4 figyelemre méltó ETF Private Banking ügyfeleknek

Az Exchange-Traded Fund (ETF) jellemzően ritkán merül fel befektetési lehetőségként a Private Banking ügyfelek esetében, pedig lenne benne több lehetőség.

A privátbanki szolgáltatók zöme ügyfelei vagyonát igyekszik házon belül (leányvállalat) vagy hazai partnerein keresztül kezelni, ami több okból is érthető. A több generációnak anyagi biztonságot nyújtó vagyonoknál ugyanis a legfőbb szempont a biztonság, a transzparencia és az adatok védelme.

Private Banking tévhitekről szóló korábbi cikkünkből pedig már azt is megtudhatta, hogy a hazai pénzügyi szakemberek, befektetési szolgáltatók és pénzügyi infrastruktúra éppúgy felkészültek szakmailag a HNWIs ügyfélvagyonok kezelésére, mint európai vagy tengerentúli kollégái.

ETF a Private Banking portfólióban

Alapesetben a hazai alapkezelők és privát bankárok professzionális megoldásokat képesek nyújtani a hazai befektetési palettából is, a legtöbb privátbanki stratégiát támogatva.

Ez igaz a magyar állampapírokra, vállalati kötvényekre, egyéb hazai-, regionális- és nemzetközi értékpapírokra, de megállja a helyét ingatlanalapok és kockázati tőkebefektetések esetében is.

Ennek ellenére vannak olyan trendek, szektorok és egyéb egyedi piaci lehetőségek, amelyek miatt érdemes a Private Banking vagyon egy részével szolgáltatói szinten is átlépni a határt.

Private Banking ügyfélként is érdemes szétnézni az ETF-ek között.

Private Banking ügyfélként is érdemes szétnézni az ETF-ek között.

4 befektetési szektor, ahol érdemes ETF-ben gondolkodni

A jellemzően konzervatív(abb) Private Banking vagyonok egy kisebb részével érdemes lehet feltörekvő, trendi vagy jövőbeli potenciállal kecsegtető szektorokat megcélozni, ezekre nyújthat jól diverzifikált és költséghatékony megoldást egy ETF vásárlása.

 

Metaverzum a Private Banking portfólióban

Generációs szempontból a Metaverzum a legtöbb Private Banking ügyféltől és privát bankártól is távol állhat. Jó eséllyel tekinthet erre a virtuális világra egyfajta bohém hóbortként, ahol „kockák” élik ki a digitális vágyaikat.

A helyzet azonban az, hogy a Metaverzum rohamléptekkel fejlődik és a legnagyobb technológiai szereplők naponta dollármilliárdokat ölnek a fejlesztésébe.

Az eredmények már most is elképesztőek, bár ezeket egyelőre árnyékolják a gigaméretű költségek, és a magasabb kockázatok – több cég számain (Meta, Nvidia, stb.)  is meglátszott ez 2022-ben.

Ennek ellenére a kérdés nem az, hogy sikeres lesz-e a Metaverzum hosszú távon, hanem hogy mikor robban be. Itt befektetőként ajánlott legalább 2030-ig gondolkodnia a megtérüléssel.

Hazai befektetőként jó esélyt kínálhat Önnek például az iShares Metaverse UCITS ETF USD (Acc), ami releváns nemzetközi vállalatok részvényeibe fektet.

Luxus a privátbanki portfólióban is

Ha szereti a luxus- és presztízstermékeket, akkor érti miért fizetnek a minőségért rajongók milliói több pénzt a vásárláskor. Divatmárkák, egyedülálló autómárkák és egyéb presztízs gyártók – a világ legjobb luxusmárkáinak számtalan részvényét birtokolhatja költséghatékonyan akár ön is, ETF-en keresztül.

Profitálva ezzel olyan vállalatok nyereségéből, mint az Estee Lauder, Louis Vuitton, Ferrari, Tesla, Hermes vagy a Nike.

Az Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF – EUR (C) például jó lehetőséget kínálhat arra, hogy ne csak a luxust élvezze, hanem mások luxusvásárlásaiból származó profitot is, Private Banking befektetési portfólióján keresztül.

Határ a csillagos ég – a Private Banking portfólióban is

A technológiai fejlesztések miatt a világűr többé nemcsak az USA, Oroszország vagy Kína kiváltsága, hanem a magánbefektetőknek is elérhető, mint befektetés. Jól bizonyítja ezt, hogy mára többezer privát (nem állami) műhold kering a Föld körül, és egyre nagyobb szerepe van a magántőkének a különböző űrprogramokban.

Ha Ön is lát fantáziát az űrkutatásban, űrturizmusban vagy a világűrrel kapcsolatos egyéb kutatásokban, akkor érdemes megismerni a VanEck Space Innovators UCITS ETF-t, amely kifejezetten az űrtechnikára fókuszáló kutató és szolgáltató vállalatok részvényeit tartalmazza.

Az űrkutatásban egyébként sokkal több potenciál van, mint azt a legtöbb befektető gondolja. Az elmúlt 70 évben ugyanis számos földi fejlesztés és technológia (kommunikáció, hadiipar, gépjárműipar, stb.) alapját az űrtechnológia földi implementálása segítette elő.

Víz, mint befektetés

A víz jelentőségén nincs mit magyarázni. Víz nélkül gyakorlatilag nem létezhet a földi lét, minőségi víz nélkül pedig a jólét, egészség nem létezhet.

Amilyen egyszerűen hangzik e fenti közhely, annyira nagy kihívást jelenthet a közeli jövőben tiszta vízzel ellátni majd egy 10 milliárd fős bolygót. A kutatók tehát nagy erőkkel keresik a megoldást, amihez jó eséllyel, mellesleg kedvező hozampotenciállal csatlakozhatnak a Private Banking ügyfelek, akár hazánkból is.

Az L&G Clean Water UCITS ETF jó alternatíva lehet a víztechnológiai fejlesztésben környezetvédelmi- és hozampotenciált látó privátbanki befektetőknek. Az alapban található részvények több mint 60 százaléka USA fókuszú, de a portfólió technológiai értelemben széleskörűen diverzifikált (energia, technológia, egészségügyi megközelítés, stb.)

2 fontos információ a fenti ETF-ek kapcsán (!)

AZ ETF iparág rendkívül széles és az alapoknak számos egyedi tulajdonsága létezik. Egy ETF kiváló, költséghatékony lehetőségeket kínálhat a magánbefektetőknek, de a sikerhez pontosan ismerni kell az ügyfél személyiségét, portfólióját és kockázati hajlandóságát.

A fenti 4 ETF bemutatása tehát nem minősül befektetési ajánlatnak, csak kedvcsináló kalandozásnak az ETF-ek világába.

Mielőtt konkrét ETF-et választ, feltétlenül egyeztessen a döntésről Private Banking tanácsadójával, aki meg tudja állapítani, hogy Önnek való-e a kiválasztott alap.