Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

Ingatlanpiaci összefoglaló a Barnes Magyarország, a Duna House Prime, az Otthon Centrum és az OTP Ingatlanpont szakértőivel. Az elmúlt évekről és a jövőről.

 

Kétszámjegyű hozamok, Covid-sokk és erős szemléletváltás – talán e három trenddel lehetne a legfrappánsabban leírni a hazai ingatanpiac elmúlt időszakát, ami minden bizonnyal a rendszerváltás utáni évtizedek legizgalmasabb 8 évét jelentette az összes piaci szereplőnek.

Hasonlóan izgalmas és kihívásokkal teli lehet a jövő ingatlanpiaca, ahol a korábban szerzett tapasztalatok és tanulságok rendkívül értékesek lehetnek majd a döntések során.

Éppen ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy Magyarország legtapasztaltabb és legismertebb ingatlanpiaci szereplőinek támogatásával elkészítsük 2021-ben a „Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglalót, ami az általános ingatlanpiaci kérdések mellett kiemelten foglalkozik a prémium- és luxusingatlanok trendjeivel.

Hazánk legtapasztaltabb ingatlanszakértőivel Nádházi Norbert, a Private-banking.hu pénzügyi szakértője készített interjút.

(TIPP: interjú a szerkesztőkkel a Bankárképző oldalán)

A Private Banking ügyfelek jelentős változásokkal találkozhatnak a prémium és luxusingatlanpiacon.

A Private Banking ügyfelek jelentős változásokkal találkozhatnak a prémium és luxusingatlan-piacon.

Ezt kérdezte a Private-banking.hu a szakértőktől

  1. Mi jellemezte a Covid-19 előtti ingatlanpiacot és milyen tanulságai vannak a 2013-2019-es időszaknak?
  2. Hogyan változtatta meg a koronavírus megjelenése a hazai ingatlanpiacot? Mi változott meg azonnal és milyen hosszútávú hatásokkal kell számolni az ingatlanárak kapcsán?
  3. Miként alkalmazkodott a kínálati oldal, valamint a kisebb- és nagyobb ingatlanfejlesztő cégek a kialakult helyzethez? Melyek azok a tényezők, amelyek örökre megváltoztak?
  4. Hogyan alakult 2020-2021-ben a prémium- és luxusingatlanok piaca? Miként változtak a felsőkategóriás ingatlanok árai és bérleti díjai? Korrelált a szegmens a normál piaci környezettel vagy külön utakon járt?
  5. Mi történt a koronavírus megjelenése után a vidéki ingatlanpiacon, melyik lokáció volt a nyertes és melyik a vesztes? Beszélhetünk egyáltalán valódi luxusingatlanokról a vidék esetében, és ha igen, akkor melyik régióban?
  6. Emelkedő, csökkenő vagy éppen stagnáló árak várhatóak a budapesti, balatoni és vidéki megyeszékhelyeken található ingatlanok esetében? Hogyan alakulhat a jövőben az ingatlanbefektetéseken elérhető hozam?

 

Ingatlanpiaci szakértők, akik válaszolnak

Barnes Magyarország: A BARNES a nemzetközi és a hazai luxus ingatlanok jelentős szereplője és a kompromisszummentes minőség nagykövete, több mint 20 országban és 60 desztinációban tevékenykedik, támogatva ügyfelei életmódbeli és üzleti törekvéseinek minden aspektusát.

 

Duna House Prime: A Duna House Group Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportja, amelynek anyavállalata 1998-ban alakult. Jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégcsoport a régió három országában van jelen, Magyarország mellett Lengyelországban és Csehországban.

A csoport tevékenységei mentén öt szegmenst lehet elkülöníteni: franchise, saját iroda üzemeltetés, pénzügyi termékek közvetítése, kapcsolódó szolgáltatások értékesítése és ingatlan befektetések, fejlesztések.

