Fenntartható befektetések Private Banking ügyfeleknek

„Anélkül kielégíteni jelenlegi szükségleteinket, hogy szűkülnének a jövő generációinak ezzel kapcsolatos lehetőségei”

 – így határozza meg az ENSZ 1987-ben elfogadott (ún. Brundtland) jelentése a fenntartható fejlődés fogalmát, ami az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet vívott ki magának a privátbanki portfóliók allokációjának kapcsán.

Fenntartható befektetések Private Banking ügyfeleknek

A privátbanki stratégia kapcsán egyre inkább reflektorfénybe kerülnek a fenntartható befektetések.

SRI történelem dióhéjban 

Meglepő, de a Socially responsible investment (SRI) történelme egészen 1758-ig nyúlik vissza, amikor a Pennsylvania állambeli kvékerer tagjainak egy Philadelphiai gyűlésen – filantróp módon - megtiltották a rabszolgakereskedés és -tartás összes formáját.

Az elképzelés a 18. században sokkal inkább vallási alapú volt, de az elkövetkező néhány évszázadban folyamatosan fejlődött. A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon a 80-as évek óta éli reneszánszát a fenntarthatóság, ahol elsősorban a környezetvédelmi kérdések miatt került ismét reflektorfénybe a felelősségteljes gondolkodásmód.

A modern értelemben vett (nem vallási alapú) etikus befektetések, mára a világ gazdasági-, politikai- és társadalmi elitjének egyik legfontosabb kérdésévé vált.

 

 

Az etikus befektetések kritériumrendszere

A fenntartható befektetéseket a nemzetközi gyakorlat többféle szempont szerint rangsorolja attól függően, hogy azok milyen mértékű hatást gyakorolnak a külvilágra.

Megkülönböztetünk a környezeti károkat minimalizáló és kifejezetten építő jelleggel létrehozott befektetéseket, amelyeket az alábbi szempontok szerint szokás kategorizálni:

 • Transzparencia megléte: A „zöld” befektetések egyik legfontosabb kritériuma, hogy megfelelően átláthatók legyenek a tranzakciók és a belső folyamatok a közvélemény számára. Ennek alapján lehet ugyanis megfelelően kategorizálni az egyes pénzügyi eszközök- vagy vállalatok tevékenységét. Maga a transzparencia hiánya viszont, már önmagában is etika kérdések egész sorát vetheti fel egy gazdálkodó szervezet kapcsán.
 • Környezeti szempontok: Szintén kulcsfontosságú kérdést jelent a vizsgálatnál, hogy milyen környezeti hatásokat okoznak a befektetések. A fókuszban elsősorban a háztartási-, ipari- és mezőgazdasági vegyianyagok, a fosszilis energiahordozók, az atomenergia- és a GMO-k (genetikailag módosított élelmiszerek) felhasználása áll.
 • Társadalmi perspektíva: Szociális szempontból negatív tevékenységnek minősülnek a szerencsejátékkal, pornográfiával, alkohol- és dohánytermékekkel, fegyverekkel és hadiiparral, valamint az állatkísérletekkel kapcsolatos vállalati tevékenységek.
 • Politikai- és gazdaságpolitikai nézőpont: A fenntartható befektetéseket regionális szempontok alapján is elemzik, melynek során a vállalatokhoz- és pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó országok intézményrendszere és jogállamisága kerül górcső alá: a gyermekmunka engedélyezése, a halálbüntetés kérdése, az alapvető emberi jogok betartása, a faji-, nemi- vagy vallási alapú diszkrimináció elleni harc, a nukleáris- és egyéb haditechnikai egyezmények betartása, valamint a korrupció-, a megvesztegetés- és a pénzmosás elleni fellépés mértéke.

Ökológiai minősítések

Egyre nagyobb energiát fordítanak a különböző elemző és hitelminősítő vállalatok a fenntartható befektetések összehasonlíthatóságának megteremtésére. Kiváló példát jelentenek erre a Dow Jones Substainability indexei, amik különböző etikai szempontok alapján csoportosítják a vállalatok részvényeit.

A minősítés során teljes körű átvilágításon esnek át a vállalatok, ami alapján egy ún. fenntarthatósági profil (substainability profile) készül, az alábbi kritériumok figyelembevételével:

 • Elkötelezett-e a fenntarthatóságban a vezetés és a főbb részvényesek?
 • Emberbarát-e a humántőke fejlesztés a vállalatnál?
 • Figyelembe veszik-e a dolgozók jogait?
 • Megfelel-e a fenntarthatósági követelményeknek az ellátási lánc?
 • Felmerül-e a korrupció- és vesztegetés gyanúja a vállalatnál?
 • Kielégítő-e a vállalat klímastratégiája?
 • Milyen a cég válság- és krízismenedzsment stratégiája?
 • Hatékony-e ökológiai szempontból a gazdálkodó szervezet léte- és tevékenysége?

Így fektethet be etikus módon!

A szigorú előírások ellenére, sokkal több lehetőség van a piacon, mint azt elsőre hinné. S habár az etikus befektetések iránti ügyféligény, még jóval elmarad hazánkban a nyugati régióktól, már a hazai szolgáltatókon keresztül is befektetheti vagyonát fenntartható módon.

 • Alapok fenntartható stratégiával: A valódi terepet a kifejezetten etikus befektetésekre specializálódott „zöld” alap- és vagyonkezelő cégek jelentik, amiből a piac mérete miatt még alig van hazánkban. (ez várhatóan hamarosan változni fog) Ennek ellenére Magyarországról is elérhető a privátbanki szolgáltatókon keresztül, számos fenntartható stratégiával dolgozó befektetési alap.
 • Etikus cégek részvényei- és kötvényei: A hazai privátbanki szolgáltatókon keresztül szinte a világ összes tőzsdéjére bevezetett részvényhez és kötvényhez hozzáférhet, finanszírozva vagy részesedést szerezve ezzel egy fenntarthatóságot szem előtt tartó multinacionális vállalatban. Jó kiindulási alapot jelenthet erre a korábban már bemutatott DJSI indexcsalád.
 • Socially Responsible ETF: Szintén jó esélyt kínál a zöld befektetésekre a fenntarthatósági indexeket leképző, és tőzsdén megvásárolható befektetési alapok valamelyike, amelyek passzív portfólióstratégiájuknak köszönhetően kedvező költségek mellett vásárolhatók meg világszerte.
 • Működő- és kockázati tőkebefektetés: Privátbanki ügyfélként vagyonának volumene miatt, jó lehetőségei adódnak közvetlen módon befolyást szerezni olyan hazai- vagy nemzetközi cégekben, amelyek elkötelezett hívei a fenntartható fejlődésnek.

Erre számíthat etikus befektetőként

A fenntartható befektetések esetén a hozam szó sokkal szofisztikáltabban értelmezhető, mint azt a többi eszköznél már megszokhatta. A befektetők ugyanis ebben az esetben magát a fenntarthatóság javulását is profitként értelmezik, nem csak a összegszerű megtérülést.

Az etikus befektetések kockázat-hozam aránya is jócskán alulmaradhat a hagyományos pénzügyi eszközökétől, hiszen a zöld beruházásokról általánosságban elmondható, hogy lassabban térülnek meg. Léteznek persze olyan sikertörténetek is, amikor egy új, forradalmi technológiai újítás, akár rövidtávon is hatalmas profitot eredményezhet a portfólió részeként.