Mi történt a Private Banking vagyonokkal a Covid-19 egy éve alatt? (1.rész)

Több mint egy évvel az első koronavírussal fertőzött beteg regisztrálása után (2020.03.04.) ideje mérleget vonni. Vajon mi történt ez idő alatt a piacokon?

 

Mostani összefoglalónkban azt mutatjuk be, hogy miként változott a koronavírus-pandémia első évében:

Izgalmas volt a Private Banking portfóliók számára is az elmúlt egy év.

Izgalmas volt a Private Banking portfóliók számára is az elmúlt egy év.

Magyar Állampapírok / MÁP+

A konzervatív befektetési stratégiát követő privátbanki portfóliók alapjául szolgál az 5 éves lejáratú, kiszámítható és adómentes befektetési lehetőséget nyújtó hazai állampapír, amely állami garanciavállalás mellett stabilan hozta az aktuális időszakra vonatkozó, folyamatosan emelkedő, 3,5 - 6 százalék közötti hozamot (EHM: 4,95%).

(Az összes hazai papír stabilan fizetett a koronavírus-pandémia hullámai alatt és között, de a gyakorlatban ezen az egy állampapíron van a privátbanki fókusz döntő többsége.)

További előnyként említhető a MÁP+ mellett, hogy a kibocsátó évente egyszer – a kamatfizetést követő öt munkanapon – 100%-os árfolyamon visszavásárolja a papírokat, függetlenül az aktuális árfolyamtól.

Hátrányként jelenik meg a kötvénytiszta portfóliók esetében egy esetleges emelkedő infláció veszélye, amit egyre több pénzügyi szakértő lát a jövő egyik legnagyobb kockázatának. Emiatt egyre több Private Banking ügyfél gondolkodott el az elmúlt évben azon, hogy különböző értékpapír alapokkal színesítse a kvázi „kockázatmentes” kötvényportfólióját.

Magyar részvények a Private Banking portfóliókban

A Budapesti Értéktőzsde indexe e cikk megszületésekor (2021.04.10) közel 30 százalékos pluszban van az egy évvel ezelőtti értékéhez képest, ami kiváló teljesítménynek mondható a vészterhesnek tekinthető nehéz időkben, hiszen a koronavírus még soha nem látott egészségügyi kihívás elé állította a hazai vállalatokat és Magyarországot.

A BUX elmúlt 1 éves teljesítménye azonban egyúttal egy korrekció is, amivel a 2020 tavaszán elszenvedett mélyrepülését korrigálta a hazai index. Az irány viszont kiváló és a hazai index jó eséllyel még akár idén ismét rekordértéket érhet el.

Külföldi részvények, a hazai portfóliókban

A koronavírus globális volta miatt a BUX index elmúlt 1 éves grafikonjának trendje hasonlóságot mutat a világ vezető részvényindexeivel, amelyek a 2020 tavaszi sokk után szintén erős korrekciót mutattak és bő kétszámjegyű emelkedést produkáltak a pandémia alatt. Sőt, van olyan index, ami több mint 45 százalékos pluszban van a koronavírus-pandémia előtti árfolyamértékéhez képest.

Néhány ismert index 1 éves teljesítménye

  • a világ legnagyobb ipari vállalatait tartalmazó Dow Jones több mint 40 százalékos,
  • az innovációs szektort képviselő Nasdaq100 bő 60 százalékos,
  • a német ipart prezentáló DAX 42 százalékos,
  • de még a koronavírus által keményen sújtott Olaszország vezető indexe a FTSE MIB is közel 40 százalékos pluszban áll az egy évvel ezelőtti árfolyamértékéhez képest.

(2021.04.10-én)

Egyelőre minden adott ahhoz, hogy a nemzetközi tőzsdék egyéves menetelése is folytatódjon, bár nem szabad elfelejteni, hogy egy egészségügyi válság közepén vagyunk, ahol bármikor fordulhat a kocka és eltérhet a valóság a várakozásoktól.

Befektetési alapok privátbanki ügyfeleknek

Az elmúlt egy év kedvező globális adatai a hazai befektetési alapoknak is kedvezett és a kockázatvállalóbb, külföldi kötvényeket vagy részvényeket tartalmazó lakossági befektetési alapok szintén kiválóan teljesítettek.

A hazai exkluzív ügyfelekről is elmondható, hogy egyre inkább felfigyelnek a tematikus befektetési alapokra. Ezek a legtöbb hazai Private Banking szolgáltató kínálatában már bő 1-2 éve elérhetők, számuk folyamatosan bővül és az elmúlt 1 évben kínált kedvező hozamuk mellett számos díjat is besöpörtek velük az alapkezelő szakemberek.

„A hazai exkluzív ügyfelekről is elmondható, hogy egyre inkább felfigyelnek a tematikus befektetési alapokra.”

Ezek közé tartoznak hazánkban:

  • Az environmental, social és governance szemléletben kezelt, ún. ESG alapok, amelyek a környezeti- és emberi erőforrások kizsákmányolása és a korrupció kiszűrésével keresik világszerte a megfelelő kvalitású vállalatok értékpapírjait.
  • Megatrendekbe fektető alapok, melyek olyan innovatív vállalatok értékpapírjaiba fektetik a vagyonukat, akik több évtizedes közgazdasági, társadalmi és szociális változásokra keresik a megoldásokat.
  • Feltörekvő piaci értékpapírokba fektető alapok, amelyek jellemzően a volt szocialista országok (Oroszország, FÁK, Kelet-Európa) gazdasági struktúraváltásában rejlő lehetőségeket használják ki.

A hazai szolgáltatók által preferált tematikus befektetési alapok kiváló lehetőséget nyújtanak a Private Banking ügyfeleknek arra, hogy felvegyék a küzdelmet egy esetleges jövőbeli, emelkedő inflációval szemben. A várható infláció lehetséges okairól már írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.

Érdekesen befolyásolta a Covid-19 okozta helyzet az aranybefektetések, kriptovaluták és áruk piacát is. Ennek részleteit cikkünk második részében mutatjuk majd be az olvasóknak.