Ez történt a Private Banking portfóliókkal a Covid-19 egy éve alatt (2.rész)

Több mint egy éve forgatja fel a koronavírus a Private Banking ügyfelek életét, ennek kapcsán vettük szemügyre a piacokat egy kétrészes cikksorozatban.

 

Összefoglalónk első részében már megtudhatták az olvasók:

  • melyik hazai állampapír volt a Private Banking ügyfelek egyik legstabilabb portfólióeleme az elmúlt évben, mekkora hozamot ígért ez a papír és melyik az a gazdasági tényező, ami miatt egyre kevésbé lehet vonzó a jövőben az eszköz,
  • mi történt e nehéz időkben a privátbanki portfóliókban lévő hazai- és külföldi részvényekkel,
  • hogyan teljesítettek a hazai alapkezelők befektetési alapjai és melyik alaptípus kerül egyre inkább a magán- és intézményi befektetők látókörébe.

A második részben az arany árfolyamát, a kriptovaluták piacát és az árupiacokat vesszük górcső alá, végül megosztunk egy tippet arról, hogy a hazai Private Banking szolgáltatók zöme milyen befektetési stratégiával készül a következő időszakra.

Izgalmas volt az elmúlt év a Private Banking portfólióknak is.

Izgalmas volt az elmúlt év a Private Banking portfólióknak is.

Arany, Covid-19 és a Private Banking portfóliók

A világ legismertebb menekülőeszköze egy viszonylag gyors 20-25 százalékos ugrással reagált a koronavírus-pandémia első hullámának hírére, ám a 4. hónap után megnyugodni látszó piacon 2020 augusztusa óta hasonló mértékű korrekció volt az arany árfolyamában. Az elmúlt egy év tükrében elmondható, hogy 2021.04.19-ig sem az arany, sem a korábbi cikkünkben említett aranybánya-részvények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az elmúlt 1 év kiválóan példázza, hogy még pánikba eső piac esetén sem szabad túlreagálni a nemesfémek szerepét és 3-8 százaléknál erősebb súllyal a Private Banking portfólióban tartani aranybefektetést (a pontos súlyt természetesen mindig egyénileg kell mérlegelni).

Kriptovaluta spekuláció privátbanki ügyfeleknek

A Covid-19 okozta gazdasági kihívások és félelmek csak még inkább felkavarták a kriptovaluták egyébként is zavaros vizét, így a Bitcoin és az Altcoinok árfolyamaiban is számos megdöbbentő rekord született a koronavírus-pandémia hónapjaiban.

(2021.04.19-i adatok alapján)

De számos új kriptovaluta is elindult útjára tavaly óta, hogy szerencsét próbálva „egyedi” technológiájának köszönhetően egy idő után bekerülhessen az elit klubba (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, ZCash, stb.). Legtöbbjüknek persze erre csak matematikai az esélye.

Az elmúlt egy év sikerének ellenére még mindig tartjuk a korábbi álláspontunkat, hogy Private Banking portfóliók esetében stratégiai szinten életveszélyes kriptovalutákban gondolkodni. Amennyiben valaki spekulációs céllal mégis szívesen kipróbálná magát ezen a terepen, akkor egyeztessen erről privátbankárával és különítsen el a célra egy külön számlát egy meghatározott összeggel.

 

Koronavírus hatása az árupiacra

Már a koronavírus előtt is vitatéma volt a szakemberek körében egy esetleges emelkedő és hosszútávú inflációs időszak megjelenésének kockázata, amelyre igencsak meggyőző érveket sorakoztattak fel a szakemberek pro- és kontra is.

A Covid-19 kihívásai miatt pedig egyre több magánszemély és vállalat halasztotta el fogyasztását vagy beruházását, ami miatt a mérleg nyelve az infláció mellet érvelő szakértők álláspontja felé kezd billenni és egyre többen tekintenek a következő évek egyik legfontosabb kockázataként az inflációra.

Emiatt a klasszikus menekülőeszközként számontartott nemesfémek mellett az árupiac is egyre nagyobb figyelmet kap. A koronavírus okozta kihívásokra így reagáltak a legfontosabb árupiaci eszközök az elmúlt egy évben:

  • a nyersolaj hordónkénti ára mintegy 150%-os emelkedéssel ismét 60 dollár fölé emelkedett
  • a réz árfolyama több mint 70%-os emelkedést produkált
  • a kukorica árfolyama szinte megduplázódott, megközelítve ezzel a 6 dolláros árfolyamot
  • a szójabab árfolyama is közel 70%-ot emelkedett, így 14 dollár felett jár
  • a búza tőzsdei ára több mint 20%-os pluszban van
  • míg egy font cukor ára ismét 0,16 dollár felett van, ami szintén jelentős, több mint 50%-os emelkedést jelent

(2021.04.19-i adatok alapján)

A magán- és intézményi befektetők árupiac felé fordulása tehát egy év távlatából erősen visszatükröződik az árfolyamokon is.

Konklúzió

Mindent összevetve eddig meglepően pozitívan alakultak a piacok a koronavírus okozta kihívások alatt, ami némiképp ellensúlyozni tudta a Private Banking ügyfelek egyéb vállalkozásokon elszenvedett esetleges nehézségeit és veszteségeit.

Bár számos olyan offline üzleti modell is volt (internetes kereskedelem, informatika, stb.), ami szintén nagy nyertese volt az elmúlt egy évnek.

Ennek ellenére nem árt az óvatosság a befektetők részéről, hiszen a koronavírus többféleképpen is képes lehet meglepetést okozni a jövőben, ráadásul egy esetleges infláció okozta jövőbeli kihívásokra is nem árt felkészülni a privátbanki szegmensnek. Például abszolút hozamú, aktívan kezelt és széleskörben diverzifikált, kifejezetten az infláció jegyében létrehozott befektetési alapokkal, ami egyre több hazai Private Banking szolgáltató ajánlásában jelenik meg.