Biztonsági tippek Private Banking ügyfeleknek

Egyre nagyobb figyelem irányul világszerte a Private Banking ügyfelek jólétét befolyásoló nem pénzügyi tényezőkre. Íme az egyik legfontosabb!

Vagyonallokáció, befektetési stratégia, adózás és finanszírozás – többszáz éve kiemelt jelentőséggel bíró pénzügyi kérdések, amelyek alapvetően határozzák meg a privátbanki ügyfelek hosszútávú sikereit.

Túl a pénzügyeken

A nagyobb vagyon adta előnyök azonban aligha élvezhetőek a valódi jólét nélkül, ezért portálunkon is több alkalommal foglalkoztunk már a Private Banking ügyfeleket érintő nem pénzügyi tényezőkkel.

Mostani összefoglalónkban egy kissé kényes, ám annál fontosabb nem pénzügyi kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet, amely nélkül a legjobb Private Banking szolgáltatók sem képesek valódi jólétet teremteni. Ez pedig a biztonság!

Private Banking ügyfélként a jólét alapja a biztonság és a személyi védelem

Private Banking ügyfélként a jólét alapja a biztonság, a diszkréció és a személyi védelem

Biztonság, mint kockázati faktor

Az egészségügyi kérdésekhez hasonlóan a biztonság is kiemelt nem pénzügyi tényező a privátbanki ügyfelek esetében, melynek hiánya ellehetetlenítheti a jólét elérését.

A biztonsági kérdések ráadásul igencsak sokrétűek, hiszen vannak klasszikus tényezők, de számos új és gyorsan változó elemmel is szükséges kalkulálni. Íme a legfontosabb biztonsági kérdések, amit Private Banking ügyfélként érdemes átgondolnia.

Személyi védelem

Globalizált, rohamosan fejlődő világunk számos üzleti lehetőséget és szerteágazó élmények tárházát nyújtja a vagyonos ügyfeleknek és szeretteiknek. Ezzel egyidejűleg azonban olyan negatív folyamatok is megfigyelhetőek világszerte, mint például a társadalmi olló szétnyílása vagy a harmadik országokra és elmaradottabb régiókra jellemző mélyszegénység.

Mindennapi életünk és utazásaink során ezért egyre nagyobb eséllyel futhatunk bele kellemetlen vagy veszélyes konfrontációkba, amire érdemes előre felkészülni.

A személyi védelem mérlegelése legalább olyan komplex folyamat, mint egy privátbanki portfólió stratégiájának meghatározása, s éppúgy egyéni, személyre szabott is, ahol az alapos felkészülés nagyon kifizetődő lehet.

Íme néhány trend, ötlet és tipp a személyvédelemre a nagyvilágból.

"Befelé épülő" ingatlanok

A nemzetközi trendeknek megfelelően hazánkban is egyre több olyan luxusingatlan épül, ami a külvilág felé egyszerűséget, minimalizmust sugároz és kizárólag a belső luxusra fókuszál. Ez biztonsági szempontból duplán előnyös. Egyrészt – hacsak nem célszemély a tulajdonos – akkor nehezebben kerül fókuszba a bűnözőknél, másrészt biztonsági szempontból is jobban védhető az objektum, hiszen nehezebben feltérképezhető egy külső szemlélő számára.

Business Vanok térnyerése

Kívülről a kisbuszok szerénységét, belső értékeit tekintve viszont egy Private Jet luxusát tükrözik az egyre kedveltebbé váló Business Vanok, amelyek árukat tekintve egy felső kategóriás limuzinnal vetekednek.

Legtöbbjüket személyre szabva, egyéni igények alapján készítik, ezért extrém élethelyzetekben is képesek helytállni. Használhatóak guruló tárgyalóként, luxus reptéri transzferként vagy akár egy minden igényt kielégítő utazóbuszként, ahol az egész család kényelmesen elfér. 

A Business Vanokban akár házimozirendszer, minikonyha vagy minimosdó is elhelyezhető, ha igényli a tulajdonosa. Ráadásul a méretek miatt egyéni biztonsági berendezésekkel is megrendelhető, ami megvéd egy esetleges támadásnál.

Megfelelő luxust képesek tehát biztosítani feltűnésmentesen, biztonságosan, akár a városi forgatagban is.

