Ezt érdemes tudnia privátbanki ügyfélként a kriptovalutákról

A világ első, és máig legismertebb kriptovalutáját 2009-ben hozták létre hivatalosan, Satoshi Nakamoto álnéven.

A Bitcoint később számos további kriptovaluta megjelenése követte, amelyek hasonló elven működnek és mára egy külön eszközosztályt alkotnak a piacon.

A kriptovalutákat leginkább az a tulajdonságuk különbözteti meg a központi bankok által kibocsátott pénzmennyiségtől, hogy decentralizáltak, azaz segítségükkel központosítás nélkül is képesek a felek pénzügyi tranzakciót végrehajtani egymás közt.

Ezt érdemes tudnia privátbanki ügyfélként a kriptovalutákról

Több szempontot is érdemes mérlegelni a privátbanki ügyfeleknek a kriptovaluták kapcsán.

Kriptovaluta érvek pro- és kontra

 • A virtuális valuták által validált blockchain technológia és a kriptovaluta kereskedési platformok is óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben. Alternatív fizetőeszközként már világszerte számon tartják a legismertebb kriptovalutákat. A hagyományos fizetőeszközök kiváltására azonban valószínűleg sohasem lesznek alkalmasak.
 • A kriptovaluták technológiai szempontból (elméletileg) biztonságosak, hiszen a rendszer eleve úgy épül fel, hogy a pontos elszámolás az összes résztvevőnek anyagi érdeke legyen. Valódi érték (például: egy nemzetállam teljesítménye vagy aranyfedezet) azonban egyáltalán nem áll mögöttük, vagyis a kriptovaluták belső értékét még csak megbecsülni sem lehet, ami az árfolyamukat kiszámíthatatlanná és hektikussá, magát a vásárlást pedig rendkívül spekulatívvá teszi.

 

 

 • Az egyes kriptovaluta rendszerek csak véges pénzmennyiséget bocsáthatnak ki, ami elméletileg az aranybefektetéshez hasonlóvá tenné a rendszert. A gyakorlatban azonban bármekkora virtuális pénzmennyiség létrejöhetne, hiszen a rendszerek számát semmi sem korlátozza.
 • A nemzetállamoknak nem érdeke a rendszer fenntartása, hiszen láthatatlanná teszi a feketegazdaságot (adókerülés, bűnözők közötti fizetés, stb.)

Private Banking vs. kriptovaluták

A Private Banking vagy a Family Office Service során semmiféleképpen sem fordulhat elő, hogy stratégiai szinten szóba kerüljenek a virtuális fizetőeszközök, hiszen ezek túlzottan spekulatívvá tehetnék a portfóliót.

Ennek ellenére a privátbanki ügyfelek is többféleképpen tehetnek szert előnyre a digitális kor egyik legújabb vívmányának köszönhetően.

Így húzhat hasznot a kriptovalutákból

 • Spekuláljon kriptovalutákkal: Többféle formában is lehetősége van a legismertebb kriptovaluták árfolyammozgására spekulálni. Hozzájuthat a digitális valutákhoz a piacon, ahol egy erős árfolyamemelkedés után akár extrém magas hozamot is elérhet. Megvásárolhatja olyan befektetési alapok jegyeit, amelyek kriptovalutákra specializálódtak. Sőt, CFD-k segítségével akár tőkéjének többszörösével is spekulálhat a „cryptocurrencies” piacon. Fokozottan ügyeljen rá, hogy ezt minden esetben a vagyonán belül egy külön elkülönített spekulatív tőkével tegye, amely mértékének meghatározásához kérje privát bankára vagy vagyonkezelője segítségét.
 • Legyen kriptopénz elfogadóhely: Amennyiben van kereskedelmi érdekeltsége és annak profiljába belefér némi digitális marketingfogás, akkor próbáljon meg utánajárni, miként fogadhatná el fizetőeszközként a legismertebb kriptovalutát, a bitcoint. Ha ügyfelei nyitottak a technológiai újításokra, akkor ezzel a húzással könnyen felkeltheti a figyelmüket cége iránt.
 • Használja PR célokra: A marketingcélokon túl PR fogásnak is kiváló lehet a kriptovaluta. Bitcoinért eladó céges gépjármű vagy ingatlan, nyereményjáték ahol bitcoin a fődíj, esetleg bitcoin adomány egy alapítványnak. Mindez kiváló eszköz lehet a hírverésre, csupán a fantáziáját kell szabadjára engedni.

A világ legismertebb kriptovalutái

 1. Bitcoin: A világ első kriptopénze, ami 2009-es létrehozásának ellenére csupán 2012-től keltette fel igazán a nemzetközi sajtó figyelmét, amikor először kezdtek napvilágot látni a kriptovaluta-spekuláció okozta mesés történetek.
 2. Litecoin: Charlie Lee, egy MIT diplomás egykori Google alkalmazott hozta létre 2011-ben. Nagyon hasonlít a bitcoinra, de gyorsabb blokkolási lehetőséggel rendelkezik, ezért sokkal gyorsabb visszaigazolást is kínál a tranzakció során.
 3. Ethereum: 2015-ben indították útjára és a kriptovaluták közül ez rendelkezik az egyik legmodernebb biztonsági megoldásokkal. A decentralizált szoftverplatformot egy 2016-os támadás után még a korábbiaknál is biztonságosabbá tették a fejlesztők.
 4. ZCash: A 2016 második felében indított ZCash az egyik legígéretesebb kriptovaluta platform, hiszen transzparenciájának köszönhetően részben megismerhető a tranzakció feladójának és fogadójának kiléte. Az összeg azonban itt is titok tárgyát képezi.
 5. Dash: Az eredetileg darkcoin néven indult Dash a kriptovaluta piac legtitokzatosabb fizetőeszköze, amely a legtöbb anonimitást kínálja a feleknek. A tranzakciók a 2014-ben indult hálózaton szinte felfoghatatlanok, ezért a nemzetállamok és azok hatóságai is igencsak ferde szemmel néznek a fizetőeszközre.