Még 12 sztori milliárdosokról, amit érdemes megismernie

Private Banking ügyfélként nem meglepő, ha érdekesnek, inspirálónak vagy tanulságosnak tartja a milliárdosok életútját.

 

A Private-Banking.hu virtuális hasábjain már két alkalommal is bemutattunk érdekes milliárdosokat.

  • Első cikkünkben a leggazdagabb afrikai üzletemberek és a leggyorsabban meggazdagodó milliárdosok kilétére, valamint arra az 5 világvárosra derült fény, amit imádnak a szupergazdagok.
  • A második részben a világ legfiatalabb, legidősebb, legkülöncebb és legpuritánabb milliárdosait mutattuk be olvasóinknak.

Mostani összefoglalónkban pedig 12 olyan milliárdost szeretnénk bemutatni, akik Private Banking szolgáltatójuknál méltán érdemlik (vagy érdemelték ki korábban) az „Ultra high net-worth individuals” ügyfélbesorolást.

Private Banking ügyfélként érdekes, inspiráló és tanulságos lehet a világ leggazdagabbjainak életútja.

Private Banking ügyfélként érdekes, inspiráló és tanulságos lehet a világ leggazdagabbjainak életútja.

A leggazdagabb nők

(1) Alice Walton: A világhírű Wal-Mart kereskedelmi lánc örökösnője, Helen- és Sam Walton lánya. Az 1962-ben alapított vállalat 2019-ben kétmilliónál is több alkalmazottat foglalkoztatott és 11 ezer üzletet üzemeltetett világszerte, amivel 500 milliárd dollár feletti éves árbevételt ért el. Alice Walton saját vagyonát pedig 54 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

(2) Francoise Bettencourt Meyers: A világ 150 országában jelen lévő Loreal vállalatcsoport francia tulajdonosnője. A 110 éve alapított kozmetikai konszern éves árbevétele több tízmilliárd dollárra rúg, aminek köszönhetően a család vagyona mintegy 49 milliárd dollárra duzzadt az elmúlt évek során.

(3) Julia Koch: Az amerikai üzletember, filantróp és politikai aktivista David Koch felesége, aki befolyását a családja által alapított vállalatcsoportból szerezte. Az 1940-ban alapított Koch Industries Inc. portfóliója tucatnyi sikeres iparvállalatot tartalmaz, mint például a vegyiparban (műanyag) tevékenykedő Invista vagy a 22 különböző modern iparágat kiszolgáló Molex. A Koch család vagyona több, mint 38 milliárd dollár.

Semmiből jött milliárdosok

(4) Roman Abramovich: Szovjet árvagyerekként felnőtt orosz üzletember, aki a londoni Chelsea SC labdarúgó klub 2003-as megvásárlásával vált széleskörben is ismertté a világban. Holdingtársasága a Millhouse Capital a legtöbb fontos szektorban jelen van, mint például az energiaipar, a fémipar és a vegyipar, de vannak érdekeltségei légitársaságban, papírgyártásban és a pénzügyi szektorban is. Abramovich vagyonát több mint 12 milliárd dollárra becsülik. (Vagyonának egyik jelképe a cikkhez tartozó képen látható yacht, ami Eclipse névre hallgat, 162,5 méter hosszú és építése 340 millió dollárba került.)

(5) Nguyen Thi Phuong Thao: Vietnám legnagyobb légitársaságának vezetője és tulajdonosa. Az üzletasszony vagyonát önállóan szerezte, miután kőkemény munkával a csúcsra juttatta 2011-ben alapított és VietJet Air névre hallgató vállalatát. Thao személyes vagyona közel 2,5 milliárd dollárt tesz ki.

(6) Wu Yujan: Kína egyik leggazdagabb üzletasszonya szintén saját tehetségének köszönheti több mint 9 milliárd dollárt érő vagyonát. A hong-kongi tőzsdére is bejegyzett Longfor Properties nevű vállalatát még 1993-ban hozta létre férjével, és kihasználva az ázsiai régió ingatlanpiacának több évtizedes fellendülését, nagyot profitált a korábbi ötletéből.

Ázsia leggazdagabb milliárdosai

(7) Mukesh Ambani: A mai Jemen területén született indiai mágnás nemcsak Ázsia, hanem a világ egyik leggazdagabb embere is. A Forbes listáján az előkelő 21. helyen szerepel. Az 1977-ben textilipari Startupként indult Reliance Industries Limited nevű cége mára a régió és a világ egyik legnagyobb iparvállalatává nőtte ki magát. Ambani vagyona 56,5 milliárd dollár.

(8) Jack Ma: Angoltanárból avanzsált a világ leggazdagabb kínai üzletemberévé Jack Ma, akit 2014-ben ismert meg a nagyközönség az Alibaba tőzsdére lépésénél. Mára az Alibaba Group nemcsak a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi platformja, hanem technológiai vívmányai révén jelentős bevételekhez jut a know-how továbbításából is. Jack Ma vagyonát több mint 40 milliárd dollárra teszik.

(9) Ma Huateng: A világ legnagyobb videójátékgyártó vállalatának alapító-tulajdonosa, melynek székhelye Shenzhenben található. A Tencent 1998-ban jött létre és technológiai megoldásainak köszönhetően mára a régió egyik legnagyobb tőkekockázati vállalatává nőtte ki magát, ami kiváló hosszú távú kilátással rendelkező technológiai cégeket tőkésít fel.

Milliárdosok, akik nagyot hibáztak

(10) Elizabeth Holmes: A fiatal üzletasszony által „kifejlesztett” villámgyors vértesztet a világ egyik legnagyobb egészségügyi felfedezéseként tartották számon a vállalati-, pénzügyi- és a politikai döntéshozók is világszerte. A Theranos reflektorfénybe kerülésének köszönhetően az alapító milliárdos vagyont halmozott fel startupján keresztül, amelybe a világ legnagyobb befektetőit csábította finanszírozónak. Több éves kutatómunka után derült fény a működésképtelen ötletre. Holmes kisasszony ügye jelenleg a bíróság előtt van, ahol gyakorlatilag arra keresik a választ, hogy mindez az évszázad csalása volt vagy Elizabeth súlyos mentális zavarban szenved-e.

(11) Eike Batista: A brazil olajmágnás sokáig a világ egyik leggazdagabb emberének számított, amivel hazájának igazi példaképe volt és fiatalok millióit inspirálta. Fénykorában vagyona mintegy 30 milliárd dollárt tett ki. 2013-ban azonban a közvélemény legnagyobb meglepetésére csődvédelmet kért, ráadásul a vizsgálat számos korrupt tevékenységet állapított meg a vállalata tevékenységében, ami miatt 30 év börtönre ítélték az üzletembert. 2020 tavaszán Batista megállapodást kötött a brazil hatóságokkal, így mérsékelték büntetését, de vagyona gyakorlatilag semmivé lett.

(12) Vijay Mallya: A pénzmosással és csalással vádolt korábbi milliárdos jelenleg Angliában él, de India tárgyalásokat folytat a kiadatásáról. Korábbi vagyona likőrgyártásból és a Kingfisher Airlines nevű légitársaságból származott, ami 2012-ig szállított utasokat.