Milliárdos történetek Afrikától Nagy-Britanniáig

2600 dollármilliárdos él a Földön, számtalan érdekes történettel, melyek része igencsak tanulságos is.

Egy korábbi cikkünkben már megismerkedhettek olvasóink 13 érdekes milliárdos történetével, akik korukkal, különcségükkel vagy éppen puritán életvitelükkel írták be magukat az extrém gazdagok történelemkönyvébe.

Mostani cikkünkben még érdekes milliárdosok sztoriját és a gazdagok által leginkább kedvelt 5 világvárost mutatjuk be, folytatva ezzel a korábbi összefoglalónkat.

Milliárdos történetek Afrikától Nagy-Britanniáig

Afrikától Nagy Brittanniáig számtalan érdekes sztori van a milliárdosokól.

3 leggazdagabb afrikai

A globalizáció forgatagában lassan, de magabiztosan kerül reflektorfénybe a legszegényebb kontinens, aminek egyes iparágai- és régiói már most is óriási gazdasági potenciállal rendelkeznek.

 1. Aliko Dangote: A nigériai vállalatvezető Afrika leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb üzletembere, aki vagyonának jelentős részét építőanyag-gyártásból szerezte. A róla elnevezett és 1981-ben alapított Dangote Cement PLC nemcsak Nigéria, hanem egész Afrika egyik legnagyobb vállalatcsoportja, amely a tőzsdére is be van vezetve és érdekeltségi köre az egész kontinensre kiterjed. Dangote vagyonát az elemzők több, mint 10 milliárd dollárra taksálják.
 2. Nassef Sawiris: Az 58 éves egyiptomi vállalkozó az ország leggazdagabb családjának tagja. Orascom Construction Industries nevű vállalata a világ legnagyobb nitrogénműtrágya előállítója, amit a holland tőzsdén is jegyeznek. Orascom Construction nevű építőipar vállalatával pedig a new york-i és dubaj-i tőzsdén kereskednek a befektetők. A családfőnek jelentős kitettsége van a Lafarge Holcim vállalatban és az Adidas sportszergyártó cégben - ez utóbbinak felügyelőbizottsági tagja is. Nessef Sawaris vagyonát 8 milliárd dollárra becsülik.
 3. Mike Adenuga: A 66 éves nigériai vállalkozó országa 2. leggazdagabb ember, vagyonát a telekommunikációs és olajipari érdekeltségekből szerezte. Globacom nevű cége Nigéria harmadik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója 43 millió előfizetővel. Conoil Producing elnevezésű vállalata Niger folyó deltájában folytat kutatásokat és kitermelést.  

 

 

3 leggyorsabban meggazdagodó milliárdos

Gyorsaság tekintetében természetesen a social media világában kell keresnünk a rekordereket, mely iparág sikere szempillantás alatt söpört végig a kontinenseken, több százmillió rajongó szívét meghódítva, már az első néhány évben.

 1. Eduardo Saverin: A Facebook társalapítója vált minden idők leggyorsabban meggazdagodó emberévé, amikor a híres per után hozzájutott 1 milliárd dollárt érő teljes részesedéséhez. Mindezt mai árfolyamon 9 milliárd dollárra taksálják.
 2. Sean Parker: A világ első közösségi zenemegosztó oldalának (Napster) alapítója 2004 és 2006 között szerzett részesedést a Facebookban, azaz 1,5 év alatt jutott hozzá ahhoz a részvénycsomaghoz, amit 2012-ben 3,5 milliárd dollárért értékesített.
 3. Evan Spiegel és Bobby Murphy: A Snapchat alapítóinak is csupán 3 évre volt arra szükségük, hogy milliárdos vagyont halmozzanak fel. Azonban ezzel az elképesztő teljesítménnyel is a 3. helyre „szorultak” Eduardo Saverin és Sean Parker mögé.

Top 5 helyszín a milliárdosok körében

Világviszonylatban is igen sokatmondó lehet, hogy a milliárdosok melyik várost választják lakóhelyüknek, hiszen ők vagyoni helyzetükből adódóan gyakorlatilag szabadon dönthetnek erről.

 1. New York: A dobogó első helyét stabilan őrzi évtizedek óta az Egyesült Államok legkedveltebb és legismertebb városa, ahol összesen 105 milliárdos él életvitelszerűen.

 2. Hong Kong: Ázsia gazdasági gyöngyszeme elsőre némiképp meglepőnek tűnhet a második helyen, azonban fejlett bankrendszerének és offshore megoldásainak köszönhetően joggal érdemelte ki a pozíciót. Az pedig, hogy New Yorkban csak tízennyolccal több milliárdos él, mint Hong Kongban, kiválóan reprezentálja az ázsiai régió folyamatosan növekvő gazdasági erejét.

 3. San Francisco: A világhírű Golden Gate híd panorámáját 75 milliárdos szereti nap, mint nap élvezni, akik lakóhelyüknek a nyugati part egyik kedvenc városát választották.

 4. Moszkva: Az orosz főváros vendégszeretetével összesen 70 milliárdos él, ami a gáz- és olajipari beruházásoknak köszönhetően egyáltalán nem meglepő.

 5. London: Anglia fővárosa évtizedek óta a világ leggazdagabbjainak egyik kedvenc székhelye. Stabil, tradicionális bankrendszerével és történelmi hagyományaival még valószínűleg akkor is fent marad a képzeletbeli térképen, ha Anglia elhagyja az Európai Uniót.

Érdekes történetekben a világszerte élő többi 2600 milliárdos esetében sincs hiány. Amennyiben ismer olyan történetet, amiről mindenkinek tudnia kéne, akkor írja meg szerkesztőségünknek és igyekszünk azt mihamarabb közzétenni.

Címkefelhő

milliárdosok