Aranybefektetés helyett aranybánya – Private Banking ügyfélként is megérheti?

Privátbanki ügyfeleknek szóló portálunkon már több alkalommal is volt szó az aranybefektetés kapcsán felmerülő dilemmákról.

 

Korábbi összefoglalóinkban többek között az alábbi kérdésekre kerestük a választ:

Mostani cikkünkben pedig egy korábban már röviden említett és igencsak érdekes lehetőséget szeretnénk bemutatni az olvasóinknak – a bányaipari részvényekbe való befektetést.

Private Banking ügyfélként is szerezhet közvetlen részesedést egy aranybányában.

Private Banking ügyfélként is szerezhet közvetlen részesedést egy aranybányában.

Aranybefektetés 2021/Q1

2020-ban soha nem látott csúcsot döntött az arany árfolyama, bőven meghaladva a korábban a 2000 dolláros unciánkénti határt. 2021 február végén pedig az árfolyam 15 százalékkal a korábbi maximum alá süllyedt és várja a koronavírussal, valamint a világgazdaság újranyitásával kapcsolatos fejleményeket.

E cikk megszületésekor nem forró az aranypiac, hiszen az árfolyam éppen oldalazva csökken. Ennek ellenére úgy érezzük, hogy hasznos lehet a privátbanki ügyfeleknek az általunk megosztott információ és a következő időszakban jó előre (akár több éves távlatban is) képesek legyenek megfigyelni az itt megosztott ötletet.

Bánya vásárlása a gyakorlatban

Privátbanki ügyfélként kétféleképpen érdemes közvetlenül bányába fektetnie a pénzét, a hagyományos aranybefektetési formákat kiváltva.

  1. Részesedést szerezve a világ legstabilabb és legnagyobb kitermelő vállalataiba, melyek mozgása a piaci eseményekre sokkal hevesebben reagálhat, mint az arany árfolyama. Mindez az arany árfolyamának emelkedésekor vagy csökkenésekor, akár annak többszöröse is lehet. Az elmúlt pár év tapasztalata alapján egy 50%-os arany árfolyamemelkedés, akár 200-400 százalékos hozamot is okozhat egy-egy aranykitermelő vállalat esetében. Ennek viszont az ellenkezője is igaz!
  2. IPO kibocsátáson keresztül vagy röviddel az után, már a tőzsdén. Bár ez leginkább az aranyspekulánsok és Hedge Fundok terepe, akik széleskörűen diverzifikált aranybányaportfólióban gondolkodnak a piacon. A bányaipari IPO tranzakciók egyik fellegvára egyébként a Torontói Tőzsde (TSX).

A bányaipari vállalatok döntő többségét több tucat vagy többszáz bányában részesedést szerző nemzetközi cégként kell elképzelni, tehát a hollywoodi sablonok és a természettudományos csatornákon bemutatott szerencsepróbáló aranyásós sztorik ez esetünkben nem állják meg a helyüket.

Előnyök, hátrányok, kockázatok

A vonzó egyedi előny mellett (többszörös hozam lehetősége), feltétlenül mérlegelnie kell a speciális kockázatokat is, ami az ilyen típusú tranzakciókkal jár.

  • Kockázati szintje nagyon magas, egyes esetekben a néhányszoros tőkeáttételes ügyletekkel vetekszik, így a súlyát is ennek megfelelően kell kezelnie a privátbanki portfólión belül.
  • A bányaipari vállalatok részvényeinek megvásárlásakor le kell mondania az aranybefektetés egyik előnyéről, miszerint a kitermelési ár alá csak ritkán, kivételes esetben és rövid időre csökkenhet az árfolyam. Ez a tényező itt nem áll fent, hiszen, ha rosszul gazdálkodik egy kitermelő vállalat, akkor csődbe mehet.

Bányaipari részvény Private Banking ügyfeleknek

Ha a fentiek alapján lát fantáziát abban, hogy fizikai arany vagy nemesfémekbe fektető alap helyett bányaipari részvénnyel színesítse a portfólióját, akkor az alábbi tényezőket érdemes figyelembe vennie:

  • Fókuszáljon a TOP vállalatokra! Magánbefektetőként érdemes a 10 (netán 20) legnagyobb bányaipari vállalatra fókuszálnia, amelyek évtizedek óta stabilan működnek. Jó példa erre a Barrick, amelynek alapítása a magyar származású milliárdos üzletemberhez, Peter Munkhoz kötődik.
  • Ügyeljen az időzítésre! A legjobb beszállási pontok megtalálásához sok tényezőt figyelembe kell venni. Ilyen például a cég bányaportfóliója (arany, ezüst, réz, egyéb) és a kitermelt nemesfémek aktuális árfolyama. Ökölszabályként értelmezhető, hogy akkor érdemes leginkább elgondolkodni a vásárláson, amikor az eső trend végén a nemesfémek árfolyama kezdi megközelíteni a kitermelés költségét, a vállalatok árfolyama pedig elkezd stagnálni. Innen általában egy lassú, az elején inkább oldalazó emelkedés következhet.
  • Csak a megfelelő súllyal! A korábbi cikkünkben megállapított 3-8 százalékos maximum súlyt itt sem érdemes átlépni. Főleg akkor, ha nem a nagy, stabil vállalatokból, hanem a kisebb spekulatívabb cégek részvényeiből, netán IPO-ból szeretne részvényt beszerezni.

Egyeztessen Private Banking szolgáltatójával!

Az egyes bányaipari vállalatok között óriási különbség lehet befektetésként, legyen szó a hozamlehetőségekről, a kockázatokról vagy éppen egyéb jogi kérdésekről. Döntés előtt feltételül egyeztessen Private Banking szolgáltatójával a lehetőségekről.