Family Office élmény és bizalmi vagyonkezelés – így reformálná meg 2023-ban a hazai privátbanki szektort a Bankholding

2020. évi alapítása óta folyamatosan reflektorfényben van a Magyar Bankholding Zrt.,

égisze alatt éppen az MKB Bank, Budapest Bank és Takarék Csoport fúziója valósul meg.

A Budapest Bank idén áprilisban olvadt be az MKB Bankba, 2023 májusában pedig a Takarék Csoport csatlakozik, az egyesült bank pedig ettől kezdve MBH Bank néven folytatja működését.

Mindez Private Banking szempontból is mérföldkőnek számít a hazai bankszektorban, hiszen a fúzióval három privátbanki szolgáltató infrastruktúrája, vállalati kultúrája és szellemi műhelye hozhat a felszínre új, lehetőségekkel teli szinergiákat.

Optimistán tekint a jövőre Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója is, akit a privátbanki üzletágak fúziójának első tapasztalatairól, valamint a jövőbeli stratégiákról, lehetőségekről és kihívásokról kérdeztünk.

Family Office élmény és bizalmi vagyonkezelés – így reformálná meg 2023-ban a hazai privátbanki szektort a Bankholding

Pleschinger Gyula Márk, MKB Private Banking igazgató

 

Milyen előnyöket és újdonságokat kínálhat egy HNWIs ügyfél számára három korábbi privátbanki szolgáltató egyesülése?

2023 májusában a Takarékbank Csoport csatlakozásával lezárulhat a három pénzintézetet érintő fúzió többéves folyamata, s ezzel egyidejűleg létrejön hazánk második legnagyobb Private Banking szolgáltatója is. Ez jelentős hírérték, de számunkra mégsem ez a legfontosabb szakmai szempont.

A fúzió szinte tankönyvi precizitással hozta felszínre a három privátbanki szolgáltató közötti pozitív szinergiákat. Elemzéseink szerint például 3 százalék alatt van az olyan ügyfelek száma, akiknek legalább két tagbanknál van privátbanki számlája.

 

„Meglévő ügyfeleink 97 százalékának a szemében leszünk képesek megújulni és többet nyújtani a jövőben – ezt pedig sokkal fontosabb minőségi mutatónak tartjuk egy privátbank szempontjából, mint az ügyfelek számát.”

 

A fúzióban részt vevő privátbankok eltérő belépési limit stratégiát követtek. A Bankholding melyik elképzeléssel tud azonosulni a leginkább?

Új stratégiát hívtunk életre a fúzió megkezdésekor, hiszen az összes korábbi privátbanki ügyfél jogát szeretnénk respektálni – így a korábbi szervezetek és az ügyfelek számára is előnyös kompromisszum született. A Bankholding Private Banking belépési limitét 50 millió forintban határoztuk meg.

Világos célunk, hogy a módosult belépési limittel utat nyissunk a fiatalabb generációk és a családi vagyontervezés irányába is.

 

A Bankholding jövője tehát optimizmusra ad okot, Private Banking szempontból is. De milyen volt 2022, sikeres évet tudhatnak maguk mögött?

Számos sikert könyvelhettünk el 2022-ben is, amire legalább annyira büszkék vagyunk, mint a jövőbeli vízióinkra. Két év előkészítő munka után idén januárban újraindítottuk a portfóliókezelési szolgáltatásunkat, amelyet hazánkban formabontó módon a Private Banking szervezetbe ágyaztunk.

Londonban pedig nemzetközileg is elismerték szakmai törekvéseinket, hiszen 2022 áprilisában nekünk ítélte az Euromoney „Az év privátbanki szolgáltatója Magyarországon” díjat, utódlástervezés kategóriában.

 

Portfóliókezelés és utódlástervezés? Ezek szerint a komplett vagyonkezelési szolgáltatások felé nyitnának a jövőben? Megérett már erre a hazai HNWIs ügyfélkör?

A diszkrecionális vagyonkezelés súlya és penetrációja még elenyésző a hazai piacon, ám bízunk benne, hogy friss megközelítésünk változtat majd ezen a helyzeten.

A privátbanki referensek és a vagyonkezelő kollégák szimbiózisa meglátásunk szerint precízebb, átgondoltabb portfóliókat eredményezhet, az ez iránt megnyilvánuló ügyfélérdeklődés pedig már most kézzel fogható.

 

„Kétfős vagyonkezelő csapatunk az idén megélt nagyon nehéz piaci helyzetben kiválóan navigált, ez optimizmussal tölt el bennünket a jövő tekintetében."

