Portfólióépítési stratégiák privátbanki ügyfeleknek

Mi a stratégia szerepe a privátbanki portfóliók esetében? Milyen célt szolgálnak a mintaportfóliók és hogyan válik személyre szabottá a private banking?

A stratégia elnevezés a görög sztratégosz szóból ered, ami a modern athéni hadviselésben a legmagasabb szárazföldi rangnak számított. A sztratégoszok felelősségi körébe tartozott a lehetőségek feltérképezése, a célok kitűzése és az oda vezető út megtervezése, valamint a megvalósítás folyamatos felügyelete is.

Bármennyire is meglepő, az elmúlt 2500 évben alig változtak a sikeres stratégiákkal kapcsolatos alapvetések, amelyek modern és globalizált világunkra is igaznak bizonyulnak, legyen szó ipari-, kereskedelmi-, műszaki- vagy akár pénzügyi területekről.

Portfólióépítési stratégiák privátbanki ügyfeleknek

Kulcsfontosságú, hogy privátbanki ügyfélként a megfelelő kockázat/várható hozam arányú befektetési stratégiát válassza.

A stratégia szerepe a pénzügyi tervezésben

Pénzügyeink tervezésénél kiemelt szerephez jut a stratégiai gondolkodásmód, hiszen magunk és szeretteink hosszú távú egzisztenciájának biztosítására számos tényezőt kell mérlegelnünk döntéseink előtt. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • Pénz-és tőkepiaci lehetőségek feltérképezése, a kockázati preferencia tükrében.
 • Teljesíthető pénzügyi célok és reális hozamelvárások kitűzése.
 • A sikerhez vezető út részletes megtervezése.
 • Folyamatos portfólió-monitoring.

Különösen igazak e fenti állítások a privátbanki ügyfelek esetében, ahol a portfóliók összértéke átlagosan több százmillió forintra, olykor pedig többmilliárd forintra rúg.

 

 

Mintaportfóliók vs. Private Banking

Hazai- és nemzetközi szinten is bevált gyakorlatnak számít, hogy a privátbankok és a vagyonkezelő cégek – az ügyfelek kockázati preferenciájának megállapítása után – ún. mintaportfóliókon keresztül kezdik el kiválasztani és szűrni, pontosan milyen típusú eszközök szerepeljenek majd a végleges portfólióban.

A mintaportfóliókat leggyakrabban kockázati szintjük szerint csoportosítják, ami alapján 5 portfóliótípust különböztetünk meg a hazai gyakorlatban is:

 1. Kockázatkerülő portfólió: A lehető legalacsonyabb kockázatú portfólió típus. Azoknak a privátbanki ügyfeleknek javasolt, akiknek a legfontosabb célkitűzésük a megteremtett pénzügyi egzisztenciájuk és a meglévő vagyonuk értékének megőrzése. A kockázatkerülő portfóliók alacsony volatilitású eszközöket tartalmaznak, vagyis elsősorban állampapírokra, kiváló minősítésű vállalati kötvényekre és bankbetétekre fókuszálnak.
 2. Konzervatív portfólió: Alacsony kockázatú portfólió típus, a biztonságot kedvelő, tradicionális befektetési elveket valló ügyfeleknek, akik vagyonuk értékének megőrzésén túl, már kisebb hozamot is szeretnének realizálni hosszútávon. Szintén az alacsony volatilitású, biztonságos eszközöket részesíti előnybe, de minimális súllyal akár részvény- vagy ingatlanpiaci befektetések is megjelenhetnek a portfólióban.
 3. Kiegyensúlyozott portfólió: Mérsékelt kockázatú eszközallokációt tartalmazó portfólió, ami a tőkepiaci eszközökre fókuszálva – az aktuális piaci helyzet mérlegelése mellett – közel azonos súlyban tartalmaz kötvényeket és részvényeket is. Esetében elkezd visszaszorulni a likvid pénzpiaci eszközök (például: bankbetétek, kincstárjegyek) súlya.
 4. Dinamikus portfólió: Magasabb kockázatú részvénytúlsúlyos portfólió, amiben még számottevő kötvénysúly is megtalálható. Pénzpiaci termék kizárólag az ügyfél likviditásának megőrzése érdekében kerül a portfólióba. Tőkepiaci tapasztalattal rendelkező ügyfeleknek javasolt, akik a nehezebb időszakokban előforduló, erősebb árfolyammozgást is képesek a helyén kezelni.
 5. Agresszív portfólió: Magas kockázati hajlandósággal rendelkező ügyfeleknek ajánlott portfólió típus, amely magasabb kockázat-hozam arányú tőkepiaci eszközökre fókuszál. Az agresszív stratégiában – megfelelő súlyozás mellett – már spekulatív elemek is helyet kaphatnak.

Személyre szabott stratégia

A mintaportfólió kiválasztása mellett számos mód kínálkozik arra, hogy a privátbanki ügyfelek portfólióját teljesen személyre szabják a tanácsadók és a vagyonkezelő szakemberek. Erre nincs már általános séma, hiszen itt minden esetben az egyéni preferenciák és aktualitás tényezők figyelembevételével kell meghozni a döntéseket. Ezek közül a két legfontosabb:

 • Aktuális élethelyzet: A portfólió végleges súlyozásánál mindenképpen figyelembe kell venni az ügyfél korát, családi állapotát és tőkepiaci tapasztalatát.
 • A pénz- és tőkepiacok jelenlegi és várható helyzete: Szintén fontos szerepet játszik a végleges portfólió kialakításánál a piaci helyzet megítélése. Érdemes mérlegelni, nem túlárazott-e a piac, valamint figyelembe kell venni az infláció mértékét és trendjét is.

Nem létezik egyetlen olyan ésszerű érv sem, ami arra sarkalhatna egy potenciális privátbanki ügyfelet, hogy egy több tíz- vagy százmillió forint összértékű vagyontömeg pénzügyi tervezését ne professzionális privátbanki szolgáltatóra bízza. Aki pedig megszegi ezt az íratlan szabályt, az jó eséllyel kudarcra lesz ítélve.