Kézzel fogható befektetések Private Banking ügyfeleknek

A Private Banking tanácsadás és privátbanki portfólióépítés során is egyre fontosabb tényezővé válik a digitális transzformáció implementálása.

 

Erre a jelenségre hívta fel a figyelmet a közelmúltban a Private-banking.hu portál pénzügyi szakértője egy Trend FM interjúban.

Akkor mi szükség kézzel fogható értékekre?

A digitalizáció térnyerésével párhuzamosan egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a legexkluzívabb pénzügyi szolgáltatásként számontartott privátbanki tanácsadás teljesen digitálissá vagy automatizálttá váljon a jövőben.

A digitális transzformáció ugyan rengeteget segíthet a hatékony kapcsolattartásban, az elemzések és prognózisok gyors elkészítésében vagy éppen a monitoring tevékenységben, de létezik 2 fontos terület, amire nem képes hatékony választ adni.

A Digital Private Banking korában is szükség lesz a kézzel fogható, örök értékekre, a fizikai befektetésekre.

A Digital Private Banking korában is szükség lesz a kézzel fogható, örök értékekre, a fizikai befektetésekre.

Személyesség, diszkréció: A HNWIs (1 millió dollár vagyon felett)  és VHNWIs (5 millió dollár vagyon felett) ügyfelek a kényes kérdéseket továbbra is személyesen, a lehető legmagasabb diszkréció mellett szeretnék tisztázni.

A kézzel fogható értékek kérdése: A dematerializált értékpapírok megkérdőjelezhetetlen előnyei mellett, számos aggály merül fel azokkal szemben is.

  • Csak részlegesen képesek menekülőeszközként funkcionálni.
  • Túlzottan a szolgáltatóhoz kötik az ügyfeleket (csak a szolgáltatón keresztül módosíthatóak).
  • Fizikailag nem léteznek. Digitális jelek, melyek gazdálkodó szervezetek online kötelezettségei.
  • Kiberbiztonsági kérdések, ahol az ügyfélnek éppen akkora felelőssége van, mint a privátbanki szolgáltatóknak.

Egyelőre maradnak a fizikai befektetések

A kézzel fogható, örök értékek tehát a következő évtizedekben is fizikai formában lehetnek majd jelen a privátbanki ügyfelek portfóliójában, habár súlyuk soha nem látott mértékben csökkenhet a dematerializált elemekkel szemben.

Jellemzően az alábbi fizikai befektetésekkel számolhatunk egy privátbanki portfólió allokációja során.

Ingatlanbefektetés

A privátbanki ügyfelek egyik legkedveltebb fizikai formában létező befektetése még biztos, hogy sokáig a vagyon részét fogja képezni. Kézzel fogható befektetési forma, ami nemcsak rendszeres ún. „passzív jövedelemhez” juttatja az ügyfelet, hanem jelentős azonnali profitot is termelhet, ha vonzó áron sikerül beszerezni (árverésen vagy kedvező barterügylettel).

Aranybefektetés

A Bretton Woods-i rendszer megszűnése óta néhány évtizedre háttérbe szorult fizikai befektetési forma, ami a 2008 őszén kirobbant globális válság során ismét a magánbefektetők figyelmének középpontjába került.

  • Klasszikus menekülőeszköz, ami akár jelentősen is felértékelődhet a bizonytalan időkben.
  • Nem korrelál az értékpapírokkal, tehát jól csökkenthető vele a diverzifikáció kockázata.

Kedvező árfolyam, korrekt kereskedői marzs és megfelelő súly mellett kiváló eleme lehet egy nagyobb vagyontömegnek, ami jól jöhet a válságos időkben. Az arany mellett érdemes a többi nemesfémben (ezüst, platina, palladium) rejlő lehetőségeket is megvizsgálni.

Gyémántbefektetés

Tévesen az aranyhoz hasonlított befektetési forma, ami a megfelelő feltételek mellett rendkívül értékes eleme lehet a privátbanki ügyfelek vagyonának.

  • Előnye, hogy kizárólag fizikai formában létezik, vagyis a tőzsdei sokkhatások kevésbé érintik nehéz időkben.
  • Hátránya, hogy a gyémántok valós értékének megállapítása sokkal szubjektívebb, mint azt az arany esetében megszokhattuk.

Megfelelő szakértelem mellett, akár ékszer formájában is biztonságos eleme lehet a vagyonnak, ami hosszú távon jelentős profitot is képes hozni. Nem beszélve a presztízsről, amivel támogathatja a tulajdonos personal brandingjét – amennyiben ezt valaki igényli.

Műtárgybefektetés

Egy sokak által méltánytalanul mellőzött fizikai befektetési forma, ami a statisztikák szerint egyre inkább felkelti a generációváltás során döntéshozó helyzetbe került NextGen érdeklődését is.

A legnagyobb profittal kecsegtető fizikai befektetési forma, ami egyben a legmagasabb kockázattal is jár.

A sikerhez itt nemcsak a hosszútávú szemlélet nélkülözhetetlen, hanem a Private Banking ügyfél (gyűjtő) őszinte érdeklődése is a műtárgyak iránt.

Optimális esetben kiváló menekülőeszköz, magas potenciális hozammal járó befektetési forma, izgalmas szenvedély és hobbi, valamint nem utolsósorban értékes kapcsolatépítési lehetőség.

Whisky- és borbefektetés

Ha rajong a gasztronómiáért, akkor ajánljuk figyelmébe a whisky- és borbefektetésben rejlő lehetőségeket is, amelyek a műtárgybefektetésekhez hasonlóan szintén jóval túlmutatnak a biztonsági-, hozamszerzési- vagy éppen praktikus szempontokon és képesek teljesen beszippantva az embert, igazi szenvedéllyé válni.

Szenvedély vs. józan ész

Bármelyik fizikai befektetési formát is válassza, mindenképpen ügyeljen arra, hogy az iránta érzett szenvedély még véletlenül sem mehet a józan ész rovására.

Ha aranytömböt, csillogó briliánskölteményt, antik műtárgyakat vagy éppen egy nemes nedűgyűjteményt kíván vásárolni, azt javasoljuk előtte egyeztessen az elköltendő összeg mértékéről a Private Banking szolgáltatójával.

Tetszik vagy sem, privátbanki ügyfélként is csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér. Ökölszabály szerint pedig ez felelősségteljesen maximum az összvagyona 3-8 százaléka, bár ennek mértékét minden ügyfél esetében egyénileg szükséges megállapítani.