Műtárgybefektetés privátbanki ügyfelek számára

Sotheby’s, Christie’s és Phillips – három a világ legmagasabb presztízzsel rendelkező aukciósházai közül, melyek már a 18. század óta elismertek.

Három név, ami garanciát jelent a minőségre és a hiteles információkra, a nevek mögött pedig három máig dinamikusan fejlődő cég, amelyek a hitelpiaci válság óta szinte minden évben rekordnyereséget könyvelhettek el. Mindez kiválóan szemlélteti, hogy ismét reneszánszát éli a műtárgykereskedelem.

Műtárgybefektetés privátbanki ügyfelek számára

Évszázadok óta hasznos elemei a privátbanki portfólióknak a műtárgyak, érdemes azonban nyomon követni az új trendeket.

3 érv a műtárgyakbefektetés mellett

A legismertebb nemzetközi aukciósházak teljesítményén túl, számos további érv is szól amellett hogy a hazai ügyfelek a privátbanki portfólió allokáció során figyelembe vegyék a műtárgyakban rejlő lehetőségeket:

  1. A hazai- és nemzetközi statisztikák alapján is kétszámjegyű átlaghozamot könyvelhettek el azok a befektetők, akik bizalmat szavaztak a műtárgyaknak az elmúlt években.
  2. Megjelentek a műtárgyak iránt érdeklődők között az NextGen képviselői is, biztosítva ezzel a hosszútávú piaci likviditást.
  3. A külföldi szolgáltatók mellett a szakma hazai képviselői is folyamatosan bővülő kereskedési kedvről számoltak be az elmúlt években.

Mit hoz az Y generáció megjelenése?

A millenniumi generáció képviselői még csak most kezdik magukat igazán belevetni a műtárgykereskedelem rejtelmeibe. Szokásukhoz híven itt is jelentős hatást szeretnének gyakorolni (nyomot szeretnének hagyni) és a generációváltással újra szeretnék formázni a piacot. Ennek előjelei már most is megjelentek online aukciók, virtuális tanácsadások, webáruházak vagy éppen a kriptovalutával történő fizetés formájában.

 

 

Összeségben kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket az a tény, hogy az Y generáció fontosnak tartja a művészetek pártolását és annak szerves részévé, formálójává kíván válni, hiszen ez évtizedekre biztosíthatja a műtárgyak iránti érdeklődés fennmaradását.

Örökérvényű törvények a műtárgypiacon

A globalizáció- és a modernizáció megjelenése ellenére a műtárgypiac alapdogmái semmit sem változtak az elmúlt években és nem is fognak soha.  A siker legfontosabb tényezői a műtárgypiacon:

  • Csinálja szívvel-lélekkel! Első pillantásra talán passzív befektetési formának tűnnek a műtárgyak. A valóságban azonban nagyon is aktív jelenlétet követelnek meg azoktól a tulajdonosoktól, akik tisztességes profitot szeretnének realizálni ebből a befektetési formából. Amennyiben egyáltalán nem tartja izgalmasnak a műtárgyak világát, és privátbanki ügyfélként kizárólag a hozamlehetőségek motiválják, akkor érdemes lehet egy másik eszközosztályt keresnie a portfóliójának színesítésére.
  • Közösség, kérdezés, tanulás. A műtárgypiac különleges világának mozgatórugóit csak sok tanulás árán lesz képes átlátni. Ennek pedig a leghatásosabb módja, ha rendszeresen részt vesz társasági eseményeken, ahol új és izgalmas emberekkel is megismerkedhet. Az események kiváló lehetőséget kínálnak arra is, hogy feltegye kérdéseit a tapasztaltabb befektetőknek. Legyen bátran kezdeményező, hiszen egy vérbeli műgyűjtő szívesen beszél élményeiről, tapasztalatairól és kollekciójáról.
  • Használja az internetet! Az online térben is számos hasznos információra bukkanhat a műtárgyakkal kapcsolatban. Olvashat az értékelés menetéről, tanulságos csalásokról és azok felderítéséről vagy éppen csatlakozhat szakmai csoportokhoz is a legnépszerűbb közösségi platformokon.
  • Üzleteljen profikkal! A műtárgyak eladási árának meghatározásakor hangsúlyos szerephez jutnak a szubjektív értékek, amelyek egy része megalapozott, másik része pedig kizárólag üzleti trükk. A műtárgyak valódi értékéről olykor még a profi értékbecslők között is heves szakmai vita folyik. Ezért kizárólag profi és becsületes eladóktól vásároljon, akiket probléma esetén (hamis műtárgy, megtévesztő üzletpolitika, csalás, stb.) szakmailag és jogilag is számon lehet kérni.
  • Határozza meg előre a büdzsét! Nincs az a pénzösszeg, amit ne lehetne egy szempillantás alatt elkölteni műtárgyakra. Vásárlás előtt feltétlenül tisztázza vagyonkezelőjével vagy privát bankárával, hogy mi az az összeg, amit műtárgyakba kíván fektetni. Bármilyen alkalmai vétel is találjon Önre a jövőben, ragaszkodjon korábbi elképzeléséhez és portfolió stratégiájához.
  • Gondolkodjon kollekciókban! A műtárgypiac több irányzatból áll, amelyek közül érdemes egyet kiválasztania és abban elmélyülnie. A siker érdekében érdemes kollekciókban gondolkodnia, ahelyett, hogy hirtelen fellángolásból vásárolna műtárgyakat az összes szegmensből. Értékbecslője és tanácsadója kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy a megfelelő területre specializálódott szakembert kell alkalmaznia.
  • Iratkozzon fel műtárgyfigyelésre! Az értékpapír befektetésekhez hasonlóan a műtárgypiacon sem adódik minden nap jó vételi lehetőség. Amennyiben határozott elképzelése van arról, hogy mit és milyen értékben szeretne vásárolni, akkor érdemes lehet feliratkozni a hazai- és nemzetközi aukciósházak által kínált ún. műtárgyfigyelő szolgáltatásra. Ennek keretein belül azonnal értesülhet arról, ha a kereskedőhöz releváns műtárgy érkezik. Egyes szolgáltatóknál mindezt már online is megteheti.

A műtárgyak világa tehát kiváló hozampotenciált, bővülő kapcsolati tőkét, valamint egy új- és érdekes világot tárhat azok elé, akik nyitottak e befektetési forma iránt. Ehhez azonban feltétlenül szükség van a befektető aktivitására és őszinte érdeklődésére is, hiszen ebben a világban nem lehet sikeres az, aki kizárólag a hozam alapján gondolkodik.