Privátbanki körkép Magyarországról

Mekkora a hazai Private Banking piaca? Kiből válhat ma Magyarországon privátbanki ügyfél és milyen előnyőkkel jár ez a státusz?

 

A hazai pénzügyi szektorban valószínűleg az elmúlt tizenöt év legérdekesebb és egyben legsikeresebb termékinnovációjának számít a kiemelt banki- és pénzügyi szolgáltatások megjelenése, valamint azok térnyerése.

Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a kiemelt pénzügyi megoldások az ügyfelek és a szolgáltatók számára is előnyt biztosítanak, a hagyományos konstrukciókkal szemben.

A presztízsértékű termékpalettán belül a privátbanki szolgáltatás keltette fel leginkább a közvélemény, a sajtó és a releváns ügyfélkör érdeklődését, hiszen ez a megoldás kizárólag nagyobb likvid vagyonnal rendelkező ügyfelek számára érhető el.

Privátbanki körkép Magyarországról

Egyre keresettebb hazánkban a privátbanki szolgáltatás.

Egy évtized alatt megháromszorozódott a piac

Magyarországon meglehetősen rövid időszakra nyúlik vissza a Private Banking történelme csupán két évtizede jelent meg az első hazai pénzügyi vállalat termékkínálatában a szolgáltatás. A hazai ügyfelek viszont szerencsére nyitottak a termékinnovációkra, melynek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan bővült az ügyfelkör és nőtt a kezelt vagyon mértéke. 

A kezelt vagyon összértéke 2009-ban megközelítőleg 2000 milliárd forintot tett ki, ez mára közel 6000 milliárdra emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy évtized alatt gyakorlatilag megháromszorozódott a piac. A hazai privátbanki szolgáltatók 2020-ban kb. 45.000 ügyfélszámlát kezelnek, ami mintegy 15.000 családhoz köthető.

Kiből válhat ma hazánkban privátbanki ügyfél?

Magyarországon ma húsznál is több szolgáltató kínál a vagyonosabb ügyfélkörnek Private Banking szolgáltatást. Ezáltal számos megoldás és szolgáltatástípus érhető el a hazai ügyfélkörnek is, melyek esetén a belépési limit, a jogi feltételek és szolgáltatások jellege is jelentősen eltérhet egymástól. 

A legalacsonyabb (25 millió Ft) belépési limitet a Budapest Bank Money+ kínálja, míg a csúcstartó évek óta a Bank Gutmann, amely minimum 1 millió eurónyi vagyonnal rendelkező ügyfeleknek nyújt pénzügyi szolgáltatásokat.

Mivel a privátbanki ügyfelek zöme egyszerre több szolgáltatónál is vezet számlát, a táblázat alapján megállapítható, hogy körülbelül 75-100 millió Ft szükséges egy jól diverzifikált PB portfólió megteremtéséhez. A hazai privátbanki szektor szereplőit egyébként is nehéz objektíven összehasonlítani, hiszen a szolgáltatók egyike sem mondható átlagosnak és minden cég egyéni, sajátos értéket teremt vagy képvisel.

 

 

Megéri privátbanki ügyfélnek lenni

Valóban kifizetődő a kiemelt ügyfélstátusz. Egyrészt a legtöbb banki alapszolgáltatás díjmentesen vehető igénybe, másrészt az összes exkluzív pénzügyi szolgáltatás is elérhetővé válik számunkra. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Dedikált privát bankár, akit bármikor elérhetünk mobiltelefonon vagy akár kérésünkre házhoz jön. 
  • Egykapus szolgáltatás: Amennyiben személyesen látogatunk el egy bankfiókba, sorban állás nélkül, azonnali kiszolgálásban részesülhetünk.
  • Speciális termékek: Exkluzív termékekhez is hozzáférhetünk, amelyeket kifejezetten a vagyonosabb ügyfélkör számára hoztak létre.
  • Egyedi szolgáltatások: A vagyonkezelés mellé akár adóoptimalizálási-, műkincspiaci vagy éppen jogi tanácsadást is kaphatunk.

Tapasztalt privát bankárok, minőségi termékek

Földrajzi- és demográfiai okoknak köszönhetően, a magyar piac mérete nemzetközi értelemben véve egyáltalán nem mondható jelentősnek. Ennek ellenére az ügyfelek érdeke semmiképpen sem sérül, hiszen a hazai privátbankárok felkészültsége kiváló és nemzetközileg is elismert. 

Ugyanez mondható el a hazai termékek minőségéről és mennyiségéről is, melyek teljes mértékben megfelelnek a 21. századi igényeknek. A hazai termékpalettán a strukturált termékektől a különleges opciókig minden megtalálható, ami egy privátbanki portfolió összeállításához szükséges.

Ha érdeklődik a privátbanki szolgáltatások iránt, akkor ajánljuk figyelmébe "A Private Banking 25 legfontosabb kérdése" című összefoglalónkat, amiben részletesen bemutatjuk a privátbanki szolgáltatás és a vagyonkezelés alapvetéseit.