IPO a privátbanki portfólióban? Érvek pro- és kontra

Az értékpapírok első nyilvános forgalomba hozatala (Initial Public Offering, azaz IPO) évtizedek óta lázba hozza a tőkepiac iránt érdeklődőket.

Nincs ez másképp a szaksajtó képviselőivel sem, akik hetekig cikkeznek a kibocsátások előtt- és után a vállalatokkal kapcsolatban.

A Private Equity és Venture Capital érdekes világát taglaló összefoglalónkban már bemutatásra került, hogy miként vált Mark Zuckerberg ötletéből a Facebook a kockázati tőke segítségével, a világ egyik legnagyobb IPO-jává.

Most pedig az IPO befektetésekben rejlő hozamlehetőségek, kockázatok és sajátosságok kerülnek górcső alá, egy privátbanki ügyfél szemüvegén keresztül.

IPO a privátbanki portfólióban? Érvek pro- és kontra

Számos érv és ellenérv is szól az IPO-k mellett. Optimális esetben viszont hasznos elemei lehetnek a privátbanki portfóliónak.

Tévhitek az IPO-k kapcsán

A vállalatok friss kibocsátású részvényeivel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, amit az ilyen típusú befektetés előtt feltétlenül szükséges tisztázni a sikerhez.

 • „Friss cégek részvényei”: Az IPO-k kibocsátói általában nem friss cégek! Sőt, jellemzően többéves működés előzi meg a részvények tőzsdei bevezetését, amit szakmai befektetők finanszíroznak és felügyelnek. A valódi újdonságot tehát az jelenti az ilyen vállalatok esetében, hogy a részvényeket a nagyközönség számára is elérhetővé, azaz nyilvánosan (tőzsdén) kereskedhetővé teszik.
 • „K+F tevékenységet finanszíroz”: Ez valójában csak részigazság, melyet nem lehet egyértelműen kijelenteni az összes IPO kapcsán. Ennek tisztázásához minden esetben el kell olvasni a kibocsátás mellé kötelezően csatolandó tájékoztatót, ami tartalmazza a gazdálkodó szervezet jövőbeli céljait.
 • „Skalpolj és lépj le”: A közvélemény szerint a kibocsátás körüli médiafelhajtás, jó eséllyel emelkedő árfolyamokat produkál a jegyzés után, ami rövid távon spekulációs lehetőséget biztosíthat az ún. skalpoláshoz. Ez óriási tévhit, hiszen éppen az egymásnak ellentmondó médiaelemzések miatt válik kiszámíthatatlanná az IPO-k jegyzés utáni árfolyama. Sőt, gyakran eséssel indítanak az új részvények, bár magas volatilitásuk miatt az első órákban vagy napokban akár többször is megfordulhat az árfolyammozgás iránya.

 

 

Érvek az IPO-k vásárlása mellett

A tévhitek és kockázatok ellenére érdemes lehet friss kibocsátású részvénybe fektetni, amennyiben a spekulatív jellegű befektetések megfelelnek kockázati preferenciánknak. Íme a legfontosabb érvek:

 • Extra profit lehetősége: Az IPO-k optimista piaci hangulat és sikeres kibocsátás esetén valóban extra magas hozammal lephetik meg a befektetőket, amiért érdemes lehet megfontolni, hogy portfóliónk spekulatív részét ilyen típusú részvénnyel színesítsük.
 • Hosszú távon is befutó lehet: A legjobb teljesítményt hosszú távon érhetjük el az IPO-kal is, ehhez azonban kiváló üzleti stratégiával rendelkező vállalat részvényeit kell megvásárolnunk/jegyeznünk.
 • Likvidebb, mint a kockázati tőke: A kockázati tőkével szemben a friss kibocsátású részvényekkel a tőzsdén kereskednek, vagyis egyáltalán nem kell lemondanunk a befektetés kapcsán a likviditásunkról.
 • Átláthatóbb vállalati ügyek: A tőzsdére bevezetett vállalatok sokkal szigorúbb szabályozások alapján adnak számot tevékenységükről és teljesítményükről, mintha kockázati tőkebefektetőként zárt részvénytársaságban szereznénk részesedést. Ez objektívebb hangvételt és nagyfokú transzparenciát biztosíthat, ami kétségtelenül előnyös.

5 +1 tipp az IPO vásárlásához

Egy friss kibocsátású részvény esélyeiről, sokszor még a pénzügyi szakemberek is heves vitát folytatnak. A jövőbeli teljesítmény becslése során ugyanis számtalan tényezőt kell figyelembe venni a befektetőknek.

 1. Ellenőrizze az elemzők hitelességét! IPO vásárlásánál érdemes utánajárni, vajon a részvény jegyzését ajánló cégnek fűződik-e közvetlen érdeke a sikeres kibocsátáshoz. (cégkapcsolati háló szűrése) Amennyiben közös anyavállalatot vagy egyéb közös érdekeltséget talál a kibocsátást végző befektetési bank és a brókercég között, akkor tekintse szubjektívnek az ajánlást. (ettől még persze lehet kifizetődő a tipp!)
 2. Olvassa el a kibocsátási tájékoztatót! A kibocsátás feltétele, hogy a tőzsdére lépő vállalatoknak kibocsátási tájékoztatót kell készíteniük és nyilvánosságra hozniuk. Ez általában nagyon száraz és unalmas hangvételű dokumentum, azonban a sablonos információk között – főleg a tájékoztató középső és hátsó részében – rengeteg hasznos adat bújhat meg a vállalat terveiről, tevékenységéről vagy jövőjéről.
 3. Legyen szkeptikus! A többi tőkepiaci tranzakcióhoz hasonlóan, az IPO-k esetében is szarvashibák sorától mentheti meg a befektetőket az egészséges szkepticizmus. Ha kérdéseire a tájékoztató sorai között vagy a tanácsadás során nem kap kielégítő választ, akkor az a legtöbb esetben nem a véletlen műve, hanem szépíteni szeretnék az érdekeltek a kellemetlen tényeket.
 4. Ez is csak egy vállalat! Ön privátbanki ügyfélként már valószínűleg szerzett korábban vezetői tapasztalatot, ami nagyon hasznos lehet a tőzsdén jegyzett cégek megítélésében, hiszen ezek is csak gazdálkodó szervezetek. Járjon utána a vezetők hitelességének, életútjának, sikereinek, kudarcainak vagy éppen életfilozófiájának. Ez rengeteget elárulhat egy IPO jövőjéről.
 5. Több szem többet lát! Ha IPO vásárlásán gondolkodik, akkor feltétlenül kérje ki privátbanki szolgáltatójának véleményét is az új portfólióelemmel kapcsolatban. Ha a megfelelő diverzifikáció miatt több szolgáltatónál is van számlája, akkor akár több helyen is utánajárhat a kérdésnek.

+1 IPO vs. kockázati tőke (VC)

Az átlagos hazai ügyfélvagyont figyelembe véve kijelenthető, hogy az IPO-ban rejlő lehetőségek kevésbé vonzó megoldást kínálnak a privátbanki ügyfélkörnek, mint a kisebb összegű portfólióval rendelkező banki ügyfeleknek.

A hazai kockázati tőketársaságok ugyanis összességében szélesebb spektrumú, alacsonyabb kockázatú és magasabb hozampotenciállal rendelkező portfólióelemeket képesek biztosítani a hazai privátbanki ügyfélkör számára, mint az IPO-k.

Természetesen az IPO és VC együttes alkalmazását sem szabad kizárni, amely kombináció szintén változatos és színes portfólió kialakítását teszi lehetővé.