Privátbanki körkép 2021 trendjeiről

Az elmúlt évtized legnehezebb éve volt 2020 – ehhez kétség sem férhet. A Private Banking ügyfelek életének szinte minden aspektusát érintették a változások.

 

UPDATE! Ez a cikk több, mint 365 napja készült - azóta elkészült a 2023-as Private Banking trendekre vonatkozó összefoglalónk is. 

A Covid-19 nemcsak egészségügyi kihívások elé állította a hazai társadalmat, hanem a cégek és vállalatok olykor évtizedes üzletpolitikáját is a feje tetejére állította. De a kemény politikai érvelések, hektikus tőzsdei árfolyamok és az ingatlanpiaci kereslet csökkenése is okozott izgalmas perceket a hazai privátbanki ügyfélkörnek.

Izgalmas lesz privátbanki szempontból a következő évtized is.

Izgalmas lesz privátbanki szempontból a következő évtized is.

Mit hoz 2021 a Private Banking ügyfeleknek?

Össztársadalmi szempontból minden tekintet a vakcinára szegeződik. A világszerte tervezett oltási programok sikere vagy kudarca ugyanis alapjaiban fogja meghatározni a 2021-es év hangulatát. Az elsőszámú prioritást természetesen az egészség megőrzése jelenti, de közgazdasági és üzleti szempontból is fontos kérdést jelent a vakcina témaköre.

  1. Siker esetén az év második felében gazdasági visszarendeződés várható. Ez alapesetben pozitívum, ám több kockázatot is rejt magában. Kiemelt tényezőként egy hirtelen növekedést a keresleti oldalon, amit a magánszemélyek (utazás, gasztronómia, felújítás) és cégek (beruházás, fejlesztés, hitelfelvételi kedv növekedés) elhalasztott kiadásai okozhatnak. Ez pedig nagy valószínűséggel árszínvonal emelkedést, vagyis inflációt gerjeszthet.
  2. Sikertelen oltási program esetén rövid távon a további gazdasági pangás jelenik meg negatívumként, míg ezzel párhuzamosan egyre nőhet az 1. pontban bemutatott inflációs hatás mértéke.

Túl a koronavíruson

2021 azonban nemcsak egy új év, hanem egy új évtized kezdetét is jelenti, aminek nagyobb része valószínűleg jóval túlmutat majd a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi kihívásokon.

A következő évtized trendjei

Portálunkon már több alkalommal volt szó a Private Banking szolgáltatókat és a HNWIs ügyfeleket érintő jövőbeli trendekről, amelyek meghatározó elemei lehetnek a 2021-2030 közötti évtizednek. De vajon melyek a legfontosabbak?

Private Banking generációváltás

A 2010-es években elkezdődött stafétabotátadás a következő évtizedben érheti el a tetőpontját. Demográfiai szempontból ugyanis az alapítók (rendszerváltozáskor alapított cégek vezetői) már nem húzhatják tovább a döntésüket a koruk miatt.

Az eddig csupán potenciális ügyfeleket jelentő NextGen tehát valódi Private Banking ügyféllé válik, ami számos kérdést vet fel a piacon.

  • jellemzően több NextGen örököl egy nagyobb vagyont, tehát nőhet az ügyfelek száma a jövőben
  • kérdéses, hogy a generációváltás melyik típusát választják a családok, vagyis vállalatot vagy a vállalatértékesítés után megmaradt likvid vagyont örökli-e meg a következő generáció

 

ESG befektetések térnyerése

A magánbefektetők és az intézményi ügyfelek felől is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az ESG szemléletű befektetések felé. Ennek oka kettős:

  • A befektetők elkezdték felismerni, hogy az ESG szemlélet jóval túlmutat a fenntarthatósági kérdéseken, hiszen a zöld témák mellett a vállalatok közösségi hozzáállásáról és döntési mechanizmusairól is értékes információkat mutat meg.
  • Kezd bebizonyosodni, hogy az ESG szemlélet nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is működőképes. Általánosságban kijelenthető, hogy a jó és kiváló ESG score-al rendelkező vállalatok kevésbé hajlamosak nagyot hibázni az üzletmenet során.

 

Private Banking helyett vagyonkezelés

A portfóliómenedzserek, pénzügyi elemzők és monetáris politikai szakemberek egy dologban azonos álláspontot képviselnek a jövővel kapcsolatban. Úgy vélik a gazdasági folyamatok a globalizáció térnyerésével és gyorsulásával egyre összetettebbé válnak.

A siker titka pedig a portfóliókezelésben és a hozamszerzésben is a gyors reakción fog múlni. Éppen ezért egyre több ügyfél választhatja a privátbanki tanácsadás helyett az aktív szemléletű vagyonkezelési szolgáltatást, ahol a vagyonkezelő – szigorú, előzetesen dokumentált szabályok figyelembevételével – önállóan hozhat döntést a portfóliókezelés során.

 

Robottanácsadó (robo-advisor)

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a robot tanácsadók, amelyek napjaink privátbanki portfólióinak kezelésében is aktívan részt vesznek többé-kevésbé, Private Banking szolgáltató függvényében.

A privátbanki robo-advisorok azonban nem a privát bankárok helyét fogják átvenni, hanem a döntéselőkészítésben, elemzésben vagy monitoring tevékenységben segítik a privát bankárokat és ügyfeleiket. Gyorsabbá, átláthatóbbá és hatékonyabbá téve a tanácsadás folyamatát.

 

Biztonság, mint elsőszámú prioritás

A privátbanki vagyon csak abban az esetben teremthet valódi jólétet, ha mellé egészség és biztonság is párosul. A Private Banking ügyfelek az egészségmegőrzésre már a korábbi években is kiemelt figyelmet fordítottak, ami mellé a következő évben a biztonsági kérdések is felzárkózhatnak főbb prioritásként.

Ennek oka, hogy 2020 folyamán sajnos világszerte felerősödtek a társadalmi különbségek okozta negatív folyamatok. Egyre durvább tüntetésekről, szabálysértésekről vagy fizikai inzultussal járó bűncselekményekről számol be a média.

 

Izgalmas IPO-k a tőzsdén

Pozitív hírként értékelhető, hogy a gazdasági kihívások ellenére még mindig kitart az IPO-k erősödése a nemzetközi tőzsdéken és 2021 során is számos izgalmas kibocsátás várható.

Mesterséges intelligenciával foglalkozó technológiai vállalatok, világszerte ismert online kereskedő cégek, mobilra optimalizált játékokat gyártó informatikai társaságok, izgalmas applikációkat fejlesztő vállalatok és dinamikusan növekvő kiskereskedelmi áruházláncok is a tőzsdére kívánnak lépni.

Az IPO-ban rejlő lehetőségek mellett azonban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a kockázatokra is, ami az ilyen jellegű értékpapírok vásárlásánál felelősségteljes súlyozást és széleskörű diverzifikációt követel meg.