Piacok, válságok és tanulságok Private Banking ügyfeleknek

Több száz éve gazdaságunk szerves részét képezik a lokális és globális pénzügyi válságok, melyek számtalan tanulsággal képesek szolgálni.

 

Kiváltképpen igaz ez a Private Banking ügyfelek esetében, ahol egy kisebb vagy közepes hiba is képes lehet akár nyolcszámjegyű veszteséget okozni egy forint alapú portfólióban.

7 piaci tanulság privát bankároktól

A vagyonkezelés több száz éves történelme során már számos katasztrófa, válság és félreértelmezett információ okozott fejtörést a magas likvid vagyonnal rendelkező ügyfelek (HNWI), privát bankárok és vagyonkezelők számára.

A Private Banking ügyfeleknek is érdemes más kárából tanulniuk

A Private Banking ügyfeleknek is érdemes más kárából tanulniuk

S habár ezek egy része első ránézésre hasonló volt, minden negatív piaci eseménynek megvolt a saját tanulsága. Ezekből gyűjtöttük össze mai összefoglalónkban a legfontosabbakat.

  • Diverzifikáljon helyesen! Az első és legfontosabb piaci tanulság, hogy a diverzifikáció ténye önmagában egyáltalán nem elég. A megfelelő kockázat/hozam arány eléréséhez ugyanis nem csak diverzifikálni kell, hanem jól kell diverzifikálni. Hiába invesztálták például a felfedezőket finanszírozó nemesek vagyonukat 10 különböző hajóba, ha azokat egyszerre indították útnak és ugyanaz a tornádó söpörte el a fregattokat.
  • A józan érvekre, ne a csordára hallgasson! A 17. századi Hollandiában a csordaelvnek köszönhetően minden idők egyik legnagyobb pénzügyi anomáliája alakult ki néhány hónap alatt, mivel a piaci szereplők jelentősen túlértékelték a messzi földről érkezett tulipánhagymák értékét. A kínálat gyakorlatilag megszűnt, ami az egekbe emelte az árfolyamot – túl minden racionalitáson. 1637 februárjában mindez elszámolási káoszba fulladt és a tőkések egy része mindenét elbukta a tranzakció során.
  • Gondolkodjon globális folyamatokban! A piaci szereplők 1857-ben tanulták meg, hogy holisztikus szemléletben kell gondolkodni a vagyonkezelés kapcsán. Erre az évre datálják ugyanis a pénzügyi szakértők a világ első globális válságának kitörését. A krími háború után a világra öntött olcsó orosz gabona ugyanis jócskán felrúgta a korábban évtizedekig megszokott európai árupiac egyensúlyát. A túlkínálat végül a brit váltópiac bedőléséhez vezetett, aminek hatását még Dél-Amerikában is megérezték.

  • Mindig van új a nap alatt! A 2020 tavaszán kitört koronavírus-pandémia ismét rávilágított a tényre, miszerint a legváratlanabb és leglehetetlenebb helyekről érkezhet egy olyan negatív esemény, ami a gazdaság újra tervezését, valamint a privátbanki portfólió újra gondolását igényli. Nem véletlenül egyre népszerűbbek az aktív portfóliókezelésben jártas Private Banking szolgáltatók, akik diszkrecionális vagyonkezelési konstrukciók keretein belül a lehető leggyorsabban tudnak reagálni a felmerülő kockázatokra és lehetőségekre.
  • Soha ne legyen mohó! Egy nagyobb vagyon kiváló lehetőséget nyújt a spekulációra. IPO-k, külföldi befektetések és akár kriptovaluták is könnyen a Private Banking ügyfelek érdeklődésébe kerülhetnek a piacon. Érdemes azonban óvatosnak lenni és tervezett, előre definiált keretek közé szorítani a spekulatív vagy extrém kockázatos ügyleteket.
  • Döntsön hosszú távú stratégia mellett! A nagyobb vagyontömegek kapcsán kizárólag hosszútávon érdemes portfólióépítési stratégiát választani és a kockázati preferencia, valamint a pénzügyi célok figyelembevételével úgy allokálni a vagyont, hogy egy átmeneti veszteség esetén is képes legyen megőrizni likviditását és hidegvérét a Private Banking ügyfél. Még jobb, ha ilyen esetekre van mozgástere (likvid tőke) a privát bankárnak és alacsonyabb árfolyamokkal  képes csökkenteni a portfólió elemeinek átlagos bekerülési értékét.
  • Válasszon hiteles Private Banking szolgáltatót! A Private Banking szektor globális növekedéséből egyre több kókler, magát exkluzívnak hirdető cég vagy csaló próbál profitálni, akik egy része a bűncselekmények elkövetésétől sem riad vissza (erre hazánkban is volt intő példa a közelmúltban). Ha új privátbanki szolgáltató után nézne, legyen óvatos és ellenőrizze a gazdálkodó szervezet egészét. Ehhez segítséget nyújthat Önnek egy korábbi cikkünk is, amiben 11 pontban foglaltuk össze, hogyan érdemes Private Banking szolgáltatót választania.

Ha felkeltette összefoglalónk az érdeklődését, akkor egy korábbi cikkünkben még 9 pénzügyi bakit ismerhet meg, amit érdemes elkerülni a válságok kapcsán.