Ingatlanpiaci lehetőségek privátbanki ügyfeleknek

Hazánkban közkedvelt és biztonságos befektetési formájának számítanak az ingatlanbefektetések, melyekre nehéz időkben is lehet számítani.

Magától értetődik tehát, hogy egy privátbanki portfólió esetén mindenképpen érdemes ingatlanbefektetésekben is elhelyezni a vagyon egy részét.

Az ingatlanbefektetések esetén is igaz, – hasonlóan a legtöbb eszközosztályhoz – hogy minél nagyobb a rendelkezésre álló tőkerész, annál szofisztikáltabb, s egyben magasabb hozammal kecsegtető lehetőségek érhetőek el a befektetők számára. Esetükben azonban a kockázat is összetettebb lehet.

Az előnyök mellett azonban érdemes kiemelt figyelmet szentelni az ingatlanok likviditásra gyakorolt hatására, hiszen a portfólión belüli túlsúly akár jelentős veszélyt is jelenthet a befektetők számára.

Ingatlanpiaci lehetőségek privátbanki ügyfeleknek

Az ingatlanbefektetések kiváló elemei lehetnek a privátbanki portfólióknak. De fontos a megfelelő eszköz és súly megválasztása.

Lakás- vagy üzlethelyiség vásárlása piaci áron

Az ingatlanbefektetés legegyszerűbb és legismertebb módja a hagyományos ingatlanvásárlás, ahol piaci áron juthatunk hozzá egy lakáshoz, házhoz vagy éppen üzlethelyiséghez.

 • Előnye, hogy rengeteg jó fekvésű- és állapotú vételhez lehet így hozzájutni, ezért a vásárló gyakorlatilag válogathat az eladásra kínált ingatlanok közül, egyéni preferenciái szerint.
 • Hátrányt jelent ebben az esetben, hogy az ilyen jellegű befektetések megtérülési ideje az egyik leghosszabb, mert az ingatlanpiaci szereplők általában felülárazzák az ingatlanok árait. Magán a vevőn kívül ugyanis mindenki a magasabb vételárban érdekelt. (eladási ár, jutalékok, ügyvédi díj, adók, stb.)
 • További hátrányt jelent a diverzifikáció hiánya is, amennyiben nagy összeget teszünk egyetlen ingatlanba.
 • Veszélyt jelenthet az ingatlanjogi (tulajdonjog, zálogjog, stb.) kérdések félreértelmezése, amit megfelelő szakember bevonásával jó eséllyel lehet minimalizálni.

 

 

Lakás- vagy üzlethelyiség vásárlása alkalmi áron

Ha rövidtávon szeretne minél nagyobb hozamot realizálni egy ingatlanbefektetésen, akkor mindenképpen alkalmi vételt kell keresnie.

 • Előnye a rövid távú, extra magas hozam lehetősége, amit kizárólag ebben az egy konstrukcióban lehet képes elérni egy befektető.
 • Hátránya, hogy csak ritkán áll rendelkezésre olyan alkalmi vétel, ami jó környéken helyezkedik el és jogi problémáktól mentes.
 • Veszélyt ebben az esetben leginkább az árverésen eladásra kínált ingatlanok jelentenek, amit csak korlátozottan lehet megvizsgálni és sok esetben a tulajdonjogi hátterük is problémás. Ilyen esetben mindig kérje ki végrehajtó ismerős vagy ingatlanjogi szakember véleményét.

Ingatlanbefektetés alapokon keresztül

Az ingatlanbefektetések legegyszerűbb, egyben leglikvidebb formáját az ingatlanalap kínála, aminek befektetési jegyein keresztül gyakorlatilag gombnyomásra befektetheti a tőkéjét különböző ingatlanokba.