Az egyre növekvő fogyasztói igényeket látva hívtuk életre a prémium szolgáltatást nyújtó új üzletágunkat, Duna House PRIME néven. Célunk, hogy azon ügyfeleink részére is magas színvonalú, egyedi szolgáltatást nyújtsunk, akik prémium kategóriás ingatlan eladásában vagy vásárlásában gondolkodnak.

Személyre szabott, egyedi igényeknek megfelelő prémiumszolgáltatást kínálunk szakképzett, ingatlanok értékesítésében a legtapasztaltabb kollégáink segítségével, hogy az eladni/vásárolni kívánt ingatlan mielőbb a legjobb vevőhöz kerülhessen.

 

Otthon Centrum: A 2000-ben alapított Otthon Centrum 193 irodájával és teljes országos lefedettségével ma Magyarország vezető ingatlanközvetítő hálózata az irodaszám és az ingatlankínálat nagysága tekintetében is.

A 2018-as év Franchise hálózata díjat elnyert Otthon Centrum a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén végzik több éve sikerrel tevékenységüket.

 

OTP Ingatlanpont: Az OTP Csoport tagja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanközvetítő hálózata. Tíz éves fennállása alatt a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg országszerte már több mint 70 irodában, csaknem 800 felkészült szakember segíti az ingatlanok értékesítését.

A társaság egyedülállóan ötvözi az ingatlan- és a hitelintézeti szakértelmet, így az otthonteremtéshez és felújításhoz szükséges pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek. A hálózat széleskörű üzleti, partneri kapcsolatokkal is rendelkezik, így a kínálatban az újépítésű és prémium kategóriás ingatlanok gazdag választéka is elérhető

 

1., Magyar ingatlanpiac a Covid-19 előtt

A 2013-2019 közötti időszakot erős, meredek áremelkedés jellemezte a hazai ingatlanpiacon. Az áremelkedés Budapesten indult el először, már 2013-ban, és 2014-re hatása begyűrűzött a Pest megyei agglomerációba és vidékre is, ahol elsősorban a megyeszékhelyeken, illetve a Balatonnál volt megfigyelhető a keresleti oldal erősödése és a piaci helyzet árfelhajtó hatása.

Az áremelkedésnek kedvezett a finanszírozási környezet is. Az MNB alapkamat rekord alacsonyan állt, ezért a kereskedelmi bankok relatíve olcsó, könnyen elérhető hitelt tudtak biztosítani a piaci szereplőknek (magánszemélyeknek, cégeknek és befektetőknek egyaránt).

A kínált ingatlanokat rekordidő alatt szívta fel a keresleti oldal, a vevők valós alkupozíciója gyakorlatilag évekre megszűnt.

2019-től országszerte forgalomcsökkenés volt megfigyelhető, vagyis már a koronavírus-pandémia előtti időszakban is szemmel láthatóan csökkenni kezdett a kereslet, jól látszódott, hogy a 2019 utáni években más szelek fognak fújni a hazai ingatlanpiacon.

 

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

 

Barnes Magyarország: A 2013-2019 közötti időszakban a luxusingatlanok tekintetében külföldi vevők és tulajdonosok domináltak, a százmillió forint feletti presztízsingatlanok 70-75%-át külföldi befektetők vásárolták, akik a Belváros (V., VI., VII., kerület körúton belüli része), valamint a budai oldal (I., II., XII., III., kerületi Hegyvidék, XI., és Budaörs) előnyeire fókuszáltak a vásárlás során.

 

Duna House Prime: Az ingatlanpiacon is érzékelhető a gazdaság egyéb területein is jellemző ciklikusság. A hosszú felfutó szakaszt a dinamikus áremelkedés jellemezte, amely után 2019 év végére elérkezett az úgynevezett érett szakaszába az ingatlanpiac.

Ebben a periódusban már kevésbé változó árakkal, de még mindig egyensúlyi helyzetben lévő piaccal lehet számolni, amelyet most 2020-ban jelentősen átírt a pandémia.

