Family Office: sokkal több, mint Private Banking

Egy szolgáltatás mind felett – talán e tolkien-i szófordulattal lehetne körülírni a Family Office Service fogalmát, amit pontosan definiálni aligha lehet.

A Family Office ugyanis a világ legjobban személyre szabott szolgáltatása és gyakorlatilag bármit takarhat amire egy ügyfélnek csak szüksége van.

 • Generációkon átívelő, az élet összes területére kiterjedő komplex vagyontervezést, aminek csupán egy részét képezi a családtagoknak külön-külön is járó privátbanki tanácsadás.
 • A családi magán- és vállalati vagyon teljeskörű menedzselését, ami az egzisztenciális kérdéseken túl magában foglalja a nemzetközi adótervezést (például offshore cég alapítás), az ingatlanok és ingóságok kezelését vagy éppen az olyan családjogi ügyek elrendezését is, mint az öröklés.
 • A családtagok karriertervezését és magas szintű oktatásának megszervezését.
 • A filantrópiával és adományokkal kapcsolatos tanácsadást, tervezést és lebonyolítást.
 • A megfelelő személyzet összeállítását és menedzselését, az ügyfelek személyes preferenciáinak figyelembevételével.
 • Járműflotta (autók, yachtok, repülők, helikopterek stb.) beszerzését és üzemeltetését.
 • Bármilyen egyéni igény kiszolgálását, ami felmerül.

 

Family Office: sokkal több, mint Private Banking

A világ legexkluzívabb szolgáltatása, a leggazdagabb privátbanki ügyfelek számára - ez a Family Office.

A Family Office Service célcsoportja

Megközelítőleg egymillió amerikai dollár – nemzetközi szinten ekkora összegtől indul a Family Office szolgáltatók éves honoráriuma, amihez a szakértők minimum 100 millió dolláros családi vagyont javasolnak. Egyrészt ekkora összegtől éri meg igénybe venni a Family Office Service exkluzív szolgáltatásait, másrészt viszont ilyen méretű vagyontól képesek a szolgáltató pénzügyi szakemberei vállalatok vagy vállalatcsoportok közötti diverzifikációban gondolkodni.

Family Office Magyarországon

Az első ún. „ultra-high-net-worth”-el (extrém magas vagyonnal) rendelkező ügyfelek számára elindított Family Office szolgáltatás csupán 2017-ben jelent meg hazánkban. Ez számottevő lemaradást jelent a nyugat-európai szolgáltatókhoz képest, ám erős korrelációt mutat a CEE országok trendjével. Mindez az alábbi két okra vezethető vissza:

 1. A rendszerváltás óta eltelt három évtized még éppen csak elég volt ahhoz, hogy valódi, nemzetközi értelemben is „látszó” vagyontömegek jelenjenek meg magyarországi családok kezében.
 2. Hazánk legnagyobb vállalatainál csupán néhány éve kezdődött el a generációváltás, ami jelenleg még csak korai fázisában jár. Demográfiai szempontból tehát most érkezett el a többgenerációs vállalatvezetés ideje a magyarországi vállalatoknál. Ennek köszönhetően alakulhatnak majd ki a jövőben a többgenerációs vagyonok, s ennek kezeléséhez lehet majd igazán szükség a Family Office szolgáltatókra.

 

 

A Family Office két fő irányzata

A hagyományos értelemben vett első „családi irodát” (nyersfordításban használva a Family Office szót, hiszen magyar megfelelője még nem is létezik a hazai szaknyelvben) a 19. század egyik híres bankárdinasztiája hívta életre, saját többgenerációs vagyonának kezelésére. A szolgáltatás később az ő nevükkel fémjelzett Rothschild Bankon keresztül vált népszerűvé Nyugat-Európa szerte.

 • A klasszikus Single Family Office (SFO) szolgáltatók az elmúlt két évszázadban kizárólag egy-egy család igényeinek teljeskörű kiszolgálására fókuszáltak, és a legmesszemenőbbekig figyelembe vették az ügyfelek egyéni igényeit, amint az már cikkünk elején bemutatásra került.
 • A modern szemléletű Multi-Family Office (MFO) csupán a nyolcvanas években jelent meg a köztudatban, ám praktikus szemléletével hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Az MFO szolgáltatók az SFO-hoz hasonlóan szintén magas presztízsű tevékenységet végeznek, de a hatékonyság jegyében 10-15 azonos mentalitású vagy célú család vagyonát kezelik egyszerre.

A Multi-Family Office esetében a szolgáltatások súlya sokkal inkább a vagyonkezelést érintő kérdések irányába (befektetés, finanszírozás, biztosítás és offshore megoldások) tolódik, kissé háttérbe szorítva a szociális jellegű igényeket. (személyzet, oktatás, életmód tanácsadás)

Family Office a gyakorlatban

A többgenerációs családi vagyonok menedzselésére a Single Family Office szolgáltatók egy saját jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezetet hoznak létre, s ezen keresztül gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat vagy érvényesíthetik céljaikat a család tagjai.

Multi-Family Office esetében is csupán egy gazdálkodó szervezet jön létre, ahol a családok – hasonlóan a befektetési alapoknál használt elvhez – vagyonuk arányában rendelkeznek részesedéssel az érdekérvényesítő vállalatban.

A CEE régió esetében a modern szemléletű  Multi-Family Office modellje tűnik hosszútávon életképesnek, vagyis a jövőben egyre több, kifejezetten a közép-kelet európai régió ügyfeleinek igényeit kiszolgáló, ám nemzetközi szolgáltatást nyújtó MFO megjelenésére lehet számítani.