Érdekes milliárdosok, még érdekesebb történetei

Több mint 2600 dollármilliárdos él a Földön, akik mindennapi döntéseikkel többmilliárd ember életét befolyásolják.

Életútjukkal és tanulságos történeteikkel pedig tízmilliók számára nyújtanak inspirációt. Nem meglepő tehát, hogy a világ leggazdagabbjait rangsoroló listák megjelenését, évről évre óriási érdeklődés kíséri.

A pénzmennyiség azonban csak az egyik olyan szempont a rangsoroláshoz, aminek köszönhetően érdekes lista állítható össze a milliárdosokról. Cikkünkben ezért 4 további perspektívára szeretnénk rávilágítani, aminek köszönhetően figyelemre méltó történeteket ismerhetnek meg a téma iránt érdeklődők.

Érdekes milliárdosok, még érdekesebb történetei

Érdekes, tanulságos és különc sztorikból nincs hiány a milliárdosok között sem.

A 3 legfiatalabb milliárdos

 1. Kylie Jenner: 168 millió Instagram követőjével, nővérével közös ruházati cégével és sajátmárkás kozmetikai vállalatával Kylie Jenner számít 2020-ban a leggazdagabb fiatal milliárdosnak. A Kardashian realityből ismert, jelenleg 23 éves milliárdosnő teljes vagyona már 1 milliárd dollárra rúg.
 2. Alexandra Andresen & Katharina Andresen: Ferd vállalat örökösnői, akik édesapjuk Johan H. Andresen Jr. 2007-ben ruházta át a cég 42,2-42,2 százalékos tulajdonrészét. A Ferd kifejezetten a skandináv régióra fókuszáló, családi tulajdonban lévő befektetési társaság, aminek történelme egészen 1778-ig nyúlig vissza. Az Andresen nővérek vagyonát fejenként 1,1 milliárd dollárra becsülik.
 3. Gustav Magnar Witzoe: A világ legnagyobb lazacfarmjának, a Salmar ASA nevű vállalatnak az ötven százalékos tulajdonosa, amit édesapja alapított 1991-ben. A 25 éves norvég ezzel 2013 óta, a világ legfiatalabb férfi milliárdosának számít. Vagyonát 2,3 milliárd dollárra taksálják.

 

 

A 3 legidősebb (még élő) milliárdos

 1. Chung Chang Yun: A 99 éves szingapúri üzletember 1967-ben társalapítója volt a Pacific International Lines hajózási vállalatnak, aminek formálisan a mai napig betölti az igazgatói posztját. (Chairman) Vagyona 1,9 milliárd dollár.
 2. Aloysio de Andrade Faria: A 97 éves brazil üzletember a korábbi Banco Real tulajdonosa volt, ami vezetése alatt Brazília legnagyobb bankja lett. Eredetileg orvosnak tanult, de csak két évig praktizált, aztán átvette a családi vállalatot édesapjától, amit 1998-ban 2,1 milliárd dollárért adott el a holland ABN Ambro Banknak.
 3. Marcel Adams: A 97 éves kanadai ingatlanmágnás 1958-ban alapította Iberville Developments nevű cégét, ami a régió egyik legnagyobb ingatlanbefektető vállalatává nőtte ki magát az évtizedek során. Adams egyébként Romániában született Bramovich néven és a második világháború rémtettei elől menekült Kanadába. Vagyonát 1,7 milliárd dollárra datálják.

A 3 legkülöncebb milliárdos

 1. Clive Palmer: Az ausztrál férfit elképesztőbbnél elképesztőbb ötletei miatt tartják minden idők legkülöncebb milliárdosának. Tervei között szerepelt korábban egy dinoszaurusz klónozása, amivel ötcsillagos szállodájába szerette volna csalogatni a vendégeket. Az elmúlt években pedig azzal hívja fel magára a figyelmet a 64 éves üzletember, hogy a Titanic II. nevű óceánjárót állítaná kereskedelmi forgalomba. A hajó a tragikusan elsüllyedt Titanic hiteles mása lenne és az eredeti útvonalon szállítaná az utasokat Southhampton és New-York között. Palmer vagyonát mintegy 1,5 milliárd dollárra becsülik.
 2. Peter Thiel: Az 51 éves német milliárdos a PayPal társalapítója és a Facebookban is jelentős részesedéssel rendelkezik. Több ízben is különc befektetéseivel hívta fel magára a figyelmet, amit meggyőződése szerint az emberiség érdekében finanszíroz. Ezek közé tartozik a mesterséges intelligenciát és az emberek halhatatlanságát kutató startupok támogatása. A befektető zseni több mint 12 éve a Founders Fund partnereként tevékenykedik, ami olyan cégeket tudhat a portfóliójában, mint az airbnb vagy éppen a SpaceX.
 3. Robert Klark Graham: A „The Future of Man” című könyv szerzőjének elképzelése az volt, hogy Nobel-díjas spermabankdonorok segítségével javítja fel az emberiség genetikáját. 1980-ban létrehozta speciális spermabankját, ahová a szigorú kritériumok miatt összesen 19 zsenit vettek fel donornak. Végül 218 gyermek született Graham elképzelésének nyomán, mert a kezdeményezést két évvel az alapító halála után leállították. A projekt érdekessége, hogy a megszületett gyermekek - az elvárások szerint - valóban intelligensebbnek bizonyultak az átlagnál.

A 3 legpuritánabb milliárdos

 1. Frederic Meijer: A zseniális amerikai üzletember 1934-ben alapította meg édesapjával a világ első hipermarketjét, a Meijer Thrifty Acres-t. A vállalat ugrásszerű bevételnövekedése és későbbi, mintegy 5 milliárd dolláros vagyona ellenére egész életében szerény költségvetésből élt. Igyekezett a leggazdaságosabb autókkal járni és olcsó ruhákat vásárolt magának.
 2. David Cheriton: A Stanford Egyetem professzora a Google részvényeknek köszönhetően szerezte milliárdos vagyonát. A fényűző életvitellel szemben azonban többször is nyíltan felszólalt a médiában. Saját magának vágja a haját, 1981 óta ugyanabban a házban él és egy öreg használtautóval jár. Híres adományairól is, amit általában oktatási intézményeknek ajánl fel.
 3. Chuck Feeney: Az 1960-ban életre hívott Duty Free Shoppers társalapítója. Megközelítőleg 4 milliárd dollárt fordított már hátrányos helyzetű gyermekek támogatására és közegészségügyi projektek finanszírozására, miközben mindent elkövetett, hogy névtelen adományozó (!) maradjon. Mindeközben nem rendelkezett sem saját autóval, sem saját házzal.

Címkefelhő

luxus milliárdosok