Passzív jövedelem privátbanki ügyfeleknek! Reális cél vagy a befektetések unikornisa?

Évszázadok óta lázban tartják a piaci szereplőket a passzív jövedelem megteremtése körüli ötletek, érvelések és szakmai viták.

A fokozott érdeklődés érthető, hiszen a befektetések „Szent Gráljának” tartott passzív jövedelemforrás segítségével a vagyon önálló életre kelve biztosíthatná a jólétet tulajdonosának, és örököseinek. Ennél vonzóbb pénzügyi célt pedig keresve sem találhatna magának egy befektető.

Passzív jövedelem privátbanki ügyfeleknek! Reális cél vagy a befektetések unikornisa?

Évszázadok óta keresik a privátbanki ügyfelek a befektetések "Szent Grálját". Vajon elérhető a passzív jövedelem?

Miből származhat passzív jövedelem?

Elméleti megközelítésben számtalan olyan bevételtípus létezik, amely alacsony erőforrás felhasználása mellett is képes pozitív irányba befolyásolni a cash-flow-t. Ezek közé tartoznak többek között:

 • Tőzsdén jegyzett, stabilan működő multinacionális vállalatok részvényei után kapott rendes- vagy rendkívüli osztalékok.
 • Kiváló minősítéssel rendelkező állampapírok- vagy vállalati kötvények után kapott kamatok.
 • Klasszikus értelemben vett ingatlanbefektetésből származó bérleti díjak.
 • Társas vállalkozásból származó osztalékok, vagy egyéb bevételek.
 • Életjáradék (vagy életjáradék típusú bevételek).
 • Jogdíjak- és egyéb honoráriumok.

A szürke valóság a passzív jövedelem kapcsán

A gyakorlat azonban legtöbbször rácáfol az elméleti megközelítésre, hiszen eltekintve néhány egészen ritka esettől még a legoptimálisabb, leghatékonyabb és legegyszerűbb befektetések is stratégia tervezést, valamint periodikusan jelentkező kontrollt igényelnek a tulajdonos részéről. (vagyonkezelés esetén pedig, a vagyonkezelő szervezet munkáját érdemes rendszeresen ellenőrizni)

 

 

A reális cél: optimalizáljon!

Privátbanki ügyfélként az lehet a legfontosabb feladata, hogy vagyonának megteremtse a lehető legoptimálisabb körülményeket. Ez jelentheti ugyanis Önnek a legjobb esélyt arra, hogy minimalizálhassa az ügyintézéssel töltött idejét.

Az alábbi tényezőkre érdemes kiemelten ügyelnie:

 • Körültekintően válassza ki privátbanki szolgáltatóját- vagy vagyonkezelőjét, hiszen ez biztosíthatja Önnek a leginkább, hogy a lehető legkisebb energiával legyen képes, a lehető legnagyobb hozamot realizálni.
 • Hosszútávú célokat fogalmazzon meg vagyonával szemben, legyen szó aktívan- vagy passzívan kezelt befektetésekről. Gondolkozzon minimum 5 éves időtávon a döntései kapcsán és ragaszkodjon a stratégiához. Így minimalizálhatja a befektetett energiát (és a portfólió kockázatát is).
 • Határozottan, világosan és őszintén fogalmazza meg elképzeléseit, hogy privátbankára vagy vagyonkezelője előtt is világos legyen a célja. Így ritkábban kell konzultálniuk is, ami mindkét félnek időmegtakarítást jelent.

Így maximalizálhatja passzív bevételeinek hozamát

 • A nettó hozamokra fókuszáljon, azaz a költségek levonása utáni tiszta hozamra. A bruttó hozamok és a benchmark adatainak összehasonlításával kiválóan megítélhető privátbanki szolgáltatójának vagy vagyonkezelőjének szakmai teljesítménye. Ez azonban mit sem ér, ha a hozamokat a nem optimalizált költségek elolvasztják.
 • Optimalizálja a járulékos költségeket is, figyelembe véve az összes tényezőt. Tartsa szigorú kontroll alatt a kiegészítő szolgáltatások díjait, mint például az ügyvédi díjak, a jutalékok vagy a sikerdíjak. Annak ellenére, hogy megteheti, még nem biztos, hogy a város legpatinásabb (és egyben legdrágább) szolgáltatóira kell rábízni minden tennivalót. Hagyja rájuk a legfontosabb ügyeket, a rutinfeladatoknál pedig keresse a legjobb ár-érték arányú cégeket.
 • Ügyeljen a kiemelkedő lehetőségekre. A legjobb lehetőségek sohasem akkor jönnek el, amikor szeretné. Válassza ketté befektetéseit azoktól a vagyontárgyaktól, amihez érzelmileg is kötődik. A befektetései kapcsán hozzon minden esetben objektív döntést. Akármennyire is kedvel például egy ingatlant, amit kizárólag befektetésnek vett, adja el ha átlagon felüli ajánlatot kap rá.

Konklúzió a passzív jövedelemről

A passzív jövedelemforrás tehát de jure létezik, de facto viszont minden esetben minimális befektetői aktivitást igényel.