 

Otthon Centrum: A leglátványosabb emelkedést a főváros produkálta ebben az időszakban. Az Otthon Centrum mérései szerint 2013 és 2018 között az ingatlan tulajdonosok vagy befektetők 2,5-3 szoros értéknövekedést is elkönyvelhettek.

Ez 150-200 százalékos hozamot jelentett néhány év alatt, a bérleti díj figyelembevétele nélkül. De a házak esetében is gyakori volt a 2-szeres áremelkedés Budapesten.

 

OTP Ingatlanpont: A drasztikusan emelkedő ingatlanárakat nem követte a bérleti díjak hasonlóan látványos növekedése, ez vetette vissza 2019-re a befektetők korábbi lelkesedését. Erre erősített rá a Magyar Állampapír Plusz 2019-es megjelenése is, ami sok hazai ingatlanbefektető figyelmét felkeltette.

 

MÁP+ érdekesség

A Magyar Állampapír Plusz 2019-es megjelenése nemcsak a hazai ingatlanpiacot, hanem a befektetési alapok és egyéb értékpapírok piacát is meglepte. Az új, állami garanciával rendelkező kötvény 5 százalék körüli fix hozamot kínált a hazai befektetőknek kvázi kockázatmentesen (állami garanciával).

Ráadásul a több tízmillió forintnyi likvid vagyonnal rendelkező ügyfelek számára a hazai Private Banking szolgáltatók egy még kedvezőbb – lombardhitellel kiegészült – pénzügyi konstrukcióval is jelentkeztek, amivel akár 6-7 százalékos hozamot is elérhettek a hazai magánbefektetők (ez a jogilag egyébként tiszta korábbi „kiskapu” mára megszűnt)

 

2., A koronavírus-pandémia megjelenése

2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a rohamos léptekkel terjedő koronavírus-pandémiát, aminek hatására végleg megtört a hazai ingatlanpiac többéves pozitív trendje.

A piaci szereplőket sokként érte a járványügyi helyzet, gyors visszazárás jött a tranzakciók számában rövidtávon. Ennek egyik oka a külföldi vásárlók azonnali eltűnése volt a hazai ingatlanpiacról, de a magyar keresletben is erőteljes visszaesés volt tapasztalható, hiszen a főként budapesti turizmusra fókuszáló Airbnb szektor szinte köddé vált.

A magyar ingatlanpiaci folyamatok azonban jóval túlmutatnak a befektetési kérdéseken és a befektetők kereslet-kínálati preferenciáin túl számos egyéb, erős tényező is befolyásolja az árak alakulását.

Ilyen a Budapesten dolgozó, több mint kétmillió munkavállaló élethelyzete, amit soha nem látott mértékben befolyásolt és változtatott meg talán örökre a koronavírus-pandémia (eddigi) 4 hulláma.

A szigorú egészségügyi intézkedések és a hónapokon át tartó járványügyi helyzet ugyanis alapvetően változtatta meg az emberek ingatlanhoz való viszonyát, ami úgy tűnik végleges és a koronavírus hullámai után is velünk maradhat.

Az elmúlt bő egy évben pedig még inkább felértékelődött az otthoni terek, a zöldövezetek vagy éppen a saját kert és kertkapcsolat megléte. Sőt, ezek az otthoni dolgozósarokkal vagy külön helyiséggel együtt már nem csupán előnyként, hanem elvárásként fogalmazódnak meg az ingatlankeresés során.

 

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

 

Barnes Magyarország: A Covid-19 megjelenésével a luxuslakások esetében drasztikusan lecsökkent a Belváros korábbi vonzereje, megnőtt viszont az igény a budai kerületek iránt. Ez a változás olyan mértékű, hogy a budai oldalon jelenleg megszűnt a luxusingatlanok kínálati oldala.

