7+1 Private Banking trend, ami 2022-ben is fókuszban lesz

A Private Banking ügyfelek és tanácsadóik izgalmas, kihívásokkal teli és változatos két éven vannak túl. De vajon mit tartogat a számukra 2022?

 

A 2021-es évet egy 4 interjút tartalmazó prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglalóval zártuk, amelyben a Barnes Magyarország, a Duna House Prime, az Otthon Centrum és az OTP Ingatlanpont becslését is megismerhették a Private-banking.hu olvasói a jövőbeli ingatlanárak kapcsán.

2022 várható Private Banking trendjei

Private Banking ügyfélként is érdemes figyelemmel kisérni 2022 trendjeit

Private Banking ügyfélként is érdemes figyelemmel kisérni 2022 trendjeit.

Ellentmondásos ingatlanpiac

A szakemberek a hazai prémium- és luxusingatlan-piac kapcsán továbbra is inkább emelkedő árakra voksolnak, amit azonban nem fog tudni lekövetni az ingatlanbefektetéseken elérhető bérleti díjak mértéke. Az ingatlanpiaci hozamok egyre nagyobb része származhat majd tehát a jövőben az áremelkedésből, a bérleti díjból mértéke pedig stagnálhat.

Drágulhat a finanszírozás

A korábbi inflációs várakozások 2021 végére kézzel fogható inflációs adatokká változtak, amire az MNB többszöri kamatemeléssel válaszolt.

Szinte biztos, hogy 2022-ben szemmel látható mértékben fog emelkedni a hitelek kamata, legyen szó fix kamatozású lakáshitelekről, vagy akár a vállalkozások számára folyósított rulírozó hitelekről.

2022-ben eldőlhet lesz-e hosszútávú infláció

Az infláció kapcsán 2022 kulcsfontosságú év lesz. Idén ugyanis jó eséllyel eldől, hogy egy rövidtávú, a koronavírus-pandémia okozta inflációs kilengésről beszélhetünk vagy hosszú távon is meg kell barátkozunk az infláció és defláció negatív hatásaival.

A jelenlegi helyzet sajnos arra enged következtetni, hogy utóbbira van nagyobb esély, vagyis ismét ránk köszönhet egy, a 70-es éveket idéző gazdasági időszak.

Népszerűek maradhatnak a vegyes alapok

Az inflációhoz kapcsolódóan továbbra is népszerűek lehetnek azok a vegyes alapok, amelyek többféle eszközosztályba fektetnek be abszolút hozamú szemlélettel.

A befektetők ezekkel a befektetési alapokkal széleskörben diverzifikált portfólióra (kötvény, részvény, árupiac, deviza) tehetnek szert, és egyszerre részesülhetnek az emelkedő vagy csökkenő pénz- és tőkepiaci trendekből.

MÁP+ helyett inflációkövető állampapír

Egyre több Private Banking ügyfél látókörébe kerül bele a MÁP+ helyett a Prémium Magyar Állampapír, mely 0,75-1,25 százalék kamatprémiumot fizet az infláció felett.

Egyelőre csak az érdeklődés figyelhető meg, nem tapasztalható tömeges elmozdulás a befektetők részéről, de a nyitottság egyre nő a Private Banking szektorban. Ez érthető, hiszen a várakozások alapján még 2022-ben előfordulhat, hogy 6 százalék feletti kamatot fog fizetni a Prémium Magyar Állampapír a romló inflációs adatok miatt.

A forint jövője

A hazai fizetőeszközt és az MNB exportorientált monetáris politikáját számos kritika érte az elmúlt években. Az elmúlt időszak kamatemeléseire azonban úgy tűnik eddig jó reagál a forint, vagyis egyelőre bíznak a hazai fizetőeszközben a hazai- és nemzetközi befektetők.

ESG alapok térnyerése is folytatódhat

Az ESG befektetések kapcsán megfigyelhető pozitív trend 2022-ben is folytatódhat. Az ESG szemléletben kezelt alapok úgy tűnik egyre több befektetők győznek meg relevanciájukról.

+1 trend: még több Private Banking ügyfél lesz

Előreláthatólag idén is rekordot dönt majd a privátbanki ügyfelek száma, amint azt az elmúlt néhány évben is láthattuk. Ennek oka, hogy a társadalom tagjai között egyre jobban nyílik az olló, de jelentős szerepet játszik e trendben a generációváltás is, ahol az alapítók vagyona többfelé oszlik az örökösök (Nextgen) között.