7 hazai Private Banking trend, amire 2023-ban számíthat

Január a prognózisok hónapja a Private Banking szegmensben is. Egy dologban az összes elemző egyetért: idén is izgalmas hónapok elé néznek a pénz és tőkepiacok.

 

2022 ellentmondásos ingatlanpiacot, dráguló finanszírozást, az inflációkövető állampapírok bővülését, az ESG szemlélet további térnyerését és a Private Banking ügyfelek számának növekedését hozta – amint arra korábbi prognózisunkban felhívtuk az olvasók figyelmét.

Private Banking trendek 2023-ban

Idén év elején ismét összeírtuk a legfontosabb tényezőket, ami alapján a hazai HNWIs ügyfeleknek, privát bankároknak és Private Banking szolgáltatóknak érdemes tervezniük a jövőt.

Ezek lesznek a legfontosabb Private Banking trendek 2023-ban

Ezek lesznek a legfontosabb Private Banking trendek 2023-ban.

Reálhozamok helyett, harc az infláció ellen

A KSH januári gyorstájékoztatója szerint 2022 decemberében 24,5 százalék volt az infláció Magyarországon, a teljes éves infláció pedig 14,5 százalék lett.

Hiába van tehát évtizedes rekordszinten a hazai Diszkont Kincstárjegyek (DKJ), és éven túli állampapírok kamata, mindez csupán nominálisan jelent szemmel látható növekedést a privátbanki ügyfelek tőkéjére vetítve. Reálhozamok szintjén mindez 1-2 százalékos eltérést jelenthet pozitív vagy negatív irányba az infláció szintjétől.

A fókusz tehát 2023-ban sem a hozamvadászaton lesz, hanem azon, hogy a piaci szereplők minél sikeresebben meg tudják védeni a tőkéjüket az infláció erodáló hatásától.

 

Magas kötvénykitettség a privátbanki portfóliókban

2022 második feléhez hasonlóan idén is fontos szerepet tölthetnek majd be a Private Banking portfóliókban a hazai- és nemzetközi kötvények. A hazai papírok közül a változó kamatozású PMÁP lehet az egyik sláger a HNWIs ügyfelek esetében is, 15% feletti – adómentes – hozamot kínálva, ami mellett a rövidtávon rendelkezésre álló eszközök likviditását továbbra is a DKJ-k biztosíthatják bő 10 százalék feletti éves átlaghozammal.

Az elemzői várakozások szerint az inflációs környezet 2023-ban recesszióba fordulhat, ami világszerte a kamatkörnyezet csökkenését jelentheti. Éppen ezért egyre több Private Banking portfólióban kezd el nőni a középtávú lejáratú kötvények (5-7 év) kitettsége, amelyekkel elhúzódó recesszió esetén többéves reálhozamot, egy intenzív, gyors recesszió esetén pedig árfolyamnyereséget szeretnének elérni a privát bankárok az ügyfeleknek. Erre jó esélyük is van a jelenlegi prognózisok szerint.

 

Privátbanki generációváltás, még mindig

Évek óta forró téma a Private Banking szegmensben a generációváltás, amit sokkal kisebb siker övez a korábbi vállalatalapítók megítélése szerint, mint szeretnék. Bár a szolgáltatók mindent megtesznek a siker érdekében, sajnos a NextGenek jelentős részének mégsem sikerül átadni a stafétabotot.

2023-ban is folytatódhat a trend, miszerint a Private Banking szolgáltatók kibővített, speciális szolgáltatás keretében külön foglalkoznak a generációváltás kihívásaira megoldást kereső családi cégek, vállalatok vezetőivel.

A generációváltás jó eséllyel még évekig a privátbanki szegmens fókuszában maradhat.

 

Dollárkitettség a Private Banking portfóliókban

A dollár menekülőeszköz, valamint a világ legbiztonságosabb állampapírjának (USA) és részvényeinek alapdevizája, amit hektikus időkben előszeretettel tartanak a befektetők a portfóliókban. Nem lesz ez másként 2023-ban sem, ahol a dollárkitettségek egész évben fókuszban maradhatnak.

 

Private Banking szegmensbe szivárgó Fintech

A Fintech szolgáltatások népszerűsége robbanásszerűen nő az ügyfelek körében. Sőt, világszerte megfigyelhető, hogy a bankok egy része nem csak implementálja a Fintech szolgáltatásokat, hanem maguk is fejlesztővé válnak.

Mindez a konzervatívabb, Private Banking szegmensben lassabb folyamat, hiszen a magas likvid vagyonnal rendelkező ügyfelek kiszolgálása sokkal inkább bizalmi alapon történik, ezt pedig nem lehet „futószalagra” terelni még a legmodernebb technológiával sem.

Vannak viszont olyan technológiai újítások, amit a HNWIs ügyfélkör is örömmel fogad. Várhatóan ezek köre tovább bővül a hazai és nemzetközi Private Banking szolgáltatóknál is.

A nemzetközi szolgáltatóknál egyre forróbbként kezelt Robo-Advisorok terjedése azonban egyenlőre elkerüli a hazai szegmenst.

 

ESG befektetési szemlélet térnyerése

A generációváltáshoz hasonlóan az ESG befektetések iránt is évek óta nő az érdeklődés. Mára az ESG-t korábban csak túlreagált divatnak vélő piaci szereplők zöme is komolyan veszi és egyre inkább implementálja a döntéshozatal során az environmental, social és governance tényezőket.

Az ESG megközelítés tehát működik, nemcsak szociális, társadalmi és felelősségvállalási alapon, hanem üzletileg is mérhető, kimutatható és profitábilis módon.

 

Több, mint Private Banking: jöhet a hazai Family Office?

2023-ban is tovább folytatódhat a hazai Private Banking szolgáltatók szellemi műhelyének szakmai fejlődése, amelyek egyre komplexebb és egyénre szabottabb szolgáltatásokat lesznek képesek kínálni a hazai HNWIs ügyfélkörnek.

Mindez el is várt a privátbanki ügyfelek részéről, akik egyre inkább a család egészét érintő, generációkon átívelő vagyonkezelési megoldásokban gondolkodnak.

Mindezt alátámasztva az egyik legnagyobb hazai Private Banking szolgáltató már 2023-ban olyan új vagyonkezelési koncepcióval jelenik meg a piacon, ami Family Office-szerű élményben részesítheti a magyar célközönséget is.