Aktív vagy passzív portfóliókezelés? Túlszárnyalható a piaci hozam?

A tőzsdék fennállása óta parázs vita folyik arról, vajon képes lehet-e egy befektető egyedi teljesítményével túlszárnyalni a pénz- és tőkepiacok teljesítményét.

A rövid távú sikerhez természetesen kétség sem férhet, hiszen a szaksajtó nyomtatott- és virtuális hasábjain akár évente több alkalommal is találkozhatunk olyan cikkekkel vagy statisztikákkal, amelyek összegyűjtik az egyes időszakokban legmagasabb hozamot elérő portfólió menedzserek vagy befektetési alapok teljesítményét.

A rövidtávú siker még semmit sem bizonyít

Ez azonban egyáltalán nem dönti el a vitát, hiszen rövid távon szinte bárki megverheti a piacot, ehhez szaktudás híján, maga a puszta szerencse is elegendő lehet. Igazi sikerről viszont csak abban az esetben beszélhetünk, ha:

Aktív vagy passzív portfóliókezelés? Túlszárnyalható a piaci hozam?

A helyes portfóliókezelési stratégia megválasztása milliókat vagy tízmilliókat is jelenthet a privátbanki ügyfelek számára évente.

Túlszárnyalni, de mennyivel?

A privátbanki portfóliók esetében természetesen nem tűzhető ki elsődleges célként, hogy a jövőbeni hozamszint mindenáron túlszárnyalja a piacot, hiszen ehhez olyan mértékű kockázatot kellene vállalni, ami szakmailag elfogadhatatlan és felelőtlen döntés lenne.

Ugyanakkor az évi 1-3 százalék extrahozamot sem szabad alábecsülni, amely már egy 100 millió forint összértékű portfólió esetében is jelentős különbséget eredményez a piaci átlaghozamhoz képest, főleg – ha egy 10 éves periódussal számolva - figyelembe vesszük a kamatos kamathatás mechanizmusát.

Aktív portfóliókezelés

A modern szemléletű befektetési szakemberek elképzelése szerint elérhető a fenti extrahozam, amennyiben a portfólió kezelője aktívan kezeli a rábízott vagyont és szakmai elemzésekre, múltbéli tapasztalatokra, valamint magas szintű szaktudására támaszkodva azonnal képes reagálni a piaci anomáliákra. Álláspontjuk szerint több fontos tényező játszik szerepet abban, hogy magasabb hozamot érjünk el a piaci átlaghoz képest:

  • egyrészt aktív portfóliókezelés esetében a szakemberek kihasználhatják a számukra biztosított rugalmasságot és gyorsabb döntéseket hozva extrahozamra tehetnek szert,
  • másrészt sokkal kifinomultabb eszköztár áll rendelkezésükre a kockázatok kezelésére, hiszen az aktívan kezelt portfóliók lehetőséget nyújtanak fedezeti stratégiák felhasználására, amelyek csökkentik a kockázatot,
  • továbbá ha egy portfólió menedzser jól kiismeri magát egy szektorban, akkor jelentős előnyre tehet szert, ha a fent említett rugalmasság és kockázatkezelési eszköztár a rendelkezésére áll.

 

 

Passzív portfóliókezelés

A konzervatív tábor képviselői ezzel szemben amellett teszik le a voksukat, hogy a piac túlszárnyalása helyett sokkal inkább az indexálásra érdemes figyelni, vagyis arra, hogy minél inkább lekövessük a piac változásait. A passzív szemlélet a hatékony piacok elméletében hisz, vagyis abban, hogy a tőzsdén minden rendelkezésre álló információ (azonnal) tükröződik az árfolyamok változásában. 

A passzív portfoliókezelés mellett álló szakemberek véleménye szerint hosszútávon nem érdemes a piac túlszárnyalására törekedni, mert ha ez valakinek sikerül, az nagyrészt a szerencsének köszönhető és hosszú távon nem fenntartható.

Szakmai konklúzió

Mára a hazai szakemberek jelentős része az aktív portfóliókezelésben bízik és ritkábban javasolják passzív portfóliók kialakítását. Az aktív portfóliókezelés választása mellett leginkább a következő érvek szólnak:

  1. A portfólió kezelő szakembereknek, a globalizáció kihívásainak sikeres leküzdéséhez, egyre nagyobb szükségük van, az aktív szemlélet nyújtotta rugalmasságra.
  2. A modern informatikai megoldásoknak köszönhetően egyre alacsonyabbá és transzparensebbé válik az aktívan kezelt portfóliók díja.
  3. A fedezeti ügyleteknek köszönhetően alacsonyabb lehet befektetéseink kockázata is, mivel jelentősen csökken a portfólió volattilitása és szórása.
  4. Az aktív szemlélet teszi lehetővé a sikeres és közkedvelt abszolút hozamú befektetési alapok létrehozását is, amelyeknek köszönhetően a befektetők maximalizálhatják hozamlehetőségeiket.

A privátbanki szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetén azonban minden esetben egyénileg kell mérlegelni a fenti döntést, aminek összhangban kell lennie a befektetési stratégiával és a privátbanki portfólió allokációjával is.