Több potenciális vásárló vár jelenleg is 400-800 milliós ingatlanokra a budai kerületekben, hiába. A luxusingatlanok bérleti piaca pedig meghasalt, ott a keresleti oldal konvergál szinte a nullához. Itt is eltűntek a korábbi külföldi befektetők a piacról, a vevők 90-93 százaléka magyar.

 

Duna House Prime: Megdöbbentő milyen gyorsan éreztette hatását az ingatlanpiacon a vírushelyzet. Aki tehette azonnal vidékre, nyaralókba vagy családi házakba menekült a bezártság és az egészségügyi kockázatok elől.

De az éppen ingatlanvásárlás előtt álló potenciális vevők esetében is azonnal megjelentek az új piaci igények, legyen szó átlagos ingatlanokról vagy akár prémium- és luxusigényekről. Tavaly április óta pedig újra folyamatosan gyorsul az ingatlanpiac, a pandémia ellenére is, aminek elsősorban a Balaton a nyertese, hiszen egyértelműen kereslethangsúlyos a térség ingatlanpiaca – és nem csak szezonálisan.

 

Otthon Centrum: Ingatlanpiaci szempontból az egyik legnagyobb veszteséget a szálláskiadás szenvedte el, ami a vakcinák elterjedésének ellenére sem állhat helyre 2022 előtt. Az Airbnb befektetők körében viszont nem indult el tömeges kényszerértékesítés.

A befektetők többsége kivár, így – a pánikhelyzet hiányában – jelentős árcsökkenés sem volt megfigyelhető az árakban. Ugyanakkor a pandémia első hullámát követően tovább erősödött a nagyvárosok környékén található települések iránti érdeklődés.

 

OTP Ingatlanpont: A kialakult helyzet miatt értelemszerűen felértékelődött a budapesti agglomeráció, ahol szinte rögtön keresletemelkedés volt megfigyelhető. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy e lokációk közül hol szeretnénk ingatlant vásárolni, mert óriási különbségek figyelhetők meg akár egy városon vagy településen belül is.

Egyre többen döbbennek rá ugyanis, hogy a home office ellenére sem lesznek képesek megúszni a heti néhány napos ingázást. Így a valóban értékes ingatanokká azok válnak majd hosszútávon, amelyek szellősebben beépült zöldövezetben vagy kertvárosban találhatók, viszont autóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthetők. Ez mind a vásárlók, mind a bérlők esetében alapvető elvárás lehet majd a jövőben.

 

Private-banking.hu TIPP

Az ingatlanbefektetéssel kapcsolatos kockázatok rövid- és középtávon nem az ingatlanpiac felől, hanem a világgazdasági folyamatok irányából érkezhetnek / érkeznek, elsődlegesen infláció formájában.

Ez mára nemcsak beszédtéma világszerte, hanem érzi a piac, hiszen az alapkamat emelések miatt némiképp 2021-ben is drágult az ingatlanfinanszírozás kamata hazánkban, noha historikusan vizsgálva továbbra is kedvezőnek mondhatók a hitelfelvételi feltételek.

A legjobb védekezést az 5 vagy 10 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek jelenthetik, ahol a fix törlesztőrészletek megfelelő védelmet jelenthetnek az esetleges további jegybanki kamatemelés hatásai ellen.

Az inflációs helyzet kedvezhet az ingatlanpiacnak, hiszen az ingatlanvásárlás klasszikus menekülőeszköznek számít árszínvonal emelkedés esetén, ami keresletnövekedést okozhat.

 

3., A jövő ingatlanfejlesztési és –vásárlási kihívásai

Nemcsak a vevőknek és az eladóknak, hanem az ingatlanfejlesztő cégeknek is óriási kihívást jelentett a koronavírus-pandémia által okozott új piaci helyzet.

