Bor- és whisky, mint jövedelmező befektetés

Az extrém alacsony kamatok miatt, egyre inkább a piac figyelmének középpontjába kerülnek az alternatív befektetési formák.

Szűkebb, szakmai értelemben véve az alternatív befektetések alatt, a hedge fundok, a private equity, a nemesfémek, az ipari ingatlanok vagy a futures-ok és derivatívok világát értik az intézményi befektetők. Tágabb értelemben véve viszont szinte bármilyen eszköz a magasabb vagyonnal rendelkező ügyfelek látókörébe kerülhet alternatívaként, ami hosszútávon valódi értéket képes teremteni.

Ilyenek például a limitált kiadású ékszerek, az egyedi dísztárgyak, a történelem egy darabját magukban hordozó műtárgyak vagy éppen a legjobb minőségű nedűt, esetleg „folyékony aranyat” magukban rejtő palackok.

Bor- és whisky, mint jövedelmező befektetés

Jó hozampotenciált kínálhat, ha privátbanki portfólióját bor- és whiskybefektetéssel szinesíti.

Sokkal több, mint befektetési alternatíva!

A dematerializált értékpapírok világában a konzervatív értékrendű befektetőknek mindezek sokkal többet jelenthetnek egyszerű alternatíváknál, hiszen a felsorolt eszközök legtöbbje az alábbi előnyöket is magában hordozza:

 • fizikai formában birtokolható, nem csupán egy adat vagy digitális jel a pénz- és tőkepiac forgatagában,
 • egyedi kockázata, relatíve alacsony likviditása és volatilis árfolyama ellenére, akár extrém magas hozampotenciállal is rendelkezhet,
 • a portfólióban tartása valódi élménnyel is megajándékozhatja a befektetőt.

 

 

Így profitálhat a bor- és whiskybefektetésekből

A bor- és whiskybefektetéseknél keresve sem találhatnánk jobb példát a fenti érvek alátámasztására, hiszen esetükben a profit és a hozam fogalmát többféle szempontból is értelmezhetjük.

 • Árfolyamnyereség realizálása: A bor- és whiskygyűjtők esetében a beszerzés során csak a legritkább esetben merül fel motivációként, hogy később milyen haszonkulccsal lesznek majd képesek megválni a kiszemelt palackoktól. Ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy már néhány év alatt is többszörös hozam érhető el egy jól kiválasztott tétellel, évtizedek távlatában pedig a huszonöt-ötvenszeres (!) árfolyamnövekedés sem elképzelhetetlen.
 • Kapcsolati tőke kialakítása: Egy közös szenvedély nyomán kialakult barátság olyan tőkét jelenthet a feleknek hosszútávon, ahol minden fél csak nyerhet (win-win szituáció), miközben hozzásegítik egymást a sikerhez. Igaz barátra lelni pedig olyan kiváltságot jelenthet a mai világban egy magas vagyonnal rendelkező személynek, ami pénzben kifejezhetetlen értéket képvisel.
 • Personal Branding támogatása: A 21. században kulcsfontosságú tényezőként jelenik meg a vezetők életében a személyes PR kérdése, hiszen a befektetők, partnerek és az alkalmazottak számára is megnyugvást jelent egy hiteles arc a vállalatok élén. Egy nívós bor- vagy whiskygyűjtemény kiválóan alkalmas a personal branding erősítésére, hiszen hosszú távú gondolkodásmódot, tradicionális szemléletet és megbízható személyiséget tükröz. Egy megbízható vállalatvezetőét, aki a valódi értékekben hisz és odafigyel a legapróbb részletekre is.

8+1 tipp a sikeres kollekció beszerzéséhez

 1. Szenvedéllyel vágjon bele, vagy sehogy! A legnagyobb hibát akkor követheti el, ha kizárólag a hozam reményében vág bele saját kollekciójának összeállításába. A bor- és whiskypiacon ugyanis alapvető feltétel a szenvedély. Ennek hiányában aligha lehet sikeres! Próbáljon meg tehát ne befektetőként, hanem gyűjtőként gondolkodni a tranzakciók során.
 2. Az értékre fókuszáljon, ne az árra! Határozzon meg magának egy fix költségkeretet, amit rászán a kollekció kialakítására és vállalását következetesen tartsa is be. A vásárlás folyamán pedig soha se a palackok árát, hanem az értékét tartsa szem előtt.
 3. Fókuszáljon a presztízsmárkákra! A bor- és whiskypiacon csak hosszú- és fáradságos munkával szerezhet magának hírnevet egy új gyártó. S bár léteznek ritka kivételek, kezdőként mindenképpen érdemes az elismert, presztízsmárkák termékeire fókuszálnia.
 4. Váljon egy terület szakértőjévé! Bor- vagy whiskykollekciójának kialakításánál érdemes egy adott terület, téma vagy fajta szakértőjévé válnia. Egyrészt az egész piac átlátása lehetetlen feladatnak bizonyulhat, másrészt így sokkal könnyebben észre veheti a valódi értéket képviselő tételeket, harmadrészt pedig mások is kérhetnek Öntől tanácsot, amiből szakmai tekintélyt, kapcsolati tőkét vagy akár kézzel fogható hozamot is kovácsolhat (amennyiben jó áron elad valamit a kollekciójából)
 5. Edukálja magát a témában! A 21. század informatikai fejlődésének köszönhetően, akár online is borszakértővé képezheti magát. Jó példát jelent erre a hazai Borkollégium képzési rendszere, ami változatos programokat kínál az érdeklődőknek az alapoktól, egészen a professzionális szintig.
 6. Csak igazi szakértőkre hallgasson! A bor- és whiskypiacok szakértője a Barkeeper, aki felbecsülhetetlen segítséget nyújthat Önnek a kiválasztott tételek megítélése kapcsán. Sajnos ennek ellenkezője is igaz lehet, amennyiben rosszul választja meg kiben bízik.
 7. Barterezzen bátran! A nedűk- és „folyékony aranyak” világában olykor máshogy működnek a matematika szabályai, mint azt az iskolapadban elsajátíthatta. Kiváló példát jelent erre egy barterügylet, ahol a felek két olyan tételt cserélnek el egymással, ami a saját portfólió szempontjából irreleváns, ám a másik kollekciójában hiánycikk. (például egy sorozat utolsó darabja)
 8. Ügyeljen a pénzügyi alapszabályok betartására! A bor- és whiskybefektetések játékszabályai merőben eltérnek attól, amit korábban már megszokhatott az értékpapíroknál, ingatlanoknál és egyéb ingóságoknál. A pénzügyi siker alapszabályait viszont itt sem szabad megszegnie: mérje fel helyesen a kockázati preferenciát és azt az összeget is, amit erre az alternatívára kíván fordítani.

+1 Legyen optimista!

Bármi is történjen a piacon, őrizze meg a hidegvérét és maradjon optimista! Legrosszabb esetben még mindig marad néhány kiváló minőségű palack a pincében, amit kibontva élvezheti az élet örömeit. :-)