Exkluzív hitelkártyák világa. Kifizetődő előrelátás vagy felesleges presztízs?

Évtizedek óta elérhetőek a hazai pénzügyi szolgáltatóknál a különböző hitelkártya konstrukciók, ám a hazai lakosság még mindig nem megfelelően használja őket.
Az ügyfelek döntő többsége csupán két célra használja a hitelkártyákat:
 1. Debit kártyaként, normál bolti- vagy internetes vásárlásra.
 2. Áruhitel felvételére, vagy átmeneti likviditási problémák kezelésére. (jellemzően az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek)

Exkluzív hitelkártyák világa. Kifizetődő előrelátás vagy felesleges presztízs?

Private Banking ügyfeleknek is számos előnyt nyújthatnak az exkluzív hitelkártyák.

Elszalasztott lehetőségek sora

A hitelkártyák olyan lehetőségeket képesek nyújtani tulajdonosaik számára, amivel a lakossági ügyfelek egy része egyáltalán nincs tisztában, így elesnek a számukra kínált előnyöktől.

Különösen igaz ez a privátbanki- és vagyonkezelési szolgáltatást igénybe vevő, magasabb jövedelemmel és vagyonnal rendelkező ügyfélkörre, akik kedvezményes lehetőségek egész tárházát használhatnák ki a presztízs hitelkártyák segítségével. Íme néhány példa:

 • Teljeskörű utazási biztosítás a kártyabirtokos és családtagjai számára az egész világon, beleértve az alapvető utazási biztosítási funkciókat (baleset- és poggyászbiztosítás), valamint a kényelmi szolgáltatásokat is.
 • Egyre szélesebb körű feladatokat ellátó szervezési- és asszisztencia szolgáltatások, amelyet a kártyabirtokos világszerte igénybe vehet a nap 24 órájában, legyen szó utazásszervezésről, szállodai szobafoglalásról, vagy éppen egyéb szervezési- és ügyintézési feladatokról.
 • Exkluzív reptéri szolgáltatások Ázsiától kezdve Európán át, egészen az amerikai kontinensig, ahol VIP várók, bárok, ínycsiklandozó harapnivalók, valamint egyéni igényeket is figyelembe vevő reptéri transzfer gondoskodik a kártyabirtokosok kényelméről.

 

 

 • Gasztronómiai élmények speciális ajánlatokon keresztül, kifejezetten az elit státuszú ügyfelek igényeire szabva, a legismertebb világvárosoktól az óceánpartig, kedvezményes csomagokban.
 • Online- és offline vásárlási kedvezmények, amelyet lakásbérlésnél, virágküldésnél vagy egyéb szolgáltatásoknál vehet igénybe extra kedvezménnyel az ügyfél, automatikus VIP ügyfélstátusz mellett.
 • Általános presztízs, hiszen hitelkártyája részben az Ön névjegykártyájaként is szolgál. Ez elsőre elcsépeltnek hangozhat, a gyakorlatban azonban rendkívüli előnyt és pozitív diszkriminációt kínál a szolgáltatóknál, akik egy elit klub tagjaként tekintenek Önre.
 • Egyéb speciális szolgáltatások: A kártyakibocsátó pénzügyi intézmény vagy a kártya profiljába tartozó egyéb speciális szolgáltatást, ami számos előnyt kínálhat. Például klubtagságot elit sportintézményekben, ahol a felhőtlen szórakozás mellett kapcsolati tőkére is szert tehet.

Megéri használni a presztízs hitelkártyákat?

Az exkluzív hitelkártyák kínálta szolgáltatásokat nem érdemes kizárólag pénzügyi szempontok alapján górcső alá vennie, hiszen a kényelem és a kiemelt ügyfélstátusz okozta előnyök is hozzáadott értékként jelennek meg a megítélés során.

Ennek ellenére kijelenthető, hogy a megfelelő kártya kiválasztásával akár pusztán pénzügyi alapon is kifizetődő lehet a használat. (amennyiben valakinek ez lenne a legfőbb szempont)

A világ 3 legexkluzívabb hitelkártyája

Természetesen a presztízs hitelkártyák között is folyamatos harc dúl a legexkluzívabb kártya címért, amely elnyeréséért a világ legnagyobb hitelkártya kibocsátó vállalatai mindent elkövetnek. Objektív szempont persze aligha létezik a cím odaítéléséért, mert ebben a szegmensben már ügyfelenként változnak az igények.

A szakértők szempontjai és az ügyfelek visszajelzései alapján azonban az alábbi 3 hitelkártya áll a képzeletbeli dobogón:

 1. Amex Black Card: Hivatalos nevén Centurion Card, amelyről a kibocsátó American Express Inc. – érthető okokból - nem túl sok adatot hoz nyilvánosságra. A magas szintű diszkréciót mi sem bizonyítja jobban, hogy még az sem ismert pontosan, hány ilyen kártyát bocsátott ki a társaság. A meghíváshoz a piaci pletykák szerint negyed- és félmillió dollárnyi összeget kell évente elkölteni egy másik Amex kártyán keresztül, cserébe viszont szinte bármit megvásárolhat vele a kártyabirtokos világszerte, hiszen a feltételeket az ügyfél egyedi igényeihez igazítja az American Express.
 2. J.P. Morgan Reserve (Palladium) Card: Igazi aranyból- és palládiumból készült hitelkártya, ami csak azoknak az ügyfeleknek elérhető, akik üzleti kapcsolatot tartanak fent a J.P. Morgan befektetési bank vagyonkezelőjével. Minden kártya egy egyedi konstrukció alapján kerül kibocsátásra, felső költési korlát nélkül, figyelembe véve az ügyfél egyéni kompetenciáit. Nem hivatalos értesülések szerint minimum 10 millió dolláros vagyonnal kell rendelkeznie az ügyfeleknek ahhoz, hogy egyáltalán meghívást kaphassanak a VISA-tól.
 3. Bank of Dubai First Royale MasterCard: Igazi aranyból készült hitelkártya, melynek a közepét egy 0.235 karátos gyémánt ékesíti. Éves tagsági díja nem nyilvános, de a kártyabirtokosnak egy dedikált kapcsolattartó áll minden pillanatban a rendelkezésére, akihez bármilyen ügyben fordulhat. A kibocsátó szerint a kártya célcsoportját olyan ügyfelek képzik, akik esetében „nem értelmezhető a hitelkockázat fogalma”. A vásárlások során a nullkorlátozás elve valósul meg, vagyis bármi kifizethető a hitelkártyával, ami megtetszik a kártyabirtokosnak.