A kisebb, rugalmasabban kezelhető vagy éppen fejlesztésben lévő projektek azonnal alkalmazkodtak az új piaci igényekhez, hiszen a zöldövezet, a tér vagy éppen a home office iránti igény azonnal szembetűnővé vált a keresleti oldalon.

A többszáz lakásos projekteket viszont jellemzően 2-3 éves időtávban tervezik, tehát a gigaprojektek esetében idén vagy 2022-ben jelenhetnek meg hangsúlyosan a kínálati oldalon az új igények.

A tervező, fejlesztő és beruházócégek is egyre inkább a zöldövezetek, agglomerációk irányába fordulnak, ahol a fentebb már bemutatott kertvárosi(as), szellősebb, tágasabb, ám közlekedési szempontból jó adottságokkal rendelkező lokációkat részesítik előnyben.

Társadalmi szempontból előnyként jelenik meg a visszajelzések alapján a családdal együtt tölthető több idő, míg hátrányként az ingatlanok magasabb átlagára, ami gyakran nem a négyzetméterárak emelkedéséből adódik, hanem a vevők nagyobb lakótér iránti igényéből.

A 2022 utáni időszak előreláthatóan a fenti igények és kihívások jegyében folytatódhat.

 

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

 

Barnes Magyarország: Már a Covid-19 előtti időszakban is megkezdődött egy érdekes elmozdulás a luxusingatlanok piacán, ami az elmúlt bő egy évben csak még inkább népszerűbbé vált.

Ebben a szegmensben megszűnni látszik a félkész vagy szerkezetkész ingatlanok piaca. Az ügyfelek csak kész megoldásokat keresnek, ahol megkímélhetik magukat az építkezéssel és a felújítással járó kockázatoktól (építőanyag ár, munkaerő keresés).

Az extra időért, kényelemért és biztonságért cserébe pedig hajlandóak akár 15-20 százalékkal magasabb vételárat is kifizetni a luxusingatlanok piacán. A trend ráadásul már megjelent a prémium szegmensben is, ezért várhatóan ez irányba mozdulhat el a piac a következő években, évtizedben.

 

Duna House Prime: A prémium minőségű ikerházakat, sorházakat építő kisebb ingatlanfejlesztőcégek szinte azonnal képesek voltak reagálni a piaci kihívásokra, akár fejlesztés vagy kivitelezés alatt álló projektekbe is tudtak megfelelő változtatásokat eszközölni.

De lehetőségeikhez képest jól reagáltak a helyzetre a nagyobb ingatlanfejlesztő cégek is. Jól láthatóan megújul a hazai ingatlanpiac, ami a közép- és hosszútávú trendekre valószínűleg pozitív hatású lesz, ha a gazdasági környezet is kiszámítható marad.

 

Otthon Centrum: Mára bizonyossá vált a piacon, hogy a korábban csak előnyként megjelenő kert, kertkapcsolat, erkély, terasz vagy éppen saját zöldterület már alapvető elvárásként fogalmazódik meg a tervezők, vevők és befektetők fejében.

Ráadásul mindez a vásárlásnál és a bérlésnél is kemény áralku tárgyát képezheti majd a jövőben, ezért érdemes lesz rá kiemelt figyelmet fordítani.

 

OTP Ingatlanpont: 2020-ban 5 százalékról ismét 27 százalékra emelkedett az új lakások áfája. Ami a rozsdaövezetek körüli bizonytalansággal és a koronavírus járvány miatt elmaradó, illetve elhalasztott kereslettel kiegészülve mélypontot jelentett az újépítésű lakások piacán 2020 utolsó negyedévében.

A 2021-es otthonteremtési támogatások hatására és a járványügyi intézkedések feloldásával az idei évben viszont már érezhető a kereslet fellendülése, ami várhatóan kitart majd, élénkülést és áremelkedést váltva ki az ingatlanpiac minden szegmensében.

