2021 legizgalmasabb friss kibocsátású részvényei a Wall Streeten

IPO – a piac egyik legizgalmasabb rövidítése. Mögötte felcsigázott befektetők milliói, akik árgus szemekkel figyelik a frissen bevezetett részvények árfolyamát.

 

Egy téma, ami mellett a befektetők nem tudnak szó nélkül elmenni, hiszen mindenkinek van hozzá egy tanulságos története. Sikerekről, busás profitról, csúfos kudarcokról, reményről, mohóságról vagy éppen szánalomról.

Végül, de nem utolsósorban megannyi pénzügyi tévhit, ami évtizedek óta körbe lengi a piacon az IPO témakörét.

2021 is számos izgalmas IPO-t tartogat a Private Banking ügyfelek számára

2021 is számos izgalmas IPO-t tartogat a Private Banking ügyfelek számára.

IPO dióhéjban

Mai összefoglalónkban 5 izgalmas IPO-t szeretnénk bemutatni, amelyek a megfelelő szakmai óvintézkedéseket megtéve kiválóan alkalmasak lehetnek arra, hogy szemmel láthatóan megnöveljék akár egy konzervatív szemléletű Private Banking portfólió éves hozamát is.

Ehhez azonban nem árt tisztában lenni az alapokkal és elkerülni a félreértéseket:

  1. az IPO-k vállalatok frissen kibocsátott részvényei, amelyek első alkalommal kerülnek nyilvános forgalomba hozatalra egy tőzsdén (egy vállalat többször is kibocsáthat IPO-t a működése során!)
  2. az IPO-k nem startupok részvényei, hanem olyan évek óta működő vállalatok forrásbevonási kísérlete, akik a jövőben a piacról (is) szeretnék magukat finanszírozni
  3. az IPO-k megvásárlása a szigorú kibocsátási szabályok és többéves üzleti eredmények ellenére is nagyon spekulatívnak számít, ezért felelősségteljesen kell súlyozni és diverzifikálni azokat a privátbanki portfólióban
  4. az IPO-k árfolyamának volatilitása nagyon magas lehet a kibocsátás után. Nem ritka, hogy az első 3-24 hónapban az ötödére esik az árfolyam vagy éppen a húszszorosára emelkedik (akár mindkét szélsőség is előfordulhat egy rövid időszakon belül).

Az IPO-k tehát hasznos elemei lehetnek egy nagyobb vagyontömegű portfóliónak is, amennyiben a Private Banking szolgáltató úgy ítéli meg, hogy az ügyfél kockázati preferenciája megfelel a spekulatív elemek használatának.

Izgalmas IPO-k az új évtizedből

Az IPO-k aktuális piacának vizsgálatánál nem lehet elmenni 2020Q4 mellett, hiszen a tavalyi év negyedik negyedéve számtalan izgalmas vállalat tőzsdére lépését hozta el, amelyek közül némelyik értékpapír még mindig kiváló hozampotenciállal kecsegtet a jövőre nézve. Íme néhány aktuális IPO a közelmúltból és a közeljövőből.

Airbnb (2020 december)

A hazai ingatlanpiacot is megújító/felforgató szolgáltatást senkinek sem kell bemutatni. A Covid-19 előtti időkben ugyanis az Airbnb számtalan külföldi turista és hazai ingatlanbefektető között teremtett sikeresen üzleti kapcsolatot.

S bár a várva várt kibocsátás már 2020 év végén megtörtént, 2021 január közepéig még nem történt jelentős árfolyammozgás, vagyis azok a befektetők, akik látnak fantáziát az Airbnb-ben még semmiről sem maradtak le.

 

Coinbase (2021 február)

A 2013-ban alapított vállalat a világ legjelentősebb kriptovaluta-tőzsdéje. 35 millió főt meghaladó felhasználója van több mint 100 országban világszerte, akik az elmúlt években 320 milliárd dollár értékben hajtottak végre tranzakciókat Bitcoinnal és egyéb Altcoinokkal.

A vállalat komolyságát jól mutatja, hogy több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat. 2021 egyik legnagyobb ígéretének tűnik egyes elemzők szerint.

 

Petco (2021 február)

A kisállatkereskedelmi vállalat nem technológiai újításával, hanem immáron 4. tőzsdei kibocsátásával vívta ki a befektetők figyelmét. Az 1965-ben alapított vállalat 2000-ben egy akvizíció során került profi befektetők kezébe, akik egy 1500 áruházzal büszkélkedő franchise-t fejlesztettek a cégből az elmúlt évtizedekben.

A Petco üzletei nemcsak az USA-ban, hanem Mexikóban is igen kedveltek az állattartók körében, akik egyre többet költenek kedvenceikre, ezért jó potenciál lehet a szektorban.

A Petco jól ismert innovatív üzleti kezdeményezéseiről, kuponok és affiliate programok segítségével növeli eladásait, kisállat tréningeket szervez és akár biztosítást is köthetünk a cégnél kedvenceinkre.

 

Roblox (2021 eleje)

Gyermekekre és tinédzserekre fókuszáló játékplatform, ami játékok tárházát biztosítja felhasználók számára. A Roblox közel egymillió fejlesztője eddig 18 millió játékot hozott létre a rendszerbe, amellyel naponta több mint 30 millió aktív felhasználó játszik, 180 országban.

2020 folyamán a Roblox többszáz millió dolláros bevételt tudhatott magáénak. A felhasználók, fejlesztők, játékok és bevételek pedig exponenciális növekedést mutattak az elmúlt időszakban.

 

Wish (2020 december)

A sor végén álljon szintén egy olyan IPO, aminek a neve az utca emberének is ismerős és aminek a kibocsátása már szintén megtörtént tavaly. A 2010-ben alapított Wish platformot fejlesztő és üzemeltető vállalat friss részvénye, ami a kibocsátás óta eltelt 1 hónapban némiképp esett, ám ezzel még hosszútávon ugyanúgy sikersztorivá válhat, ha bejönnek a san francisco-i székhelyű vállalat jövőbeli számításai.

 

Privátbanki összefoglaló cikkünk terjedelme miatt természetesen nem képes objektív képet mutatni a 2021 első negyedévében létező IPO piacról, hiszen ahogy 2020-ban, úgy 2021 során is számtalan izgalmas vállalat bocsát ki jó hozampotenciállal rendelkező IPO-t a piacra. Ráadásul nemcsak Amerikában, hanem Kanadában, Európában vagy éppen Keleten is.

Ha Private Banking ügyfélként felkeltettük a figyelmét a szegmens iránt, akkor döntés előtt azt javasoljuk mindenképpen vegye fel a kapcsolatot privátbanki szolgáltatójával, aki személyes kockázati preferenciája figyelembevételével képes lesz eldönteni, hogy érdemes-e befektetési portfólióját ilyen jellegű, spekulatív értékpapírokkal színesíteni.