k megvásárlásával szemben.
 • Figyelmet kell szentelni a Private Banking kapcsán a kriptovalutáknak? A virtuális valuták gazdasági hasznáról és jelentőségéről még a szakértők között is heves vita folyik, azok 2009-es megjelenése óta. A Bitcoint és az Altcoinokat azóta egyre több helyen fogadják el alternatív fizetőeszközként, viszont az is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a virtuális valuták - a jelenlegi formájukban - alkalmatlanok lesznek leváltani a jelenlegi fizetőeszközöket. A kriptovaluták gyakorlatilag a Private Banking összes alapelvének ellentmondanak (tradíció, hosszú távú szemlélet, stb.), ennek ellenére - nagyon alacsony súly mellett - többféleképpen is hasznos elemei lehetnek a befektetési portfólióknak vagy akár az üzletmenetnek is.
 • Melyek a hazai privátbanki- és vagyonkezelő cégek legfontosabb szolgáltatásai? Korábban már megállapítottuk, hogy a magyarországi pénzügyi szolgáltatók már nemzetközi szinten is versenyképes csomagokkal és ajánlatokkal várják a hazai ügyfélkört, legyen szó a konzervatívabb seniorokról, a NextGen képviselőiről vagy akár többgenerációs vagyonok tervezéséről, létrehozásáról és kezeléséről. Az alábbi infografika jól szemlélteti, milyen sokrétű igénynek képes már megfelelni a hazai Private Banking szektor.

+1 tipp a privát bankártól!

A mindennapok üzleti-, pénzügyi- és egyéb kihívásai mellett - lehetőségeihez mérten - igyekezzen időt szentelni magára és szeretteire is. Ügyeljen az egészséges életmódra, ismerjen meg új kultúrákat a nagyvilágban vagy élvezze ki a hazai gasztronómia adta lehetőségeket. Olvassa el “Magas élet” témájú cikkeinket is, ahol a legexkluzívabb, kifejezetten a kiemelt ügyfeleknek szóló lehetőségeket mutatjuk be olvasóinknak.

A Private-banking.hu egy aktív közösséget képvisel, ahol mindenki véleménye számít. Mondja el Ön is az anonim véleményét Magyarország első privátbanki kérdőívjében, hogy a szolgáltatások a jövőben még inkább megfelelhessenek az igényeinek.