 • Előnyük, hogy általában vállalati vagy ipari ingatlanokra helyezik a hangsúlyt, amik egyrészt kevésbé vannak kitéve az ingatlanpiac rövidtávú mozgásainak és  -trendjeinek, másrészt hosszú távú szerződéssel vannak bérbe adva, ami jócskán növeli a befektetések hozamának kiszámíthatóságát. További előnyt jelent, hogy TBSZ számláról is elérhetőek, akár adómentesen is.
 • Hátrányuk, hogy egyes alapok esetén minimum időtávot kell vállalni a befektetési jegy megtartására, bár ez a hosszú távon gondolkodó befektetőket egyáltalán nem érinti hátrányosan. Egy súlyosabb, hosszan elhúzódó válság azonban már sokkal inkább veszélyt jelenthet, ami a stabilabb, kereskedelmi ingatlanok piacát is megingathatja. (egyes esetekben akár a befektetési jegyek visszavásárlását is felfüggesztheti az alapkezelő)
 • Jogi értelemben az egyik legtisztább és legegyszerűbb ingatlanbefektetést jelentik a vásárló számára.

Ingatlanalap vásárlása előtt érdemes átgondolni azt is, hogy milyen típusú alap jegyeit szeretnénk megvásárolni. Általában három megoldás közül választhatunk:

 • Közvetlenül ingatlanba fektető alap: Az alap kézzel fogható ingatlanoknak lesz a tulajdonosa, amit ingatlankezelőn keresztül bérbe ad és fenntart. A hozam a bérbeadásból és az esetleges ingatlanpiaci áremelkedésből származik.
 • Ingatlanfejlesztő alap: Ingatlanfejlesztő cégek részvényeibe vagy projektcégekbe invesztáló befektetési alapok, amik közvetlenül csak ritkán birtokolnak ingatlanokat. Az alap hozama vállalati tevékenységek adózás utáni nyereségéből adódik.
 • Ingatlan Alapok Alapja: Hazai- és külföldi ingatlanbefektetésekre fókuszáló befektetési alapok, amelyek más ingatlanalapokba fektetik a vagyonukat. Ingatlantulajdonnal csak közvetett módon rendelkeznek.

Bérlakás- vagy saját társasház építése

Ha megfelelően nagy a vagyonunk mérete, akkor saját elképzelésünknek megfelelő ingatlan építésébe is belevághatunk. Ebben az esetben viszont számos további kockázati tényezővel is számolnunk kell.

 • Előnye, hogy teljesen igényeinkre szabhatjuk az ingatlant és már a tervezésnél kedvezhetünk a jövőbeli bérlőknek az egyedi megoldásokkal. (Smart home, Green home, stb.)
 • Hátrányként jelenik meg a számtalan jogi szabályozás, aminek a sikerhez feltétlenül meg kell felelnünk, valamint az ingatlanpiaci helyzet kérdése is, ami egy rosszul választott időpontban jelentős likviditási kockázatot jelenthet a számunkra.
 • Veszélyként leginkább az említhető meg, ha túlbecsüljük finanszírozási képességeinket és túl nagy projektbe vágunk bele. Kiemelt kockázatot jelent, ha mindezt banki finanszírozással tesszük, hiszen egy esetleges árverésen akár az egész kezdőtőkénket is elbukhatjuk.

(+ 1 tipp)

Ingatlaniroda nyitása

További lehetőségként jelenik meg egy saját ingatlaniroda nyitása, ami egy jól kiválasztott környéken, kapcsolati tőkénket kihasználva, akár busás hasznot is hozhat családtagunk vagy bizalmi emberünk együttműködésével.

Mindez néhány millió forint bekerülési költségtől elérhető, amiben az összes költség (bérleti díj, franchise díj, felújítás és átalakítás költsége, stb.) benne van.

Egyeztessen privát bankárával!

Bármelyik megoldás mellett is dönt, érdemes az elképzelését privátbanki szolgáltatójával megbeszélni, aki számos érdekes információhoz juttathaja Önt a piaccal, trendekkel vagy jogszabályokkal kapcsolatban.