Metaverzum Private Banking ügyfeleknek – életre kel a science fiction?

Metaverzum. Futurisztikus világ, amiről a legtöbb privátbanki ügyfél már hallott, mégsem tudja elképzelni pontosan milyen lehetőségeket és kihívásokat rejt.

A Private-banking.hu portálon most kétrészes cikkben járjuk körbe a Metaverzum kérdéskörét:

 1. Az első részben tisztázzuk mit értünk Metaverzum alatt és milyen előnyökkel, lehetőségekkel vagy kihívásokkal találkozhat ebben az új világban egy Private Banking ügyfél.
 2. A második részben pedig bemutatjuk azokat a legfontosabb technológiákat és vállalatokat, akikre érdemes lesz figyelni a Metaverzum fejlődése kapcsán.

A metaverzum lehetőségei a privátbanki ügyfeleket is meg fogja lepni.

A metaverzum lehetőségei a privátbanki ügyfeleket is meg fogja lepni.

Minden út a Metaverzumba vezet

A millenniumi évforduló óta számos, a hollywood-i forgatókönyvírók által korábban megálmodott technológia vált valósággá és a mindennapok részévé, amire filmnézés közben a legtöbben csak mosolyogva legyintettek egyet.

 • Vezetéknélküli adatvédelmi megoldások (WiFi, Bluetooth, stb)
 • Hihetetlen ügyfélélményt biztosító érintőképernyők (okostelefonok, tabletek, Notebookok)
 • Retinaszkenner okoseszközökhöz (azonosítás, jóváhagyás)
 • Virtuális- és kiterjesztett valóság (edukáció, játékipar, turisztika, gasztronómia)
 • Robotika (gyártástechnológia, egészségügy, logisztika)

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, így egyre több Private Banking ügyfélnek kezd összeállni egy kép a nem is olyan távoli jövőről, ahol a valóság és a digitális világ között nem lesz éles határ.

Vezető beosztású menedzserek, cégvezetők, NextGen-ek, sőt még a konzervatívabb szemléletű korábbi alapítók is a gazdálkodó szervezetek digitális térbe olvadását vizionálják. Nem alaptalanul.

 

 

A Metaverzum felé félúton

Ha reálisan közelítjük meg a Metaverzum fejlődését, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy nemcsak megfogant, hanem már meg is született. Sőt, sokkal korábban elkezd majd felcseperedni, mint azt a legtöbben gondolnák. Az, hogy pontosan mi válik belőle, pedig maguk a felhasználók fogják eldönteni.

Kész azonban sohasem lesz a Metaverzum, folyamatosan változni és fejlődni fog – hasonlóan a mai közösségi médiumokhoz (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, stb.), amelyek bár versenytársak, sok tekintetben mégis kompatibilisek egymással és együtt alkotják a globális közösségi médiát.

Íme néhány ma is létező innováció, amely könnyen alapkövét képezheti majd a jövőbeli Metaverzumnak:

Earth2

Az Earth2 egy alternatív, második Földet épít virtuálisan, ahol már most telkeket lehet vásárolni, majd azokkal spekulálni, kereskedni. Ráadásul a kezdeményezés nem egyedülálló, hiszen több hasonló ötletről érkezik hír, szinte hetente.

E cikk írásakor robbant be például a köztudatba, hogy a világhírű rapper Snoop Dogg Metaverzumban lévő háza mellett több, mint 500.000 amerikai dollárért eladó egy virtuális ingatlan.

Virtuális luxus

Számos cég kifejezetten olyan szolgáltatást kínál, ami a Metaverzumba gyártana virtuális presztízstermékeket  - házakat, jachtokat, tengerparti villákat, autókat vagy ruhákat.

A jövő virtuális divatmárkái közül lehet egy a Dressx, ami azonnal megvásárolható, letölthető és virtuálisan hordható ruhakölteményeket kínál a Metaverzum ügyfeleinek, akár egy online randira vagy meetingre is, a kiterjesztett valóságot használva.

 

Altcoinok és stablecoin, mint új pénzügyi ökoszisztéma

A Bitcoin és az Ethereum – habár néha hullámvölgybe kerül – az elmúlt években egyre több magánbefektető, cégvezető és multinacionális vállalat figyelmét keltette fel, mint alternatíva. Bár jelenleg egy kriptovaluta sincs még csak a közelébe se annak, hogy leválthassa a jelenlegi pénzügyi rendszert.

Erre egy kriptovaluta valószínűleg sohasem lesz képes önmagában! Nem úgy egy komplex, digitális és virtuális pénzügyi ökoszisztéma, amihez a készpénz kivezetése után a világ vezető valutái (dollár, svájci frank, euró) ún. „stablecoin”- ként csatlakozhatnak – létrehozva ezzel a kettős bankrendszer és a kriptovaluta-piac hibrid modelljét (bár ez napjainkban csak egy bátor vízió, egyelőre szakmai alapok nélkül).

