Befektetés a Metaverzumba Private Banking ügyfeleknek

A Metaverzum tele lehetőségekkel várja az új befektetőket, köztük a privátbanki ügyfeleket is. Ez azonban egy új világ, új szabályokkal vagy mégsem?

 

A Private-banking.hu kétrészes cikksorozatban mutatja be olvasóinak a Metaverzumot, hiszen már az év első hónapjában nyilvánvaló, hogy 2022-ben kiemelt fókuszba kerül a téma – magánszemélyként, cégtulajdonosként, vállalatvezetőként és befektetőként is.

Az első részben már összefoglaltuk:

  • Milyen meglévő technológiák vezetnek el minket a Metaverzumhoz?
  • Hol tart jelenleg a Metaverzum fejlődése?
  • Milyen konkrét projektek léteznek már most a Metaverzumban, amelyek a jövő fontos építőkockái lehetnek?
  • Hogyan kelhet életre a science fiction a Metaverzumban, ahol csak a képzelet szab határt a felhasználóknak?

A második részben a konkrét befektetési lehetőségekről lesz szó.

Private Banking ügyfélként is busás profitra lehet szert tenni a Metaverzumban.

Private Banking ügyfélként is busás profitra lehet szert tenni a Metaverzumban.

Kinek és hogyan érdemes befektetni a Metaverzumban?

A legtöbb Private Banking ügyfél jól érti és használja a digitális világot, hiszen vezetőként vagy befektetőként már biztosan találkozott virtuális platformokkal. Az tehát nem kérdés, hogy 2030-ra mindnyájuk a Metaverzum felhasználója lesz. A digitális nomádként is aktív NextGen-ek pedig jó eséllyel töltik majd munka- és szabadidejük szemmel látható részét a Metaverzumban.

Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy a hazai – mintegy 150 millió Ft átlagvagyonnal rendelkező – Private Banking ügyfelek hogyan tudnak profitálni a Metaverzum jövőbeli térnyeréséből.

I. Direkt befektetések a Metaverzumban

A legnagyobb profittal kecsegtető lehetőség a Private Banking ügyfelek számára, ha direkt módon fektetnek be a Metaverzumban. Ennek kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a valósághoz hasonlóan a kockázat a Metaverzum berkein belül is legalább egyenesen arányosan nő a várható hozammal együtt.

Nagyobb hozamért tehát a Metaverzumban is magasabb kockázatot kell vállalni a Private Banking ügyfeleknek. Közvetlen (direkt) befektetésre alapvetően 3 lehetőségünk adódik:

Metaverse Tokens

Befektetés Metaverzum fókuszú kriptovalutákba, vagyis olyan pénzügyi/informatikai ökoszisztémákba, amelyek nemcsak részei a Metaverzumnak, hanem fejlesztői is. Két jó példa erre a SAND és a MANA, melyek mögött virtuális világot fejlesztő gazdálkodó szervezetek állnak. A SAND mögött a Sandbox, ahol nemcsak virtuális ingatlanok, játékok és egyéb tárgyak vásárlására, hanem azok létrehozására (NFT-ként) is lehetőségük van a felhasználóknak. A MANA mögött pedig a szintén vezető platformként elismert Decentraland áll, amit hasonló céllal lett életre hívva.

NFT létrehozás vagy kereskedés

Non fungible token létrehozásával vagy kereskedésével is szép summára lehet már most szert tenni a Metaverzumban. Erre leginkább azoknak van lehetőségük, akik jól kiismerik magukat egy-egy játékban vagy egyéb virtuális térben és tudják, hogy a platform iránt rajongó felhasználók, mire harapnak. Másik opció az NFT-k esetén a művészeti vonal, amiről a cikksorozatunk első részében már volt szó.

Virtuális telkek és ingatlanok vásárlása, eladása

A Metaverzumban többféle lehetőség is nyílik virtuális ingatlanok vásárlására, melyek mindegyike különböző előnyt kínál. A cikksorozat első részében bemutatott Earth2 a bolygónk egy virtuális mása, ahol 10x10 méteres rácsokar osztották fel az alternatív virtuális Földet és azon a befektetők megvásárolhatják a számokra értékes területeket, látványosságokat és objektumokat (például az Eiffel-tornyot).