Üzleti titkok védelme

Cégvezetőként vagy felsővezetőként kiemelt törődést igényelnek a kulcsfontosságú üzleti adatok, amelyek illetéktelen kezekbe kerülve versenyhátrányt okozhatnak a gazdasági társaságoknak.

  • Válasszon olyan hardvereket, ami különleges védelmi mechanizmusokat is támogat (retinaszkenner, ujjlenyomat olvasó) és ami még fontosabb, használja is a mindennapi munkája során. Akkor is, ha mindez némi kellemetlenséggel vagy néhány másodperces várakozással jár.
  • Válasszon megfelelő jelszavakat és tárolja is őket helyesen. Ne írja bele azokat Word dokumentumba és ne küldje el e-mailben, SMS-ben vagy chaten.
  • Próbálja meg szétválasztani a virtuális magánéletét az üzleti élettől. Munkájához használjon külön gépet, amit a munkaidő végén fizikailag is óvjon meg (széf, bezárt iroda vagy szoba). Ez egyébként a munkavégzés hatékonyságát is növelheti, mert nem tud elkalandozni a gondolata.

Private Banking ügyféként kiemelt figyelmet kell szentelnie a cybersecurity-nek.

Private Banking ügyféként kiemelt figyelmet kell szentelnie a cybersecurity-nek.

Közösségi média kihívások

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen veszélyeket rejt a közösségi média. Mindez a Private Banking ügyfelekre hatványozottan érvényes.

Ha családja, munkája, hobbija vagy egyéb okok miatt feltétlenül regisztrálnia kell valamelyik közösségi média csatornára, akkor az alábbi óvintézkedések mindenképpen javasoltak:

  • Kerülje a nyilvános adatok, információk és posztok megosztását! Korlátozza a posztok láthatóságát ismerősei közül is a közeli, valódi ismerősökre (család, barátok, közvetlen kollégák)
  • Blokkolja nyilvános ismerőslistáját! Állítsa be, hogy a többi felhasználó ne lássa ismerőseinek listáját. Ebből könnyen következtethetnek üzleti kapcsolataira, politikai hovatartozására vagy megtalálhatják családtagjainak profilját.

Egyes biztonsági szakemberek egyébként egyenesen azt javasolják, hogy bizonyos pozíció felett ne is legyen aktív a felhasználó a közösségi média platformokon.

A vagyon magánügy

A vagyonának méretéről vagy struktúrájáról szóló információkat igyekezzen minél kevésbé megosztani másokkal. Felejtse el a gyermekkori barátok előtti felvágást, a kollégák ezzel való jóhiszemű motiválását vagy a szomszédokkal és esetleges utastársakkal való hasonló kommunikációt.

Természetesen legyen büszke arra, amit elért és ne tagadja a sikereket, mert az nagyon unszimpatikus lehet mások szemében. Döntse el viszont előre, mit publikál és mit nem a magánéletéről.

Ezzel nemcsak a rablások, betörések és személye elleni támadásokat minimalizálhatja, hanem a kellemetlen szituációk (kölcsönkérők, álbarátok, rosszindulatú trollkodások, ízléstelen tréfák) számát is.

Private Banking szolgáltatójának sem kell elárulnia a vagyonának teljes struktúráját és méretét, csak a náluk vezetett számlával kapcsolatos, releváns infókat. Mindazonáltal gondoljon arra, hogy minél őszintébb, annál jobb pénzügyi tanácsokkal képes önt ellátni privát bankára.

A legkonzervatívabb iskola szerint az az ideális állapot, ha még közeli rokonai és üzleti partnerei sem képesek látni a „big picture-t”.

Edukálja környezetét a biztonságról

Egy többszáz millió vagy milliárd forint feletti vagyon esetén közeli családtagjaival is meg kell értetni a különleges helyzetüket és az ezzel járó felelősséget.

  • Szüleinek meg kell érteniük, hogy nem vághatnak fel a csillogással az ismerősök előtt, bármennyire is büszkék.
  • A gyermekek pedig nem posztolhatnak a közösségi médiába olyan képeket vagy videókat, ami veszélyezteti a család egzisztenciáját vagy biztonságát. Ez a közeli rokonokra is igaz!
  • Közvetlen kollégáinak is érdemes – akár szerződésben – kikötni, hogy miről beszélhetnek és mivel kapcsolatban vár el tőlük diszkréciót.