IPO körkép 2022 – friss kibocsátású részvények Private Banking ügyfeleknek

A privátbanki szolgáltatók, privát bankárok és Private Banking ügyfelek idén is árgus szemekkel figyelik a Wall Street legforróbb részvényeit. Íme a lista!

 

A Private-banking.hu oldalon már korábban is foglalkoztunk az IPO-k témájával, akkori cikkeinkből többek között megismerhették olvasóink:

 

2022-ben is árgus szemekkel figyelik a Private Banking ügyfelek az IPO-k piacát.

2022-ben is árgus szemekkel figyelik a Private Banking ügyfelek az IPO-k piacát.

Ez történt az elmúlt egy évben

2021-ben olyan vállalatok léptek a tőzsdére, melyek nevét az egész világ jól ismerte korábban is és amelyeket igazán nagy várakozás előzött meg.

Tőzsdére lépett az AirBnb, a Coinbase, a Petco, a Roblox és 2020 végén a Wish is. A koronavírus és a 2022 februárjában elkezdődött orosz-ukrán fegyveres konfiktusnak köszönhetően azonban nem a legsikeresebb évet könyvelhette el a szektor.

A cégek részvényárfolyamának volatilitása ugyan az átlagpiacnál izgalmasabbra sikerült, de meg sem közelítette a várt interakciókat.

Ennek ellenére még mindig úgy tartjuk, hogy a fenti 5 részvény mindegyike viszonylag jó potenciállal kecsegtet, ha a cégek a piactól megkapják a megfelelő környezetet. (Például hatalmas előnyt jelenthet majd az Airbnb-nek, ha a korábbiakhoz hasonlóan világszerte újra indulnak majd a városlátogatások.)

Úgy véljük 0,25%-1%-os mértékben akár a tavalyi IPO-k is jó célpontot jelenthetnek a Private Banking ügyfeleknek – ez persze kockázati preferencia, befektetői attitűd és vagyonmérettő függ, amelyet érdemes egyeztetni a Private Banking szolgáltatójával.

 

 

Figyelemre méltó vállalatok és IPO-k 2022-ben, privátbanki ügyfeleknek

Databricks

2022 egyik legnagyobb dobásaként tekintenek egyes elemzők a Databricks vállalatra, ami felhőalapú big data megoldások fejlesztésével, értelmezésével és elemzésével foglalkozik.

A vállalati részvények értéke is jelentős, hiszen a Databricks több mint 30 milliárd dollár értékben kíván friss IPO-t dobni a piacra, ami igencsak figyelemre méltó ebben a szektorban.

Chime

A Chime Inc. egy 21. századi szemléletben életre hívott fintech bank, ami elveti a hagyományos banki modellt és világszerte megreformálná a lakossági pénzügyi ügyintézést.

A Chime ügyfeleinek nem számít fel havidíjat és semmilyen egyéb fix díjat (rendelkezésre tartási díj, bankkártya kibocsátás díja, stb.) Sőt, ingyenesen a rendelkezésére bocsát mindenkinek egy maximum 200 dolláros pénzügyi keretet.

A vízió tehát az, hogy az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat mindenki ingyen kapja és csak a konkrét ügyletekért (200 USD feletti hitelek, megtakarítási tervek, stb.) kell fizetni az ügyfeleknek.

A modell eddig bevált, hiszen a Chime nagyon népszerű – most pedig a vállalat új forrást keresve a fejlesztéseknek IPO keretén belük értékesítené a befektetőknek a friss kibocsátású részvényeit.

Mobileye

A világ egyik legmodernebb önvezető autó technológiát fejlesztő vállalata a Mobileye, amelynek részvényeivel már korábban kereskedtek nyilvánosan a tőzsdén. Ezt szakította meg az Intel Inc. öt évvel ezelőtti felvásárlása, aminek köszönhetően a Mobileye a vállalatóriásba olvadt.

2022-ben az Intel ismét leválasztaná magáról és külön cégként a piacra dobná a Mobileye friss kibocsátású részvényeit, hogy forrásbevonási szempontból kihozhassa a maximumot az egyik legértékesebb technológiai részlegéből.

Vinfast

Az elektromos autó gyártó cég Vietnám gazdasági értelemben vett zászlóshajójának, a Vingroupnak a része, amelynek növekedési potenciálját és forrásbevonási előnyeit nyilvános részvénytársaság formájában kamatoztatná idén az ázsiai vállalatbirodalom.

A Vinfastnak minden esélye megvan a sikerre, ha a korábban becsült 15.000 autó helyett valóban 40 ezer elektromos gépjárművet tud majd értékesíteni 2022 decemberéig.

Stripe

A hazákban még csak kevésbé ismert Stripe a világ egyik legsokoldalúbb online fizetési rendszerét kínálja, amivel a weboldalak, blogok és e-kereskedelmet végző honlapok egyszerűen monetarizálhatják digitális működésüket.

A Stripe a bankkártás fizetésen túl olyan rendszerekhez is innovatív elérést kínál, mint a Google vagy az Amazon.

A san-francisco-i technológiai vállalat gigantikus, 100 milliárd dolláros tőkebevonást tervez, ami 2022 legnagyobb IPO-jának számít világszerte.

 

+1 gyakorlati tipp privátbanki ügyfeleknek

Az IPO-k kapcsán érdemes megemlíteni, hogy klasszikus értelemben a friss kibocsátású részvények nem mindig érhetőek el megfelelően és gazdaságosan a magyar befektetők számára, amivel a rövidtávon elérhető nyereségre való esély csorbul. 

Mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy a fenti cégek a nyilvános forgalomba hozatal után is jelentős hozampotenciált hordoznak magukban, melyre a legtöbb hazai vagy külföldi pénzügyi szolgáltatón keresztül lehetősége van a Private Banking ügyfeleknek.