 

Tapasztalatunk szerint megérett a hazai privátbanki ügyfélkör is a komplett vagyonkezelési szolgáltatások bevezetésére, ami mellett egyre inkább visszatérő téma a tanácsadások során az utódlástervezés vagy éppen a generációváltás kérdése.

 

Egy aktívabb, dinamikusabb bizalmi vagyonkezelés lenne a megoldás a jelenlegi gazdasági kihívásokra és kiszámíthatatlanabb gazdaságpolitikai változásokra?

Ügyfélkörünk egy részének minden bizonnyal, hiszen a bizalmi vagyonkezelés jogi szempontból egyedi lehetőségeket kínál. Egy bizalmi vagyonkezelővel való együttműködés során a portfóliókezelési-, treasury vagy egyedi alapkezelési szolgáltatások előnyei akár hatványozottan is tudnak érvényesülni.

Nyomást gyakorolni azonban nem szeretnénk az ügyfeleinkre ennek kapcsán, sem direkt, sem indirekt eszközökkel. A konzervatív, passzív megközelítést preferáló ügyfeleink számára továbbra is az eddigi, magas színvonalon biztosítjuk a hagyományos Private Banking szolgáltatást, még szélesebb termékpalettával.

 

A fenti modellt – jogi értelemben – csupán egy lépés választja el a Family Office Service hazai bevezetésétől. Lát rá esélyt, hogy a Bankholding legyen az első hazai privátbank, ahol ez elérhető lesz az ügyfeleknek?

Nagyon határozott elképzelésünk van a jövővel kapcsolatban. Úgy véljük, hogy egy XXI. századi privátbank nem fókuszálhat kizárólag a pénzügyi vagyonra. A Family Office Service tradicionális megközelítésének bevezetését viszont nem tartjuk relevánsnak a hazai piacon.

 

„Annál inkább elérkezettnek látjuk az időt, egy családi vagyontervezési szolgáltatás bevezetésére, ami a hazai ügyfélkör számára releváns elemeket implementálja.”

 

A pénzügyi szakértelmünket kiegészítő, és ahhoz kapcsolódó tudással rendelkező szakemberekkel való stratégiai együttműködést szeretnénk elérni, ahol biztosítani tudjuk majd a Svájcban és az angolszász világban elterjedt family office élményét a hazai privátbanki ügyfélkörnek.

 

A Bankholding ESG stratégiája, valamint társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jövőképe erős és határozott, hogyan illeszkedik ehhez a privátbanki terület?

A HNWIs ügyfelek által elérhető termékek bővítésénél fontos szempontként tekintünk a társadalmi felelősségvállalás kérdéseire. A Private Banking portfóliók kapcsán az ESG elvek mentén kezelt ETF-ek szélesebb körű elérhetőségére fogjuk helyezni a hangsúlyt – e célkitűzésünk hatása már 2023-ban érezhető lesz ügyféloldalon is.

Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kezdeményezésekben is élen járunk, évek óta részt veszünk a CEE4IMPACT DAY konferencián, és támogatjuk a művészetet is, például Közép-Kelet Európa egyik kiemelkedő képzőművészeti vásárát, az Art Market Budapestet.

Nem cél azonban a mecénásszerep, hiszen a társadalmi elismerést nem anyagi támogatáson keresztül szeretnénk megszerezni, hanem egyedi szolgáltatásaink magas szintű színvonalával kiérdemelni.

Patronálunk pénzügyi edukációs törekvéseket is, 2021 óta szponzorai vagyunk a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis versenynek, ahol az anyagi támogatáson jóval túlmutat a tevékenységünk, például kollégáink a zsűriben is helyet kaptak.

 

Gazdaságpolitikai, geopolitikai és egészségügyi kihívások sorát éljük át 2020 óta, rövid- és középtávon pedig a recesszió is fenyeget. Mi a legfőbb stratégia a Private Banking ügyfelek számára ebben a turbolens helyzetben?

A jelenlegi turbulens, nehezen kiszámítható helyzetben a kockázatok csökkentésének érdekében diverzifikált portfoliót ajánlunk ügyfeleinknek, erős állampapír kitettséggel, illetve tőkevédett strukturált megoldásokkal kiegészítve.

Az elsődleges cél a következő néhány hónapban is a tőkevédelem és a vagyon reálértékének megőrzése. Ezzel együtt több eszközosztályban is látunk fantáziát 2023-ra vonatkozóan, például az 5-7 éves lejáratú, dollárban denominált kötvényekben, vagy akár a részvénypiacokon is.

Elérhetőség

MKB Private Banking

1056 Budapest, Váci utca 38.
www.privatebanking.mkb.hu, +36 1 268 7257

Family Office élmény és bizalmi vagyonkezelés – így reformálná meg 2023-ban a hazai privátbanki szektort a Bankholding