Tematikus befektetési alapok Private Banking ügyfeleknek

Közel 150 millió forint átlagvagyonnal rendelkeznek a hazai privátbanki ügyfelek, ennek ellenére számukra is kifizetődő lehet egy befektetési alap.

 

A befektetési alapok mellett számos érv szól, ami miatt az elmúlt évtizedekben a hazai magán és intézményi befektetők elsőszámú kedvencévé váltak:

  • széleskörűen diverzifikáltak,
  • kényelmes befektetést tesznek lehetővé,
  • magasfokú transzparenciát biztosítanak,
  • kiszámítható és relatíve alacsony költséget jelentenek.

E fenti érvek a privátbanki ügyfelek esetén is fennállnak, akik nagyobb tőkebefektetés esetén akár még kedvezményre is jogosultak lehetnek a Private Banking szolgáltatóknál.

5 érdekes alap Private Banking ügyfeleknek

Az elmúlt években a hazai alapkezelők is elkezdtek alkalmazni egy új, a 21. század kihívásainak sokkal inkább megfelelő portfólióépítési megközelítést, amely az eszközök szerinti osztályozás mellett a tematikus szemléletet is figyelembe veszi.

Private Banking ügyfélként érdemes a tematikus befektetési alapokat is mérlegelni.

Private Banking ügyfélként érdemes a tematikus befektetési alapokat is mérlegelni.

A tematikus alapok egyre nagyobb sikernek örvendenek, hiszen segítségükkel a befektetők az aktuális gazdasági és társadalmi kihívásokra reagálhatva érhetnek el hozamot a piacon, így a gyakorlatban minden szereplő nyer.

Tematikus befektetési alapok a hazai alapkezelőktől

A Private Banking ügyfelek bőven válogathatnak a hazai alapkezelők kínálatából is tematikus alapokat, legyen szó bármilyen megoldandó kihívásról. Íme a legkedveltebb tematikus befektetési alapok:

Megatrend befektetési alapok

A megatrendek globális világunk egészét érintő, akár évtizedekig eltartó változások, amelyek hatása mindenhol érezhető. A megatrendek gyökeresen megváltoztatják az emberek életét, gondolkodásmódját és igényeit. Az új igényekre pedig a gyártó- és termelő vállalatok új megoldásokkal reagálnak. A fejlesztéseket finanszírozó magán- és intézményi befektetők pedig egy új trend felfutásából szép hozamra tehetnek szert.

A legismertebb megatrendek: FinTech, gaming, urbanizáció, millenniumi- és ezüstgeneráció térnyerése, környezetvédelem, elektromos autózás.

 

Volt szocialista országok kötvényeibe fektető alapok

Európa keleti részének gazdasága az elmúlt évtizedben végleg megváltozott. Az EU-ban és EU környékén elterülő volt szocialista országok ugyanis a Nyugat nyomába eredtek. Rájöttek, hogy nemzetközi versenyképességük növelésének érdekében biztosítani kell a befektetőknek a transzparenciát és garantálni a fizetőképességet. Zöldmezős beruházások esetében pedig hozni kell a fejlesztés és a gyártás során a nyugati minőséget és színvonalat.

Mindez stabilabb, kiszámíthatóbb gazdaságokat eredményezett, ahol a feltörekvő kötvények és kötvényalapok némileg magasabb kockázatát bőven kárpótolja a hozamfelár (e cikk megírásakor 2021Q1-ben, akár 300 bázisponttal is).

ESG befektetési alapok

Az environmental, social és governance (ESG) szemléletben kezelt befektetési alapok jóval túlmutatnak a környezetvédelmi kérdéseken. Kizárólag olyan vállalatokat finanszíroznak, akik sem a környezetet, sem az emberi erőforrásokat nem zsákmányolják ki. Az értékpapírok kiválasztásánál pedig gondosan ügyelnek arra is, hogy a vállalati profit furmányos, korrupt csatornákon keresztül nehogy bűnözők kezébe kerüljön.

Az ESG alapok ráadásul két pozitív élménnyel is meglepték mostanában a befektetőket. Egyrészt az ESG szemlélet csökkenti a portfólió kockázatát a leggyengébb vállalatok kiszűrésével, másrészt az ESG alapok többsége várakozásokon felül is teljesített az elmúlt időszakban (a kettő között természetesen van összefüggés).

Oroszország fókuszú befektetési alapok

A kelet-európai alapokhoz hasonlóan Oroszországban és a Független Államok Közösségében (FÁK) is elkezdődött az új gazdasági időszámítás. A korábban teljesen átláthatatlan gazdasági érdekeket és vállalati struktúrákat valódi piaci kezdeményezések kezdik felváltani, amivel az állami befolyás alatt lévő energetikai cégek is képesek egyre inkább befektetőbaráttá válni.

Állami- és vállalati szinten is emelkedik a transzparencia, ami jelentősen csökkenti a befektetők kockázatát, hiszen a korábbiaknál jobban mögé láthatnak az eseményeknek.

A vezetők igyekeznek az olaj- és földgázra épült egypólusú gazdaságokat is több lábon állásra kényszeríteni, ami szintén előnyös lehet. Ezek közé tartozik például az a trend, miszerint a nyersanyagokat igyekeznek feldolgozni és prémium termékként értékesíteni a világpiacon.

Infláció elleni védekezés befektetési alappal

2020 óta egyre több vagyonkezelő, privát bankár és befektetés-elemző véli úgy, hogy a koronavírus mellett az emelkedő infláció lehet az egyik legnagyobb kockázati tényező a jövőben. Több szakmai érv szól az infláció növekedése mellett, köztük maga a koronavírus hullámok is, melyek a magánszemélyeket és a vállalatokat is a vásárlások elhalasztására kényszerítik – a járványhelyzet után tehát óriásit ugorhat majd a keresleti oldal, megemelve ezzel az árakat.

A megoldás egy kifejezetten az infláció jegyében létrehozott befektetési portfólió lehet, amely széleskörűen diverzifikált (kötvény, részvény, árupiac, deviza), aktív portfóliószemléletben kezelt és abszolút hozamú megközelítést alkalmazva képes nyereséget termelni akár az árfolyamok eséséből is.

A legjobb befektetési alap Private Banking ügyfeleknek

Bármelyik alapot is válassza, minden esetben konzultáljon előtte a privátbanki szolgáltatójával. A nagyobb méretű vagyonok esetében ugyanis még inkább igaz, hogy azt a tulajdonos személyes igényeire kell szabni.

Nem létezik olyan megoldás, ami mindenki számára megfelelne. A legjobb befektetési alap vagy befektetési alapokból összeállított portfólió tehát az, amelyik a leginkább megfelel személyes céljainak, kockázati preferenciájának és hozamelvárásainak.