Trump ment, Biden jött – mire számíthatnak a befektetők?

Minden idők egyik legizgalmasabb és minden kétséget kizáróan legnagyobb megosztottságot okozó elnökválasztásán van túl az Egyesült Államok.

 

De értelmezhetjük úgy is, hogy gyakorlatilag az egész világ, hiszen az USA vezető, gazdaságilag megkerülhetetlen szerepe miatt a legtöbben árgus szemekkel figyelték az eseményeket.

Izgatottak a Private Banking ügyfelek is

Joe Biden elnöki ciklusa jelentős és szemmel látható változást hozhat nemcsak az Egyesült Államok, hanem más nemzetállamok életében is. 4 év után ugyanis a világ egyik legnagyobb hatalma visszatérhet az obama-i politikához, ami sok tekintetben szöges ellentétben áll a korábbi elnök Trump szemléletével vagy intézkedéseivel.

A Private Banking ügyfelek is izgalommal figyelték az amerikai elnökválasztást.

A Private Banking ügyfelek is izgalommal figyelték az amerikai elnökválasztást.

De vajon mit jelent ez a pénz- és tőkepiacok szempontjából? És mire számíthatnak a jövőben a befektetők vagy a privátbanki ügyfelek?

Nyugalom, a „gőzhenger” tovább forog

Ha higgadtan, objektíven és józanul végiggondoljuk az eseményeket, akkor kis túlzással kijelenthető, hogy a befektetők és Private Banking ügyfelek hosszútávú pénzügyi stratégiáját közvetlenül nem érinti az USA-ban zajló politikai, társadalmi és szociológiai csatározás.

Az új adminisztráció demokratikus, piacelvű és támogatja a világban éppen zajló gazdasági trendeket (környezetvédelem, globalizáció, jogharmonizáció, stb.) A hosszútávú stratégiát követő befektetőknek tehát semmi okuk az aggodalomra, még akkor sem, ha a gazdaságpolitikai hangulat néha nyugtalanabb a megszokottnál.

A nagy amerikai „gőzhenger” és vele az egész bolygó tovább forog. Íme 4 megnyugtató érv.

1., A FED-nél minden marad a régi

Ahogy korábban Obama és Trump alatt, úgy most Joe Biden elnöksége alatt sem számíthatunk jelentős változásra az Egyesült Államok központi bankjával kapcsolatban.

A szervezet az új elnök alatt is teszi majd a dolgát és követi, ellenőrzi a piacot, beavatkozva abba, ha indokolt. A mindenkori elnöktől függetlenül, piaci szempontok szerint.

2., Maradnak a megatrendek

Joe Biden nem szeretne (és nem is nagyon tudna) változtatni a világszerte rohamléptekkel előretörő megatrendeken, ezért a termelő, gyártó és kereskedő vállalatok hosszútávú stratégiája mit sem változik a következő évtizedben.

  • Biden vezetése alatt is nyugodtan tovább menetelhetnek a technológiai ipar növekedési részvényei, amelyek az elmúlt években a rekord kapitalizációknak köszönhetően jelentősen felfelé húzták a piacot (akár az infláció emelkedése is további kockázatvállalásra ösztönözheti a befektetőket).
  • Az ESG szempontok egyike sem fog sérülni az új adminisztráció alatt, tehát fókuszban marad a környezet védelme, valamint a korrupció és a világ kizsákmányolása elleni küzdelem. Ezek segítségével pedig egyre transzparensebb és válságállóbb cégek jelenhetnek meg a befektetési portfóliókban.
  • Semmi sem akadályozza a jövőben az elektromos és önvezető gépjárművek terjedését, amiből közvetetten (akkumulátor, szenzorok, vezetők, stb.) és közvetlenül (Tesla, Nio) is jókora profitra tehettek szert a befektetők világszerte.

De marad a megapoliszokat létrehozó urbanizáció és a generációs trendek (millennium, ezüst) is, amely bőven biztosít majd hozampotenciált a vagyonosabb befektetőknek, köztük a Private Banking ügyfeleknek is.

3., Mérséklődhet a kereskedelmi háború

A Donald Trump nevével fémjelzett ún. „kereskedelmi háború” is alábbhagyhat Kína és az Egyesült Államok között, ami némiképp nyugodtabb légkört hozhat és a piaci kedélyeket is lehűtheti valamennyire, bár a rivalizáció biztosan tovább folytatódik majd a jövőben is.

4., Javulhat az EU/USA viszony

A Biden adminisztráció és az Európai Unió legnagyobb országainak vezetői között sokkal nagyobb a konszenzus, mint azt korábban a Trump adminisztrációnál tapasztaltuk. Így valószínűleg még közelebb kerülhet egymáshoz gazdaságilag, társadalmilag és szociológiai szempontokból az USA és az EU.

Sőt, a javuló kapcsolatoknak köszönhetően valamivel egyszerűbb lesz felvenni a harcot a koronavírus ellen is, ami előfeltétele a gazdaság 2021-es újraindításának.

Elnökváltástól független kihívások

Az új elnöktől és elképzeléseitől tehát nem kell félni befektetőként, hiszen a valódi veszély nem a Fehér Ház környékéről érkezhet.

Sokkal inkább figyelemmel kell kísérnie Private Banking ügyfélként

  • az emelkedő infláció által gerjesztett folyamatokat
  • a túlárazott növekedési részvények okozta esetleges piaci korrekciót
  • a koronavírus miatt létrejött gazdasági kihívásokat

Éppen ezért azt javasoljuk mindenképpen egyeztessen Private Banking szolgáltatójával, hogy egy széleskörűen diverzifikált és aktívan kezelt befektetési portfólióval felelősségteljesen várhassa 2021 kihívásait.