De az egyes pontban bemutatott Sandbox és Decentraland is kiváló terep lehet a virtuális ingatlanok irányába, itt ugyanis saját világot hozhatunk létre.

Jó példa erre a rapper Snoop Doog virtuális világa, ahol az előadóművész már most egyedi lehetőségeket kínál a rajongóknak.

II. Indirekt befektetések a Metaverzumban, a Private Banking szegmens terepe

A másik út a Metaverzum felé az indirekt befektetések világa, ami a privátbanki ügyfelek és privát bankárok számára sokkal inkább ismerős közeg. Ez részvények megvásárlását jelenti olyan nemzetközi, a tőzsdén jegyzett vállalatokban, amelyek a Metaverzumot támogató iparágakban aktívan. (Alternatívaként befektetési alapok jegyeinek megvásárlását.)

Íme 3 konkrét részvény, amire érdemes lesz odafigyelni 2022-ben a Metaverzum kapcsán:

Meta

Első helyen – nem meglepő módon – a Mark Zuckerberg vezette vállalatóriás a Meta (FB) áll, amelynek a zászlóshajóit senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Facebook-ot, az Instagram-ot már milliárdok használják világszerte napjainkban.

Egyre népszerűbb a Oculus névre keresztelt Meta brand is, ami a VR / Gaming vonalat erősítve fejleszti a virtuális teret, valamint a Meta saját mini metaverzuma, a Horizon. Végül, de nem utolsó sorban érdemes figyelemmel kísérni a Meta virtuális valutájának a sorsát is, amit az eredeti Calibra névről Novi-ra kereszteltek át.

Íme egy kis ízelítő az Oculus Quest platformból:

Roblox

A Roblox (RBLX) 2021 egyik legígéretesebb IPO-ja volt, amire egy korábbi cikkünkben mi is felhívtuk olvasóink figyelmét. A David Baszucki által gründolt platformot, akkor így mutattuk be:

„Gyermekekre és tinédzserekre fókuszáló játékplatform, ami játékok tárházát biztosítja felhasználók számára. A Roblox közel egymillió fejlesztője eddig 18 millió játékot hozott létre a rendszerbe, amellyel naponta több mint 30 millió aktív felhasználó játszik, 180 országban.”

E sorok nagyjából napjainkban is megállják a helyüket, ha a korábbi 30-ról 50 millióra korrigáljuk a felhasználók számát, ami valljuk be impozáns növekedést jelent másfél év alatt.

A Roblox szerint valahogy így fog kinézni a jövőnk:

Nvidia

Az IT befektetések kapcsán könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy döntő többségben a rendszer látványosabb elemeire helyezzük a fókuszt. Ez persze érthető, hiszen az újdonságok sokkal jobban megfogják a szemünket és a fülünket, mint legfontosabb érzékszerveinket.

Érdemes azonban az eszünkre is hallgatni és rendszerbe gondolkodva nem elfelejteni az olyan innovatív cégeket, mint az Nvidia (NVDA), akiknek a videókártyáik, high-end szervereik és szuperszámítógép alkatrészeik nélkül nem is létezhetne a Metaverzum.

A Nvidia a hardvereken kívűl még mesterséges intelligencia és VR applikációk fejlesztésével is hozzájárul Metaverzum jövőbeli jólétéhez.

Nézze meg, milyen látványos környezetben fejleszthetnek a 3D kreátorok az Nvidia Omniverse segítségével.

Mielőtt belépne Private Banking ügyfélként a Metaverzumba

Ha kétrészes cikksorozatunk hatására megjött a kedve befektetni a Metaverzumba, akkor a tranzakció indítása előtt azt javasoljuk, mindenképpen egyeztessen erről a Private Banking szolgáltatójával is – hiszen a Metaverzum jó befektetési alternatíva lehet, de a sikerhez vezető úton óvatosnak kell lenni.

A látványos és futurisztikus világ ugyanis számtalan veszélyt rejt magában a befektetőkre nézve (devizakockázat, extrém volatilitás, jogi akadályok, stb.), amit kizárólag a megfelelő portfólió súlyok kiválasztásával és a releváns kockázati preferencia meghatározásával lehet kezelni.

Ha még nem tette, olvassa el a cikksorozat első részét is.