Bakancslistás szigetcsoportok a vitorlázás szerelmeseinek, amik a történelem legnagyobb utazóinak szívét is rabul ejtették

„Nekem a Balaton a Riviéra” – csendül fel Németh Lehel és Felföldi Anikó közös dalában a mindenki által ismert refrén.

Ez a hazai vitorlássport kapcsán hat évtized távlatából is igaznak bizonyul, hiszen a Balaton  nemcsak egyik kedvence maradt a hazai vitorlássport szerelmeseinek, hanem igazi reneszánszát éli napjainkban.

A tél azonban évről évre véget vet a kalandnak néhány hónapra, ezért a szezon végén érdemes saját fedélzetünket egy repülőgépére cserélni, hogy a világ legszebb vitorlásparadicsomjaiban, fehérhomokos tengerpartokon gyűjthessünk életre szóló élményeket.

Bakancslistás szigetcsoportok a vitorlázás szerelmeseinek, amik a történelem legnagyobb utazóinak szívét is rabul ejtették

A világ legszebb vitorláshelyszínei igazi csemegét kínálnak a sport szerelemeseinek

Cikkünkben 4 olyan szigetcsoportra szeretnénk felhívni a privátbanki ügyfelek figyelmet, ami még a sokat látott kapitányokat és legénységüket is ámulatba ejtheti.

1., Saint Vincent és Grenadine-szigetek (Karib-tenger)

A Kis-Antillák „szél felőli oldalának” déli részén található ez az érintetlen vitorlásparadicsom. 1498. január 22-i felfedezésénél szépsége olyannyira ámulatba ejtette még magát Kolumbusz Kristófot is, hogy a szigetcsoport központjaként funkcionáló Saint Vincent szigetét Portugália védőszentjéről, Szent Vincéről nevezte el.

Az Egyesült Királyság kedvelői számos angolszász jegyet is felfedezhetnek a szigetcsoporton, hiszen a terület 1979-ig brit gyarmat volt. A hivatalos nyelv az angol és a közlekedés is értelemszerűen baloldali.

Kiindulópontnak is kiválóan megfelel Saint Vincent, hiszen észak felé hajózva Saint Lucia szigetének jellegzetes tájképét adó Piton-hegyek csúcsait pillanthatjuk meg rövid időn belül, míg dél felé indulva Grenada, kelet felé tartva pedig Barbados fehérhomokos tengerpartja nyújthat a legénység számára felüdülést.

Online navigátorunk a törpeállam hivatalos oldala vagy a régió vitorlás turizmusára specializálódott társaságok weboldala lehet, ahol rengeteg hasznos információt gyűjthetünk a tervezéshez.

2., Phangnga-öböl, Adamán-tenger (Thaiföld)

Thaiföld délnyugati részén található az egyik legkülönlegesebb vitorlásrégió, ahol minden megtalálható egy emlékezetes, egzotikus hajózáshoz. Égszínkéken csillogó tenger, fehérhomokos tengerpartok és többszáz, szemet gyönyörködtető sziget, köztük a James-Bond szigetként közismertté vált Khao Phing Kan, ahol az MI6 legkiválóbb ügynöke kalandos körülmények között mentette meg a világot 1974-ben. (Az aranypisztolyos férfi c. epizódban)

A Phuket szigetét körül ölelő Adamán-tengeren könnyen megközelíthető hajóval Ko Yao Noi, Ko Yao Yai vagy éppen Phi Phi szigete, ahol autentikus thaiföldi ételek, buján zöldbe öltözött sziklák, kristálytiszta öblök és barátságos emberek segítségével élvezhetjük a festői thai szigetvilágot.

Kiindulópontként is Phuket szolgálhat a vitorlássport rajongóinak, ahol mindent kielégítő luxusszálloda-komplexumok tucatjai várják az idelátogatókat, megfelelve a legmagasabb minőségi elvárásoknak is.

A szigetekről, a látnivalókról és a helyi sajátosságokról még több hasznos információt megtudhatunk, ha ellátogatunk Phuket hivatalos honlapjára. Mivel a szigeten rengeteg szolgáltató foglalkozik hajóbérléssel, ezért érdemes összehasonlító oldalakat is böngészni és azok segítségével tájékozódni a részletekről.

 

 

3. Whitsundays-szigetek, Nagy-Korallzátony (Ausztrália)

Queenslandtől keletre található az ausztrál kontinens egyik legkülönlegesebb vízivilága, amelynek a 74 tagú Whitsundays-szigetek és a 2000 kilométeren keresztül húzódó Nagy-Korallzátony is része.

Türkizkék víztükör, mintegy 1500 féle különböző fajt felsorakoztató élővilág és kristálytiszta, búvárkodásra is alkalmas partszakaszok biztosítják a vitorlázás szerelmeseinek a felejthetetlen élményt.

Mind közül a Whiteheaven Beach fehérhomokos partszakasza a leglátványosabb, amit az ide látogatók akár egy hirdoplán fedélzetéről is megcsodálhatnak madártávlatból.

Kiindulópontként kiváló választás lehet a helyi vitorlázás egyik fellegváraként ismert Airlie Beach, ahonnan szép kilátás nyílik a Hamilton- és a Hook-szigetekre, melyeket feltétlenül érdemes felírni a bakancslistánkra. Hajóbérléssel kapcsolatban számos hasznos információt találhatunk online.

4., Galápagos-szigetek (Ecuador)

Vajon mit várhat a legénység egy olyan szigetcsoporttól, aminek a 98%-a nemzeti parkká van nyilvánítva? Érintetlen természetet, egyedi, máshol nem létező élővilágot, életre szóló kalandot és számtalan élményt.

A Galápagos-szigetek 20 kisebb-nagyobb szigetből és több mint 100 sziklából áll. Vulkanikus működés hozta létre, ennek ellenére sárgás és hófehér homokos partot is találunk a különböző szigeteken. Közigazgatási szempontból Ecuador területe, de annak egy külön tartományát alkotja.

Az ide látogatók flamingókban, a világ egyik legismertebb és legnagyobb teknősében, valamint a szigetvilág különleges flórájában- és faunájában gyönyörködhetnek, ami magát Charles Darwint is úgy lenyűgözte, hogy teendőit félrerakva hetekig át tanulmányozta azt.

Egyedisége abban rejlik, hogy minden egyes szigeten más-más csodával szembesülhet a legénység, ahogy felfedezik ezt a máig érintetlen vitorlásmennyországot. A szigetcsoport kisebb méretű vitorláshajókkal- és egy autentikus, 1000m2 vitorlafelületű regattával is körbe hajózható. A Galápagos-szigetekkel kapcsolatban itt találhatunk hasznos turisztikai információkat.

További érvként szól a fenti desztinációk mellett, hogy az oda vagy visszaút alkalmaval akár a közelben lévő offshore székhelyeken esedékes ügyintézés is beiktatható a menetrendbe.

Címkefelhő

luxus offshore vitorlázás