Gyémánt a Private Banking portfólióban – felülárazott luxus vagy örök érték?

Aligha létezik olyan jó ízlésű Private Banking ügyfél vagy privát bankár, aki egy 58 fazettából álló gyönyörű briliánsra ne kapná fel rögtön a fejét.

Nem csoda, hiszen a gyémántok már évszázadok óta a gazdagság, bőség vagy szerencse jelképei a különböző kultúrákban. Ráadásul szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

De vajon mit talál egy magas likvid vagyonnal rendelkező ügyfél (HNWI), ha Private Banking szolgáltatója segítségével a ragyogás mögé néz? Jócskán felülárazott luxust vagy örök értéket?

Vajon érdemes Private Banking ügyfélként gyémánttal bővíteni a portfóliót?

Vajon érdemes Private Banking ügyfélként gyémánttal bővíteni a portfóliót?

Gyémánt dióhéjban

A gyémánt a széncsoportokhoz tartozó természetes ásvány, amit évszázadok óta a legértékesebb drágakőként tartanak számon világszerte. Különlegessége fénytörésében, ellenállóságában és abban rejlik, hogy kizárólag egyetlen típusú atomból (szénatomok) áll.

Rendkívül erős a szerkezete, a világ 3. legkeményebb elemeként tartják számon. Ennek köszönhetően pedig ipari felhasználása is jelentős.

Portálunk pénzügyi érdeklődése miatt most elsősorban az ékszerekben és ékszeriparban rejlő előnyökre, kockázatokra és lehetőségekre fókuszál, ami a legközelebb állhat a privátbanki ügyfelek érdeklődéséhez.

Private Banking szempontok

A vagyonos ügyfelek szempontjából a gyémánt némiképp hasonlít a nemesfémekre. (Az arany privátbanki portfólión belüli szerepéről egy korábbi cikkünkben már számos hasznos információt osztottunk meg.)

 • Gyémánt, mint menekülőeszköz: Az aranyhoz hasonlóan a gyémánt is betöltheti a menekülőeszköz szerepét. Magas likviditású eszköz, mely könnyen szállítható és kis helyen tud nagy értéket képviselni. Világszerte bárhol, bármikor készpénzzé tehető, mellesleg rendkívül tartós.
 • Csökkentheti a portfólió kockázatát: A gyémántok aktuális értéke nem korrelál a hagyományos (részvény, kötvény) portfólióelemek árfolyammozgásával, ezért egy kis súlyú gyémántkitettség kiválóan alkalmas arra, hogy diverzifikáljunk és csökkentsük a privátbanki portfólió kockázatát.
 • Kiváló hosszú távú befektetések lehetnek: A megfelelő szempontok alapján kiválasztott gyémántok (például tiszta, nagyobb briliánsok) kiváló befektetésnek bizonyultak az elmúlt évtizedekben. Előnyük az arannyal szemben, hogy nagyobb mértékben emelkedett a gyémántok átlagárfolyama, hátrányuk, hogy a pontos értékelésnél több faktort kell figyelembe venni, így nehezebb objektíven megítélni az árat.
 • Extra magas presztízst biztosíthat: Egy ízléses gyémántékszer óriási presztízst teremthet a viselőjének és kiváló lehetőséget jelent arra, hogy kifejezze egyéniségét a világ felé. Túlzott feltűnés esetén azonban könnyen a visszájára fordulhat a dolog, pont ellenkező hatást elérve, mint szeretné.
 • Minőség. Egy szempont mind felett: A fenti 3 előnyt kizárólag a legjobb minőségű gyémántok és gyémántékszerek képesek biztosítani. Érdemes megismerkedni a gyémántok osztályozására használt 4C mátrix paramétereivel, amit nemzetközi standardként használnak a piacon. A rendszer a gyémántokat szín, méret, tisztaság és csiszolás szerint különbözteti meg egymástól.

Amit még érdemes tudni a gyémántokról

 • Az arannyal ellentétben a gyémántokkal nem kereskednek a tőzsdén, sőt a gyémántok másodlagos piaca is elenyésző, ami jól jelzi, hogy gyakorlatilag örökre veszik a drágaköveket a tulajdonosok.
 • A világ gyémántkereskedelmét a De Beers Group nevű vállalatcsoport felügyeli, melynek székhelyei Londonban és Johannesburgban találhatóak.
 • A világ gyémántfővárosa Antwerpen, itt cserél gazdát a csiszolt gyémántok jelentős része és kezdi meg útját a világszerte található ékszerészekhez.

