Startup, IPO, Business Angel és a többiek – vajon minden privátbanki ügyfél tudja mit jelent?

Private Banking szolgáltatók hírleveleiben és a sajtótermékekben gyakran találkozni trendi szakkifejezésekkel. De vajon mindenki pontosan érti ezek jelentését?

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb privátbanki ügyfél hallotta már az összes szakkifejezést, van is róla nagyjából elképzelése, hogy mit jelent, de a pontos definíció számonkérésénél többen zavarba jönnek.

Ezért kell tudnia mit jelent

Private Banking ügyfélként jogosan merülhet fel Önben a kérdés, hogy egy 50, 125 vagy 250 millió forintos (netán milliárd forint feletti) vagyon esetén miért kellene értenie a pénzhez vagy éppen pontosan ismernie az egyes szakkifejezéseket. „Ez a privát bankárok dolga lenne” – vélik sokan. S valóban, elméleti megközelítésben helyes ez az állítás.

Private Banking ügyfélként is érdemes tisztában lenni a szakkifejezésekkel.

Private Banking ügyfélként is érdemes tisztában lenni a szakkifejezésekkel.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy kifizetődik tanulnia a pénzről Private Banking ügyfélként is, hiszen ezzel sokkal jobb lehetősége van magas hozamok és alacsonyabb kockázatok elérésére, mellesleg képes lehet objektíven átlátni a piacot vagy akár önálló pénzügyi döntést hozni a portfólió kapcsán.

A hiedelmekkel ellentétben a Private Banking szolgáltatók is méltányolják a tudást és partnerek a közös stratégiaalkotásra.

8+1 trendi kifejezés, amit érdemes tisztázni

1. Startup

A köznyelvben egyik legtöbbet használt kifejezés napjainkban a startup. A témáról még a sarki fűszeres is minden bizonnyal tud valami új infót mondani, akkor is, ha az távol áll a realitástól.

A valóságban a startupok kiváló növekedési potenciállal rendelkező - már megalapított - vállalkozások vagy vállalatok, amelyek még korai fázisban vannak és általában rendkívül tőkeigényesek (kockázati tőkét igényelnek). A hiedelmekkel ellentétben nem sok valódi és igazán ígéretes startup van világszerte, csak a trend miatt minden új ötletet, garázscéget és üzleti kezdeményezést igyekeznek így bemutatni a befektetőknek és a külvilágnak.

2. Kockázati tőke (venture capital)

A magántőke-befektetések egyik fajtája, ami a kis- és középvállalkozások finanszírozására fókuszál. Jellemző finanszírozási formája a startup cégeknek. Nem összekeverendő a bajba jutott vállalatok és holdingok feltőkésítésével.

3. Business Angel

A startupokhoz kapcsolódóan a másik sokat vitatott kifejezés az ún. „üzleti angyalok” kérdése. A Business Angel egy kockázati befektető, aki nemcsak a fejlesztéshez és induláshoz szükséges tőkét bocsátja egy Startup rendelkezésére, hanem a startuppereket szakmailag is támogatja. E szakmai támogatás lehet személyes mentorálás vagy a kapcsolati tőke részleges átadása.

Egyre gyakoribb világszerte, hogy egy filantróp személy jelenik meg Business Angelként. Az ő esetükben nem az anyagi haszonszerzés, hanem egy általuk preferált közösségi cél támogatása a motiváció.

4. Magántőke-befektetés (private equity)

Vállalatok feltőkésítésére használt finanszírozási forma, amellyel akkor élnek a vezetők, ha a gazdálkodó szervezet banki forrásból és a piacról (kötvényprogram, IPO) nem képes vagy nem akar új tőkét bevonni.

Klasszikus formája a bajba jutott vállalatok megmentése, amelyekbe a feltőkésítés és szakmai átszervezés után van üzleti potenciál.

Modern formája a Startupok finanszírozása, tehát a kockázati tőkebefektetés a magántőke-befektetés egyik formája.

A venture capital és a private equity közötti különbséggel már részletesebben foglalkoztunk egyik korábbi cikkünkben.

5. IPO

Az Initial Public Offering a friss kibocsátású részvények első nyilvános forgalomba hozatalára utalnak, amelyet több tévhit is övez, íme a két legfontosabb:

  • Az IPO-kat nem új alapítású cégek (startupok) bocsátják ki, hanem a legtöbb esetben évek óta profitot termelő vállalatok.
  • A vállalatok többször is kibocsáthatnak IPO-t, akár 3-4 alkalommal is pár évtized alatt.

Hazai magánbefektetőként nehéz procedúra IPO-ba befektetni (jegyezni), ám a jegyzési időszak után tőzsdére került részvényekből már bárki könnyen szemezgethet Magyarországról is.

6. Privátbanki tanácsadás

Exkluzív ügyfélkörnek szóló pénzügyi szolgáltatás, melyet többtíz milliós belépési limittel lehet elérni a magyar piacon (van olyan szolgáltató, ahol 1 millió euró a küszöb).

A Private Banking tanácsadás során a legfontosabb jogi kritérium, hogy a privát bankár csak tanáccsal látja el az ügyfelet, aki a saját maga felelősségére dönt a befektetési tranzakciókról. A tanácsadás során természetesen alaposan figyelembe veszik az ügyfél egyedi igényeit és személyes kockázati preferenciáját.

7. Vagyonkezelés

A privátbanki szolgáltatás nemcsak tanácsadás, hanem vagyonkezelés formájában is igénybe vehető az exkluzív ügyfélkörnek. Ebben az esetben már nem csupán tanácsot ad egy privát bankár, hanem mint vagyonkezelő önálló döntést is hozhat az ügyfél helyett a befektetési portfólió kapcsán.

A vagyonkezelést ezért egy teljeskörű ügyfélátvilágítás előzi meg, ahol a felek a vagyon méretét, jellegét, valamint a privátbanki ügyfél céljait és személyiségét figyelembe véve írásban rögzítik a feltételeket. Ettől a vagyonkezelő sohasem térhet el.

8. Family Office

A leggazdagabb és legbefolyásosabb ügyfélkörnek szóló szolgáltatás, amely jóval túlmutat a pénzügyi teendőkön. A Family Office Service maximálisan az ügyfél igényeire szabott exkluzív üzleti szolgáltatás, amely magában foglalja a pénzügyi tervezést, vagyonkezelést, asszisztenciát, családtervezést, adótervezést vagy éppen a filantróp tevékenységet is.

Többgenerációs, vagyonos családok esetében a legtöbbször a karriertervezés, a család jogi ügyeinek intézése, valamint a járműpark (autók, hajók, repülő) üzemeltetése is a szolgáltatás része.

A gyakorlatban két fajtája létezik: a Single Family Office és az újvonalas Multi Family Office. Közép-Kelet Európában az utóbbi honosult meg és érhető el inkább az ügyfeleknek.

+1 Off-shore cég

Az off-shore a köznyelvi és politikai csatározások miatt célpontba került szolgáltatás a tévhitekkel ellentétben teljesen legális (bár illegális célra is használható – mint sok más szolgáltatás is).

Legismertebb célja az adóoptimalizálás, ám számos egyéb okból is kiválóan használható. Ezek közé tartoznak például a szellemi tulajdon védelme, külföldi székhelyek létesítése vagy éppen a nemzetközi bankszámlanyitás.

Ha tetszett a cikk, tekintse meg a Private-Banking.hu oldal több mint 200 fogalmat tartalmazó Befektetési szótárát.