 

 

4., A budapesti prémium- és luxusingatlanpiac árai, bérleti díjai

A KSH 2019-es adatai szerint a presztízsingatlanok a hazai ingatlanpiac mintegy 0,5%-át tették ki, ami nagyságrendileg a korábbi évekre is igaz.

A Covid-19 előtti időkben a legmagasabb presztízsű hazai ingatlanok árának és bérleti díjának változása nagyjából megfelelt a normál ingatlanok többéves emelkedő trendjének.

A koronavírus megjelenése után azonban a prémium- és luxusingatlanpiacon sokkal inkább a lokációk új trendjére (főváros budai oldal, Dunakanyar és Balaton) és nem az árakra fókuszáltak a vásárlók.

 

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

 

Barnes Magyarország: A kiemelt budai kerületekben nemhogy csökkent volna a kereslet és az eladási ár, hanem még most is 2-3 százalékos évi emelkedéssel lehet számolni a többszázmillió forint értékű luxusingatlanok kapcsán. A luxus bérleti piac viszont jelenleg is pang, nagyon alacsony a kereslet.

 

Duna House Prime: A prémium- és luxusingatlanpiac mindig ellenálóbb a hirtelen változásokra, ezért a legértékállóbb ingatlanoknak bizonyultak a jelenlegi helyzetben is. Még akkor is, ha a prémium lakások bérleti díjainál azonnali és jelentős árcsökkenés volt megfigyelhető.

Itt azonban inkább átmeneti kedvezményként kell értékelni a prémium lakások bérleti díjának csökkenését, ami a korábbi erős emelkedést kompenzálja. Hosszútávon erősen tarthatja majd magát ez a szegmens is.

 

Otthon Centrum: Az átlagárak növekedési üteme a korábbi évekhez képest valóban negatív trendet mutat az elmúlt két évben a belvárosi, használt presztízsingatlanok esetében, amelyeket turisztikai célú bérbeadással vásároltak meg a befektetők.

Adataink alapján viszont 2019 óta az új építésű prémium ingatlanok ára kissé erősödött. Az elmúlt 1 évben 1,5 százalékkal emelkedtek a belvárosi téglalakások bérleti díjai, ami átlagosan 9 százalékkal marad el a 2019-es szinthez képest – ez a prémium lakások esetében is helytálló.

 

OTP ingatlanpont: Egyértelműen a budai oldal a nyerő, de a pesti oldalon, a IX., XIII. és XIV. kerületben is kezd élénkülni a prémium ingatlanok piaca, ami hamarosan az árakon is látszódhat majd.

Sokan a budai oldalhoz hasonló prémium előnyöket szeretnék elérni a pesti oldalon található jobb minőségű lakásoknál is, ahol az alacsonyabb árért azonban kompromisszumot kötnek a lokáció kapcsán.

 

5., Prémium- és luxusingatlan-piac vidéken

Habár a legmagasabb minőséget jelentő presztízsingatlanok tranzakcióinak tetemes része a fővárosra korlátozódik, vidéken is megjelent a prémium- és luxusingatlanok iránti igény, ami leginkább Budapest felkapott agglomerációira és a Balatonra korlátozódik.

A Balaton esetében látható a legerősebb fellendülés, itt mára egy külön szegmens látképe körvonalazódik.

 

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

 

Barnes Magyarország: Álláspontunk szerint még Budapesten is csak néhány éve beszélhetünk valódi luxusingatlanpiacról, a kategória valódi jelentését ugyanis csak mostanában kezdte el értelmezni a hazai szakma és ügyfélkör.

A vidék még ennél is jobban le van maradva, de kétségtelenül éledezik a piac. Úgy látjuk sok esetben csak PR fogásként jelenik meg a luxus szó, és az ilyen ingatlanok többsége nyugat-európai mércével csupán a felső-közép kategóriát súrolja, vagyis inkább prémium ingatlannak számít.

