Offshore megoldások! Legális vagy illegális út?

A világ jelentősebb országai – élükön az Amerikai Egyesült Államokkal – az elmúlt években látványos hadjáratot indítottak az Offshore megoldások ellen.

A legnagyobb politikai nyomás alá helyezett székhely természetesen Svájc, ami az I. Világháború óta eltelt egy évszázadban beírta magát a vagyonkezelés 800 éves történelmébe.

A látszólag háttérbe szorult nemzetközi pénzügyi- és számviteli megoldások azonban a globalizációnak köszönhetően ma is fénykorukat élik. 

Offshore megoldások! Legális vagy illegális út?

Becslések szerint a pénzügyi tranzakciók mintegy fele offshore számlákon megy keresztül világszerte.

Dióhéjban az offshore-ról

Az „offshore” szó tükörfordításban parttól távolit jelent. Gazdasági szakkifejezésként pedig olyan pénzügyi- és számviteli megoldások összességét értjük alatta, ami gazdálkodó szervezetek számára kutatja fel nemzetközi szinten a lehető legjobb működési, szabályozási és adózási feltételeket, a profitmaximalizálás érdekében.

Offshore megoldások kettős mércével

Világszerte pártok tucatjai degradálják olcsó politikai eszközzé az Offshore-t, amikor összemosva a tényeket e szolgáltatást egy sejtelmes és tiltott ügyletnek, vagy egyszerű adócsalásnak állítják be, így tüntetve fel magukat előnyös színben választópolgáraik előtt. 

A kritikának az alapja sajnos valós jelenségen alapul, hiszen az Offshore tevékenységet sok esetben illegális célokra használják fel az ügyeskedő tanácsadók és ügyfeleik.

Általánosítani azonban igazságtalan, hiszen naponta offshore szolgáltatók hada dolgozik azon világszerte, hogy ügyfeleik nemzetközi tranzakciói minden tekintetben megfeleljenek a jogszabályoknak.

Például a filantróp alapítványok legtöbbje is él a jogszerű offshore megoldásokkal, hiszen globális tevékenységük miatt egyszerre több országban kell aktívnak lenniük, számlát fenntartaniuk, stb.

 

 

A leggyakoribb offshore megoldások

  • Nemzetközi bankszámlanyitás: Számtalan oka lehet annak, amiért egy gazdálkodó szervezetnek vagy magánszemélynek (cégvezetőként) külföldi bankszámlára lehet szüksége. Tartós külföldi tevékenység, a működő tőke tranzakciós költségeinek optimalizálása vagy éppen magas szintű banktitok megléte.
  • Globális adótervezés és adóoptimalizálás: A multinacionálisan működő cégek- és vállalatok életében kulcsfontosságú, hogy adóügyeiket nemzetközileg is megtervezzék és a jogszabályi keretek betartásával maximalizálják adózás utáni eredményüket.
  • ÁFA regisztráció: Egyes európai jogszabályok alapján a külföldi cégeknek lehetőségük van megválasztani az Európai Unió területén belül, hogy melyik tagállamban szeretnének Általános Forgalmi Adót fizetni. (akkor is, ha tevékenységük csupán egy tagállamra korlátozódik)
  • Székhely- és irodaszolgáltatás: Gyorsabb hivatalos levelezés a hatóságokkal, magasabb presztízs elérése egy nemzetközileg is elismert székhellyel. Csak kettő a számtalan előny közül, amiért érdemes lehet egy vállalatnak külföldi székhelyet fenntartania.
  • Szellemi tulajdon menedzselése: Az új technológiák- és kutatások kapcsán óriási előnyt jelenthet, ha a bürokrácia nem nehezíti a fejlesztést, a tesztelést és az oltalom alá eső újítások nemzetközi regisztrációját. Offshore szolgáltatás keretében a tanácsadók könnyűszerrel képesek felkutatni azt az országot, ahol egyszerűen, biztonságosan és költséghatékonyan elintézhető a folyamat.

Az offshore cégek és -megoldások körül a jövőben is heves szakmai vita várható, hiszen a tét óriási: a globális folyamatoknak és az egyre szélesebb körben ismertté váló jogszerű megoldásoknak köszönhetően nagymértékű adóbevételtől esnek el az egyes régiók és államok, akik valószínűleg a következő években is mindent elkövetnek majd azért, hogy ne válhasson társadalmilag elfogadott globális megoldássá az Offshore intézményrendszere.

Ennek ellenére a jövőben is fokozott érdeklődés várható az Offshore megoldások iránt, legyen szó vagyonkezelésről vagy éppen Family Office szolgáltatásról.