Így profitálhat egy privátbanki ügyfél a gyémántokból

Az aranyhoz hasonlóan a gyémánttal kapcsolatban is kijelenthető, hogy a „kötelező” szabályok betartása mellett (helyes súly- és allokáció, diverzifikáció) kiváló eleme lehet egy Private Banking portfóliónak.

Ehhez azonban meg kell találni azt a befektetési formát, ami leginkább megfelel a privátbanki ügyfél kockázati preferenciájának. Íme néhány példa a gyakorlatból:

 • Fizikai gyémánt: A konzervatív megközelítést a gyémántok vagy gyémántékszerek közvetlen birtoklása jelenti. A korábban említett 4C megközelítés és a tanúsítványok sokszínűsége miatt ebben az esetben mindenképpen azt javasoljuk, hogy forduljon nemzetközi kapcsolatokkal és tapasztalattal rendelkező ékszerészhez.
 • Gyémántipari részvények: Az aranyrészvényekhez hasonlóan rendkívül színes portfóliót állíthatunk össze nagy múltú vagy akár új kibocsátású gyémántbányák- vagy egyéb gyémántipari cégek részvényeiből. Ennek Mekkája a Kanadai Tőzsde. A vállalatok részvényeinek árfolyama azonban igencsak hektikusan mozoghat a piaci események tükrében, vagyis ez a fajta befektetés rendkívül spekulatív, ezért nagy tapasztalatot igényel. Felelősségteljes hozzáállással és szakértelemmel viszont akár busás profitot is hozhat.
 • Saját üzlet nyitása: Megfelelő vagyonmérettel és elhivatottsággal, akár saját drágakőüzletet is nyithat. Ezt azonban hosszas tervezésnek és szakmai felkészülésnek kell megelőznie. Még egy tapasztalt szakértő bevonása mellett is fontos, hogy a transzparens üzleti modell miatt tisztában legyen az iparág sajátosságaival. Budapest belvárosa mindenesetre megfelel egy luxusüzlet létesítésére, de az ékszerek online értékesítése is egyre nagyobb volumenű világszerte.

A fenti ötletek akár kombinálhatóak is egymással, amennyiben erre lenne igénye. Bármelyik ötlet mellett is rakja le a voksát, ne felejtsen el számolni a biztonság járulékos költségeivel. Fizikai gyémántok esetében az őrzéssel, részvényvásárlás esetén pedig a megbízható külföldi szolgáltatók extra díjaival.

Még 5 drágakő Private Banking ügyfeleknek

Habár a drágakövek királynője a gyémánt, nem szabad megfeledkeznie a többi szemet gyönyörködtető ékszer-alapanyagról sem:

 • a legkülönbözőbb színekben pompázó drágakövekről, mint például a rubin, zafír vagy a smaragd
 • a szerves eredetű igazgyöngyökről és a borostyánokról

Ezek mindegyike kiváló alternatívát jelenthet a gyémánt mellé, de akár önállóan is rendkívül értékes vagyontárgy lehet a privátbanki portfólióban.

Gyémánt legek a történelemből

Végül, de nem utolsósorban ismerjen meg 3 elképesztő gyémántot, ami a történelem legnagyobb uralkodóit is lenyűgözte a múltban.

 1. Koh-i-Noor: A világ legértékesebb drágaköve, ami 1294 óta számtalan uralkodó birtokában volt, míg 1850 körül brit fennhatóság alá került. A 105,6 karátos briliáns értéke felbecsülhetetlen, de egyes iparági pletykák szerint 1 milliárd dollárnál is többet érne a piacon.
 2. Pink Star: Minden idők legnagyobb rózsaszínű gyémántja, ami elképesztő látványt nyújt. Az 59,6 karátos drágakő jelenlegi értékét több mint 60 millió dollárra teszik a piaci szakértők.
 3. The Sancy: Az 55,23 karátos pajzs alakú halványsárga gyémánt a Louvre-ban tekinthető meg, nevét egy 16. századi francia katonáról és diplomatáról kapta. Rendkívül ritka fajta gyémánt, ezért értéke felbecsülhetetlen.