 

Duna House Prime: Vidéken a nyaralóövezetek lettek a Covid utáni időszak valódi nyertesei. Mindenekelőtt a Balatonon és a Dunakanyar régiójában találhatóak prémium kategóriás nyaralók, de még talán a Velencei tó is ide sorolható.

A prémium- és luxusingatlanoknál is megfigyelhető a Covid-19 utáni trend, ami a zöldterületeket, tágasabb tereket, nagyobb kertek iránti igényt érinti. Ezekben a térségekben a határ a csillagos ég – nincs olyan magas árú ingatlan, ami ne kelne el egy átlagos értékesítési időn belül.

 

Otthon Centrum: Adataink szerint a vidéki prémium ingatlanok bérleti díjai mintegy 3 százalékkal nőttek az elmúlt évben, de még így is 3,5 százalékkal elmaradnak a 2019-es adatoktól.

Jól látszik, hogy külön kategóriaként tekint a Balatonra a piac, ahol óriási keresletnövekedés és áremelkedés figyelhető meg az összes ingatlannal kapcsolatban, ideértve a prémium- és luxusingatlanokat is.

Az árazás azonban a Balaton esetében az egyik legkomplexebb, bár a tényezőket tekintve nincs meglepetés a korábbiakhoz képest: a legfontosabb ár tényező a fővárostól és a vízpartól való távolság, valamint a saját vízfelület.

 

OTP Ingatlanpont: Extrém számokat produkál a Balaton, ahol a prémium és luxusnyaralók piaca mutat erős növekedést. A balatoni presztízsingatlanok négyzetméterárai többnyire elérik az 1 millió forintot, de akár 1,5 milliós kínálattal is lehet találkozni a piacon.

Az új építésű projektek magas árai a használt piacot is húzzák magukkal, legyen szó bármilyen típusú ingatlanról a régióban. A Balatonon alig érvényesültek a koronavírus negatív hatásai, sőt összességében pozitívan hatott a járványhelyzet.

 

II., Jövőbeli vételár trendek és hozamok az ingatlanpiacon

Prémium- és luxusingatlan-piaci összefoglaló Private Banking ügyfeleknek

A prémium- és luxusingatlanpiaci árak, valamint az ingatlanpiaci hozamok becsült trendje 2022-re.
  • Budapesten mind a négy megkérdezett cég inkább emelkedő árakat vár a jövőben, az átlagos ingatlanoktól kezdve a luxuspiacig.
  • A balatoni régióban az Otthon Centrum szakértői inkább emelkedő árakra számítanak, míg a Duna House Prime, az OTP Ingatlanpont és a Barnes Magyarország emelkedő vételárakat vár.
  • A megyeszékhelyeken a Duna House Prime szakemberei emelkedő, míg az OTP Ingatlanpont és az Otthon Centrum elemzői inkább emelkedő árakra számítanak a jövőben.

Meggondolandó szempont a befektetőknek, hogy az OTP Ingatlanpont, a Duna House Prime és az Otthon Centrum elemzői is stagnáló vagy inkább csökkenő ingatanpiaci hozamokat várnak a jövőben.

Pozitívum viszont, hogy az ingatlanpiacon elérhető éves hozam csökkenésének és stagnálásának oka előreláthatóan az lesz, hogy a jövőbeli áremelkedést nem tudja majd lekövetni a bérleti díjak növekedése.

Az ingatlanbefektetések során tehát egyre inkább előtérbe kerülhet az értéknövekedésen elérhető hosszútávú profit, a bérleti díjjal szemben. Ez plusz egy okot jelent arra, hogy szakértő segítségével mérlegeljük a befektetésre szánt ingatlanok elhelyezkedését és egyéb paramétereit.

 

III., Ingatlanszakértői összefoglalók a hazai piacról

Prémium- és luxusingatlanpiaci összefoglalónk végén arra kértük a megkérdezett szakértőket, hogy foglalják össze néhány mondatban az ingatlanpiacot érintő legfontosabb észrevételeiket.

