9 pénzügyi baki, amit a válságok kapcsán el kell kerülnie

„Boldog a más kárán bölcsen okulni tudó.” – hangzik Janus Pannonius világhírű magyar költő több mint fél évezredes tanítása.

A tanács egy privátbanki portfólió diverzifikálása és a vagyonkezelés során éppen úgy megállja a helyét, mint az élet számos területén.

Az a piaci szereplő pedig, aki mások hibájából is képes tanulni, minden bizonnyal megtette az egyik legfontosabb lépést a sikeres pénzügyekhez vezető úton.

9 pénzügyi baki, amit a válságok kapcsán el kell kerülnie

Higgadt gondolkodás és tudatos cselekvés esetén, akár pozitív is lehet egy válság mérlege a privátbanki ügyfeleknek.

Válság, lehetőség!

Mostani cikkünkben 9 olyan - korábban már sokak által elkövetett - hibára szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, aminek a tanulságait a kisbefektetőktől a privátbanki ügyfelekig mindenkinek érdemes átgondolnia. Ezeket a szarvashibákat érdemes elkerülnie:

  • Vakon hinni a hitelminősítőknek. A hitelminősítő cégek nagyon hasznos munkát végeznek, hiszen elemzéseiknek köszönhetően a piaci szereplők egyszerűbben és hatékonyabban képesek tájékozódni a számukra releváns értékpapírok pénzügyi hátteréről. Vakon azonban nem szabad megbízni az ajánlásaikban, hiszen a világ legtapasztaltabb elemzői is hibázhatnak olykor. (lásd.: Lehman Brothers csőd) Kiindulási pontnak viszont tökéletesen megfelelnek az elemzéseik.
  • Kizárólag technikai elemzésre támaszkodni. Az informatika folyamatos fejlődésének köszönhetően egyesek, válságról-válságra az chartok illúziójába esnek, aminek nagyon fájdalmas következményei lehetnek. A félreértés oka az, hogy a chartok tanulmányozásával valóban hasznos pszichológiai- és gazdaságfilozófiai trendeket lehet vizsgálni, viszont a jövőbeli események előrejelzésére általában alkalmatlanok ezek az eszközök.

 

 

  • Aranytúlsúlyos portfóliót építeni. Már több évtizede felbomlott az aranystandard rendszer, aminek köszönhetően jócskán megcsappant az arany gazdasági szerepe a korábbiakhoz képest. Ennek ellenére az arany a mai napig kiváló menekülőeszközt jelenthet az infláció elől, ha portfólión belüli súlyát helyesen választja meg a befektető vagy a vagyonkezelő. Árfolyamának volatilitása azonban medve- és bikapiac esetén is jelentős tud lenni. Az elmúlt 40 évben például két alkalommal is hatalmas esésnek lehettünk tanúi, melynek következtében egyes aranytúlsúlyos portfóliók, értékük közel kétharmadát is elveszthették.
  • Túlzásba vinni a tőkeáttétel használatát. A tőkeáttétel használatával kapcsolatban még a befektetési szakemberek álláspontja is megoszlik. Abban azonban az összes fél egyetért, hogy kizárólag a portfólió kisebb, spekulatív részén érdemes élni a lehetőséggel, az agresszív befektetési stratégia részeként. Szakmai tapasztalat nélkül tőkeáttételes megbízást adni azonban a legtöbb esetben egyenlőt jelent a biztos kudarccal. Akár egy kétszeres áttétel is végzetes hibának bizonyulhat, ahogy azt a 2008-ban kirobbant tőkepiaci válság toxikus kötvényportfólióinak esetében is megtapasztaltuk.
  • Túl mohón kereskedni a piacokon. A vételi- és eladási árfolyamokkal kapcsolatban sem éppen kifizetődő a túlzott mohóság. A gazdasági ciklusok okozta árfolyamváltozások kapcsán ugyanis, elég csekély esélye van arra, hogy befektetőként a legalacsonyabb áron vásároljon és a legmagasabb áron adjon el értékpapírokat. Főleg nem egy nagyobb portfólió (befektetési alap vagy kezelt vagyon) esetén. A végtelen várakozás miatt pedig, akár el is bukhatja a profitszerzés lehetőségét.
  • Mellőzni a stop loss használatát. Long- és short ügylet esetén is kulcsfontosságú tényező, hogy előre döntse el pontosan mit szeretne elérni a pozíció nyitásával. Veszteségei minimalizálására és nyereségének optimalizálására nagyon hasznos eszköz lehet az ún. a stop loss funkció (esetleg kúszóstop).
  • Irreleváns devizában eladósodni. Magánszemélyek esetében ugyan már nem aktuális a devizahitelek kérdése, azonban vállalatok- vagy vállalatcsoportok kapcsán még mindig mellé lehet fogni egy rosszul választott konstrukcióval. Ügyeljen arra, hogy a működés szempontjából releváns devizában vonjon be forrást a cégébe, különben extra magas devizakockázatot kell vállalnia. Ha átmeneti időre mégis „muszáj” így döntenie, akkor igyekezzen lefedezni a kockázatot egy ügylettel.
  • Kizárólag egy szolgáltatóval együttműködni: A portfóliók esetében számos érv szól amellett, hogy több privátbanki szolgáltatóval dolgozzon együtt az ügyfél. Egyrészt így kiszűrhető a pénzügyi szolgáltatók egyedi kockázata (ami minimálisra tehető ebben az üzletágban), másrészt sokkal több információ érkezhet az ügyfélhez a piacról, ami megkönnyítheti a végső döntést.
  • Felkészülés nélkül várni a következő válságot. A kapitalista gazdasági modellek természetes velejárója a válság, amire a befektetőknek tudatosan készülniük kell. Természetesen nem lehet előre kiszámítani az összes kockázatot, azonban léteznek olyan előjelek, amelyek árulkodók lehetnek. (trendfordulók, egyre pesszimistább gazdasági szcenáriók, egyéb gazdasági adatok) Tegyen meg minél többet azért, hogy lehetőségeihez képest felkészülten várja a következő recessziót.

A pénz- és tőkepiac összetettsége miatt számos olyan malőr létezik, amelyek bemutatására e cikk keretei nem biztosítanak lehetőséget. Amennyiben szívesen megosztaná korábbi tapasztalatát a többi olvasóval, akkor írja meg nekünk az Ön által ismert hibákat és igyekszünk arról minél hamarabb beszámolni az oldalon.