Külföldi befektetések a privátbanki portfólióban

A rendszerváltás óta eltelt három évtized egyik legtöbbet vitatott pénzügyi kérdése, hogy érdemes-e a hazai piaci szereplőknek külföldi befektetést vásárolniuk.

Ennek eldöntéséhez – főleg a privátbanki ügyfelek esetében – mindig pontosan fel kell mérni az ügyfél pénzügyi attitűdjét és kockázati preferenciáját

Általánosságban azonban elmondható, hogy a privátbanki portfólió esetén nagy valószínűséggel érdemes lehet nemzetközi diverzifikációban gondolkodni.

Mitől külföldi egy befektetés?

Legtöbbször a határon túl kezelt vagyont definiálják külföldi befektetésként. Ez azonban helytelen megközelítés, hiszen túlnyomórészt nem a privátbanki szolgáltatók székhelye, hanem a vásárolt eszközök kibocsátói, -denominációja és egyéb tényezői határozzák meg, vajon nemzetközinek tekinthető-e a portfólió diverzifikációja. 

Ha például egy magyar befektető külföldi szolgáltatón keresztül hazai állampapírban tartja vagyona döntő többségét, akkor csak jogilag tekinthető külföldinek a befektetése, diverzifikáció szempontjából azonban semmiképp sem. 

Számtalan olyan tévhit létezik a külföldi befektetésekkel kapcsolatban, amit érdemes lehet tisztázni és amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani a privátbanki vagyonok kezelése során.

Külföldi befektetések a privátbanki portfólióban

Sok tévhit és ellentmondás van a külföldi befektetésekkel kapcsolatban, ami félrevezetheti a Private Banking ügyfeleket.

6 tévhit, amit muszáj megcáfolni a külföldi befektetésekkel kapcsolatban

  • „A külföldi szakemberek felkészültebbek” Semmiféle objektív mérés nem támasztja alá azt a feltételezést, miszerint a külföldön (értsd: pénzügyi centrumokban, mint London, New York vagy Frankfurt) dolgozó alapkezelők vagy a vagyonkezelő szakemberek felkészültebbek lennének a hazai kollégáiknál. Sőt, arra vonatkozólag sincs bizonyíték, hogy hasonló eszközosztályokban magasabb hozamot produkálnának a külföldi szakemberek, netán biztonságosabb portfóliót lennének képesek létrehozni.  Ami viszont bizonyos, hogy a magyarországi alapkezelők szakemberei - széleskörű kapcsolati tőkéjüknek köszönhetően - kiválóan ismerik a nemzetközi trendeket, szakmailag pedig nagyon felkészültek.
  • „Nemzetközi portfóliót csak külföldi szolgáltatóval” A hazai szolgáltatók szinte mindegyike rendelkezik olyan infrastruktúrával, ami lehetővé teszi ügyfeleik számára egy jól diverzifikált és nemzetközi eszközökből felépített portfólió létrehozását, legyen szó vállalati kötvényekről, a világ legismertebb részvényeiről vagy éppen egy friss kibocsátású IPO-ról. Multinacionális anyavállalataiknak vagy külföldi stratégiai partnereiknek köszönhetően már több mint 10 éve behozták ezzel kapcsolatos lemaradásukat a hazai szolgáltatók.

 

 

  • „A külföldön összeállított portfólió magasabb hozamot biztosít” A privát bankárok felkészültségéhez hasonlóan annak sincs semmiféle alapja, hogy a külföldön összeállított befektetési portfóliók vagy ott kezelt befektetési alapok hozamai magasabbak lennének, mint a hazaiak. Egy külföldi szakember is profitálhat a magyar tőzsde hozamaiból és egy hazai befektetési alap is képes jó hozamokat elérni amerikai-, német- vagy éppen az ausztrál börzén. A kulcsfontosságú tényező tehát nem az, hogy melyik országból veszik meg az adott eszközöket, hanem az, hogy pontosan milyen eszközöket tartalmaz egy portfólió.
  • „Külföldről többféle eszközosztály érhető el” Napjainkban már szerencsére nem áll fenn az a hátrány, amivel a millenniumi évfordulóig számolniuk kellett a hazai befektetőknek és vagyonkezelő szakembereknek. Magyarország csatlakozása ugyanis az Európai Unióhoz, számos tőkepiaci-jogi kérdést megoldott, amivel a hazai befektetők számára gyakorlatilag az összes eszközosztály elérhető vált a világon. Mindez a Magyarországon bejegyzett befektetési alapokra is igaz, amelyekkel a hazai alapkezelő szakemberek a világ bármelyik iparágának vagy -régiójának teljesítményéből képesek hozamot realizálni.
  • „Több információja van a piacról egy külföldi szolgáltatónak” A hazai vagyon- és alapkezelő szakemberek ugyanabból az online csatornákból szerzik be az információikat, mint a Londonban- vagy New Yorkban dolgozó kollégáik. Speciálisan a pénz- és tőkepiaci üzletágak számára kifejlesztett informatikai rendszerekből, amelyek a világ összes szakértőjének egyidejűleg szállítják az eseményekkel kapcsolatos friss híreket a piacról.
  • „Biztonságosabbak a külföldi szolgáltatók” Ezt az állítást maga a piac cáfolta meg mintegy 10 éve, amikor a Lehman Brothers által elindított csődhullámban tradicionális befektetési bankok tucatjai dőltek be. Sőt, az angolszász bankrendszer sajátosságából adódóan épphogy a hazai és európai szolgáltatók tekinthetők biztonságosabbnak, ahol a befektetési bankok nem esnek külön szabályozás alá, hanem általában kereskedelmi bankok leányvállalataiként végzik tevékenységüket, szigorúbb feltételek mellett.

A befektetések szempontjából tehát Magyarország pénzügyi rendszere szinte teljesen a részévé vált a globális pénzügyi világnak. Nemzetközi magán- és intézményi befektetők is  bármikor profitálhatnak hazánk lehetőségeiből, mint ahogy a magyar privátbanki ügyfelek számára is teljesen kitárultak a pénz- és tőkepiacok kapui, köszönhetően a hazai privátbanki szolgáltatók fejlett pénzügyi-informatikai rendszereinek.

Mindez azt eredményezi, hogy egyre kevesebb érv szól amellett, hogy a hazai privátbanki ügyfeleknek külföldi szolgáltatókhoz kelljen fordulniuk.

A hazai szolgáltatókon keresztül ugyanis már elérhető az összes exkluzív szolgáltatás a számukra, legyen szó magántőke-befektetésekről, a generációváltással kapcsolatos igényekről, befektetési stratégiák megtervezéséről vagy éppen offshore megoldásokról.