 

Barnes Magyarország                                             

„A jelenlegi globális helyzet ellenére is sikerült szépen teljesítenünk 2020-ban mind az új megbízásokat, mind pedig az eladást illetően. Közép – Európa új piacai virágoznak, fontos kiemelni Budapestet, hiszen a közép és luxuskategóriás ingatlanok ára már néhány éve egymás után több, mint 15 százalékkal emelkedett. A pandémia alatt nem tapasztaltunk érdemleges árcsökkenést, azonban sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a tökéletes minőség iránti igény. A magas minőséget képviselő ingatlan kínálat messze elmarad a jelenlegi kereseti szinttől. Eljött az ideje a szemléletváltásnak, annak, hogy ma a luxusszegmensben az ingatlan értékesítés már nem működhet úgy, ahogy az elmúlt években gondoltuk. Nem ingatlanokat értékesítünk, hanem otthonokat, érzéseket, élettereket és sok esetben álmokat.”  

Hamza Zoltán, Ügyvezető Igazgató

 

Duna House Prime

„Az ingatlanpiac az elmúlt év nehezebb időszakában is bebizonyította, hogy gazdasági és kiszámíthatósági szempontból kifejezetten jó alternatívát nyújt a befektetési lehetőségek piacán. A prime ingatlanok iránti töretlen kereslet bizonyította számunkra, hogy a befektetők kifejezetten keresik a lehetőségeket és ebben egyre nagyobb szakértői segítségre van szükségük. Értékesítőink tapasztalatai alapján vezetni kell az ügyfeleket egy-egy jó döntés meghozatalában, amely eladói és vevői oldalról is elégedettséget és pénzben is mérhető nyereséget okoz. Az ingatlanpiacban még számtalan kiaknázatlan lehetőség van, amelyek felkutatásában a Duna House továbbra is áll az érdeklődők és befektetők szolgálatatában.”

Benedikt Károly, PR- és elemzési vezető

 

Otthon Centrum

"Az elmúlt évek ingatlanpiaci boomjához képest sokan vártak a 2008-as pénzügyi válságot követőhöz hasonló látványos összeomlást, ez azonban nem következett be, sőt nagyon dinamikusan áll helyre a gazdaság, a kényszerű járványintézkedések nyomán a lakosság egy része növelte megtakarításait, továbbra is kedvező kamatkörnyezet és támogatások segítik a lakáspiacot. A piac azonban változik, a belső városrészek iránti kereslet csökkent, a kertvárosok, városkörnyéki települések felértékelődtek. Összességében továbbra is pozitív a piac lendülete, van fizetőképes, a kínálatot meghaladó mértékű kereslet, amely koncentráltan jelentkezik, a gazdasági centrumokban és vonzáskörzetükben. Ez alapján rövidtávon nem várható érdemi árcsökkenés."

 

OTP Ingatlanpont

 „Az ingatlanpiac már 2019-től érezhető megtorpanása és a koronavírus járvány sokakat elbizonytalaníthatott, de továbbra is alapvetés, hogy az ingatlan jó befektetés. Ahogy a 2008-as válság után, úgy most is tapasztalható, hogy az élet újraindulásával és a gazdaság élénkülésével, valamint az inflációs várakozások miatt az ingatlanárak is érezhetően növekedni kezdtek. Érdemes most a budapesti belvárosban nézelődni, mert ott jelenleg jobb alkupozíciót érhetnek el az érdeklődők.

A prémium- és luxusingatlanok mellett befektetési célú vásárlás esetén érdemes fontolóra venni a kisebb szállodákat, szálláshelyeket is, akár üzemeltetésbe kiadva vagy önállóan üzemeltetve is. A főváros mellett szintén megfontolásra érdemes a Balaton partján és más turisztikai célpontokon kiadásra alkalmas ingatlanokban fektetni.”

Heinrich Krisztina, OTP Ingatlanpont exclusive ingatlanok managere