Kockázati- és magántőke befektetések Magyarországon

Színes televízió, golyóstoll, hologram és félautomata fényképezőgép – négy magyar találmány, ami alapjában változtatta meg az emberiség mindennapjait.

S mögöttük négy zseniális elme, akiknek el kellett hagyniuk Magyarországot a szakmai kibontakozáshoz, mert nem állt rendelkezésükre a kutatáshoz megfelelő tőkemennyiség.

Szerencsére napjainkban akár az országhatáron belülről is megszerezheti egy Startup az induláshoz vagy a K+F tevékenységhez szükséges kezdő tőkét – amennyiben persze életképes ötlettel állnak a döntéshozók elé.

Kockázati- és magántőke befektetések Magyarországon

Érdekes alternatívát jelenthet a privátbanki portfóliók allokációjához a magántőke és a kockázati tőke befektetések.

Private equity dióhéjban

Tradicionális értelemben a magántőke-beruházások (private equity) olyan már meglévő nagyvállalatok feltőkésítésére szolgálnak, amelyek – például egy fejlesztés alatt álló terméknek köszönhetően – ígéretes jövő előtt állnak, ám sem banki finanszírozással, sem tőzsdei kibocsátással nem képesek megoldani tevékenységük finanszírozását.

Private equity vs. Venture capital

A tőkepiaci szereplők, köztk számos pénzügyi szakember is, olykor összekeverik a Private Equity (magántőke) és Venture Capital (kockázati tőke) fogalmakat. De az is gyakran előfordul, hogy helytelenül egymás szinonimájaként használják a szavakat.

A kockázati tőke a gyakorlatban a magántőke-beruházás egyik formája, ami kifejezetten kezdeti stádiumban lévő vállalatok (ha úgy tetszik: Startupok) piacra lépését támogatja.

 

 

Venture capital a gyakorlatban

A kockázati tőkének köszönhetően valódi win-win szituáció alakulhat ki a piaci szereplők között, ahogy az a világ legnagyobb közösségi média platformjának az esetében is történt az elmúlt 15 évben. A cég legfontosabb mérföldkövei a következők voltak:

  1. Ötlet: Az alapítók kitalálták és létrehozták a világ első, globálisan is elérhető közösségi médiumát.
  2. Kockázati tőke belépése: A felhasználók számának exponenciális növekedése meggyőzte a befektetőket, akik rendelkezésre bocsátották a további fejlődéshez szükséges tőkét és részesedést szereztek a vállalatban.
  3. Fizetős szolgáltatás bevezetése: A közösségi csatorna hirdetéseinek köszönhetően elkezdett profitot termelni, így a vállalat tevékenysége már pénzügyileg- és számvitelileg is értékelhetővé vált. (beszámolók, eredménykimutatások)
  4. Tőzsdére lépés: A finanszírozott vállalat részvényeit (IPO) bevezették a tőzsdére. A kockázati tőketársaság pedig extra hozam mellett nyilvánosan értékesítette korábbi üzletrészét.
  5. Kisbefektetők nyeresége: A részvény a bevezetés óta a kisbefektetők bizalmát is extrahozammal jutalmazta és árfolyama évek óta emelkedő trendet mutat.

A siker titka ebben az esetben is az volt, hogy a szakmai befektetők nem csupán pénzügyileg támogatták a finanszírozott vállalatot, hanem stratégiai-, üzleti- vagy éppen jogi tanácsokkal is ellátták annak vezetőit. Ezt pedig a menedzsment a kockázati tőke távozása után is kamatoztathatja és alkalmazhatja a vállalati kultúrában.

A kockázati- és magántőke-befektetések sajátosságai

A hagyományos befektetési formákhoz viszonyítva a private equity és venture capital kínálta lehetőségek sokkal magasabb hozammal kecsegtetnek, de esetükben a kockázati tényezők száma és komplexitása is nő.

Amennyiben kockázati preferenciája megengedi, hogy magasabb kockázat-hozamú elemekkel is bővítse privátbanki portfólióját, úgy az alábbi lehetőségek közül választhat:

  • Legyen üzleti angyal! Egy ún. „Business Angel” az induló- vagy kisvállalkozások számára nyújt venture capital szolgáltatást, ahol kockázati befektetőként a finanszírozáshoz szükséges tőkével, kapcsolati tőkével és szakmai tapasztalattal is támogathatja a kedvezményezett gazdálkodó szervezetet.
  • Befektetési alap vásárlása: A tengerentúlon és Nyugat-Európában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző private equity- és venture capital alapok. Ezek standardizált formában kínálják a PE/VC szektor által elérhető előnyöket a befektetők számára.
  • Kockázati Tőkealapkezelő felkeresése: Hazánkban is egyre több olyan alapkezelő társaság alakul, akik hazai és nemzetközi projekteket finanszíroznak kockázati tőkén keresztül. Ezek esetében azonban mindig egyedileg kell mérlegelni a portfólió diverzifikáltságát, kockázati szintjét és hozamlehetőségeit.

Bármelyik megoldásban is gondolkodik, vegye figyelembe: a magántőke- és kockázati tőke az illikvid befektetési megoldások közé tartozik, és optimális esetben is minimum 5-7 éves időtávon kell velük tervezni.