 

Digitális műtárgyak

A művészvilág is valami új küszöbén áll, aminek napjainkban senki sem tudja megmondani a végkifejletét. Annyi azonban bizonyos, hogy egy-egy vagyont érő alkotástól egyre kevésbé várják el, hogy fizikai formában is létezzen. Jó példát jelentenek erre az NFT-k (non-fungible token, magyarul nem helyettesíthető token), amelyeket a modern műtárgybefektetők leginkább kriptovalutákban adnak-vesznek egymás között. Egyesek újabb piaci „lufiként” vagy „őrületként” tekintenek erre a szegmensre, pedig egyre komolyabb tételek kerülnek árverésre.

 • több mint 5 millió dollárért kelt el 2021-ben a világháló eredeti forráskódja
 • a Twitter legelső bejegyzését pedig mintegy 3 millió dollárra taksálja az NFT piac
 • magyar képzőművész képe is kelt már el az NFT piacon többmillió forintért, ahol már hazai politikai vezetők mémjei is megtalálhatóak, mint kortárs művészeti alkotás

A Binance NFT toplistáját érdemes megnézni, hogy mennyire nem "játék" ez, hanem valóságos piac.

 

Metaverzum 2030 – életre kel a science fiction?

Hosszú távon valószínűleg elfelejthetünk mindent, amit az online világról eddig gondoltunk. E kijelentés elsőre talán túlzónak és közhelyesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az.  A Metaverzum ugyanis csak akkor kezd el igazán izgalmas alternatívákat kínálni a felhasználóknak, ha nem csak a meglévő építőkockákból (VR, AR, kriptovaluta, NFT, közösségi média) kezdjük el összerakni a fentebb említett „big picture”-t, hanem teljesen szabadjára engedjük a gondolatainkat.

A legdöbbenetesebb tény a Metaverzum kapcsán, hogy olyan korlátokat oldhat fel az életünk egy részében, mint a tér és az idő. Ez pedig alapjaiban változtathatja meg a jövőben a legtöbb szokásunkat.

 • Egzotikus utazás bárkinek, bárhová: Alaptétel, hogy a luxusutazásokkal kapcsolatos élmények bárkinek elérhetővé válnak. Dubai, Hawaii, Bora-Bora vagy éppen a Cook-szigetek tájait a virtuális valóságnak köszönhetően bárki beutazhatja, akár a világ legdrágább luxusautójával is. Sőt, ha szeretné még, a repülőgépet is maga vezetheti el a szigetekre.
 • Főzés egy sztárséffel: A kiterjesztett valóságnak hála a jövőben bárki ellesheti kedvenc séfének legjobb konyhai fogásait. A séfet egy pillanat alatt a saját otthonunkba varázsolhatjuk majd egy AR kontaktlencsével vagy egy VR szemüveggel a fejünkön bárhol meglátogathatjuk a nagyvilágban.
 • Mozi másképp: A Metaverzumban új szintre emelkedhet majd a moziélmény, egy-egy filmnek ugyanis nem csak nézői, hanem szereplői is lehetünk majd, ha továbbra is ilyen rohamos léptekben halad majd a gamervilág fejlődése. Jediként küzdhetünk Luke Skywalkerrel a sötét erő ellen, segíthetünk Neonak legyőzni a Mátrix kihívásait vagy akár begyűjthetjük J és K ügynökkel a bolygónkat veszélyeztető renitens földönkívülieket.
 • Üzleti tárgyalás bárhol az univerzumban: nemcsak párját, családját és partnereit, hanem üzlettársait is bátran lenyűgözheti az, aki a Metaverzumban szervezi majd meg a tárgyalásait a jövőben. Főleg azt a tényt figyelembevéve, hogy a találkozó vagy rendezvény nemcsak a valóságban is létező térben vagy időben, hanem bárhol, bármikor megszervezhető. Üzleti partnereit elkalauzolhatja a Holdra, a Marsra, egy távoli csillagra vagy akár egy képzeletbeli univerzumba is. Ha mégis a Földön keresne extrém helyszínt, akkor is bőséges lehet a választék az őslényparkoktól kezdve a kosztümös középkori bálon keresztül, egészen egy földalatti, képzeletbeli belső Földig – hogy csak az extrémebb példákat említsük. Határt kizárólag az üzleti profil és a képzelete szabhat.

Lehetőségek Private Banking ügyfeleknek a Metaverzumban

A fentiek alapján szinte biztosra vehető, hogy a Metaverzum nyertes cégei és vállalatai busás profitra tehetnek szert a fejlődés során, tehát cégvezetőként, befektetőként és spekulánsként is számos lehetőség nyílik majd a Private Banking ügyfeleknek ebben a szektorban.

Cikkünk második részében felhívjuk a figyelmet a Metaverzum legfontosabb technológiáira és azokra a vállalatokra, akik az innovációkon keresztül a jövő nagy nyertesei lehetnek.