Érdemes-e aranyban elhelyezni a privátbanki vagyont?

Az arany a világ legismertebb pénzügyi menekülőeszköze, ami már a maja civilizáció idején is meghatározó szerepet töltött be.

Később az ókori népek, a középkori felfedezők és uralkodóik is rajongtak érte. A periódusos rendszer 79. eleme, melynek csillogása máig emberek millióit babonázza meg világszerte. Nincs ebben persze semmi meglepő, hiszen az arany mellett számtalan pozitív érv szól.

Érvek az aranybefektetés mellett

  • Az arany gyengén- vagy negatívan korrelál a legtöbb eszközzel, ezért alkalmazásával jelentős kockázatcsökkentést érhető el a portfólión.
  • Évezredek óta az egyik leglikvidebb pénzügyi eszköz, ami világszerte, gyakorlatilag azonnal készpénzzé (vagy bankszámlapénzzé) tehető.
  • Kézzel fogható, fizikailag is birtokolható, földrajzi kötöttségek nélküli vagyontárgy.
  • Legendásan jó védelmet nyújt az infláció ellen.

 

Érdemes-e aranyban elhelyezni a privátbanki vagyont?

Évszázadok óta bevált menekülőeszköz az arany, ami a privátbanki stratégiában is fontos szerepet játszhat. Kérdés milyen formában és súllyal!

Aranyvásárlás privátbanki ügyfeleknek

Az ingatlan- és műkincsbefektetésekhez hasonlóan a nemesfémek esetében is fennáll, hogy magasabb ügyfélvagyon esetén sokkal szofisztikáltabb befektetési lehetőségeket tartogat számunkra a piac, amivel párhuzamosan további kockázati tényezők megjelenésével is számolni kell.

A konzervatív módszer: fizikai arany

A hagyományos értelemben vett aranyvásárlásra napjainkban is lehetőség nyílik. Számos formában lehet ugyanis beszerezni a piacon fizikai aranyat. Ebben az esetben a legfontosabb minőségi kritériumnak azt kell tekinteni, hogy kizárólag a legtisztább és legmagasabb minőségű ún. „négykilences” aranytermékek alkalmasak befektetésre. Az ötvözött- és gyűjtői termékeket – ebben az esetben – érdemes elkerülni.

  • Az aranytömbök jelentik a legkézenfekvőbb megoldást azoknak a privátbanki ügyfeleknek, akik fizikai aranyat szeretnének birtokolni. A 100, 250, 500 grammos vagy akár 1kg súlyú tömbök nagyon kis helyen elférnek és nem rendelkeznek fizikai korlátokkal. Hátrányuk, hogy kizárólag egészben értékesíthetők.
  • Befektetési érmék már 1/10 unciás formában is léteznek, de jellemzően a standard, 1 uncia (31,1 gramm) súlyú kivitelben érdemes gondolkodni. Az exkluzívabb, nagyobb vásárlóerővel rendelkező ügyfélkör részére már csomagokban is elérhetőek az érmék, amelyekre – mennyiségi kedvezményként – alacsonyabb spread is kérhető.
  • Ékszerek vásárlása befektetési céllal egyáltalán nem javasolt! Ennek legfőbb oka az, hogy esetükben nincs standardizált piac, ahol előre megállapítható objektíven az eladási- és vételi ár.

 

 

Aranyvásárlás befektetési alapokon keresztül

A modern kereskedési rendszereknek köszönhetően már elektronikus formában is portfóliónkba illeszthető bármelyik nemesfém, befektetési alap segítségével. Gyors, egyszerű és kényelmes megoldást biztosító aranybefektetési forma ez, ráadásul ebben az esetben a fizikai arany tárolásának nehézségei és költségei sem merülnek fel a befektető számára. Sőt, akár több tízmillió forint értékű megbízás is szempillantás alatt képes teljesülni a piacon, annak rendkívüli likviditása miatt.

Aranybánya tulajdonossá is válhat!

Azoknak a privátbanki ügyfeleknek, akiknek a kockázati preferenciájuk szerint részvénybefektetés is színesítheti a portfóliójukat, érdemes szemügyre venniük a bányaipari részvényeket. Ezeknek a fellegvára Kanada, de jellemzően a NYSE-n vagy a Deutsche Börse-n is hozzáférhetők a legjobb minőségű bányavállalatok értékpapírjai.

Ha bányaipari vállalat részvényét szeretnénk megvásárolni, akkor nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen a szórás óriási: a legnagyobb, biztonságos vállalatoktól a hektikusan mozgó Startup cégekig vagy IPO-ig ugyanis minden megtalálható a tőzsdéken.

Reális elképzelésnek, azaz felelősségteljesen vállalható kockázat-hozamú döntésnek a világ legnagyobb aranybánya-társaságainak részvényei tűnhetnek, amik tucatnyi projektet tartanak egyszerre a kezükben, megfelelő diverzifikációt biztosítva ezzel a kockázatokkal teli piacon.

Az aranyon túl is van élet!

Portfóliómérettől függetlenül gyakran elkövetik a piaci szereplők azt a szarvashibát, hogy jelentősen túlbecsülik az arany gazdasági jelentőségét, háttérbe szorítva ezzel a többi nemesfémet. Ez hibás megközelítés, hiszen az ezüst, a palladium vagy éppen a platina mára éppúgy elengedhetetlen hátterét képezi a feldolgozóiparnak, mint az arany.

A félreértés eredete a korábban évtizedekig regnáló aranystandard rendszer, ami fixen az amerikai dollárhoz rögzítette az arany árfolyamát, pontosan kiszámíthatóvá téve ezzel az arany jövőbeli értékét. 

A rendszer 1970-es megszűnése óta viszont az arany gyakorlatilag egyenrangúvá vált a többi nemesfémmel. (bár a legtöbb országban az aranyvásárlást nem terheli ÁFA tartalom, ezért továbbra is a legkedveltebb nemesfém maradt a befektetők körében)

Nemesfém-befektetések helyes súlyozása

Magánszemélyek esetében a szakemberek általában 3-8% között határozzák meg azt a portfóliórészt, amit érdemes lehet nemesfémekbe fektetni. A pontos meghatározáshoz azonban – főleg privátbanki ügyfelek esetében – mindenképpen személyes tanácsadásra és egyedi igényfelmérésre van szükség, amit érdemes profi privátbanki szolgáltatóra bízni.