10 milliárdos, akit privátbanki ügyfélként érdemes megismerni

A milliárdosokról és vagyonokról szóló érdekes történetek ősidők óta foglalkoztatják az embereket és kerülnek társadalmi témaként a traccspartik közepébe.

 

A Private-banking.hu oldalon is már több alkalommal osztottunk meg érdekes történeteket milliárdosokról, a világ minden tájáról. Korábbi cikkeinkből már megismerhettek olvasóink:

Számos érdekességet rejt a Private Banking ügyfelek számára a milliárdosok világa

Számos érdekességet rejt a Private Banking ügyfelek számára a milliárdosok világa.

Még több milliárdos sztori Private Banking ügyfeleknek

Ötödik milliárdosokról szóló cikkünkben 10 vagyonos embert ismerhet meg, akikről érdemes tudni és akiknek az élettörténetéből hasznos tapasztalatokra vagy érdekes információkra lehet szert tenni a világ további megismeréséhez. De kik ők?

  • maláj pálmaolaj-kereskedők
  • kínai akkumulátorgyártók
  • online játékfejlesztők

Maláj pálmaolaj-milliárdosok

Napjainkban a pálmaolaj kiemelt alapanyagnak számít az élelmiszeriparban, ezért nem meglepő, hogy a világ vezető pálmaolaj vállalatai rendkívül értékesek és könnyűszerrel a világ legrangosabb milliárdos listájára repítik a tulajdonosokat.

Robert Kuok Malájzia leggazdagabb embere, a Kuok Group tulajdonosa, amely nemcsak Malájzia, hanem az egész ázsiai régió egyik legdinamikusabban fejlődő vállalatcsoportja. A szervezet az agrár és élelmiszeripari érdekeltségek mellett ingatlanbefektetésben, egészségügyi szolgáltatásban és a szállodaiparban is érdekelt. Kuok jelenleg a világ 171. leggazdagabb embere 11,6 milliárd dolláros vagyonával.

Yeow Chor és testvére Yeow Seng Lee 2019-ben kerültek be a világ leggazdagabbjai közé, amikor édesapjuk halála után megörökölték a családi vállalatot és vagyont, ami az IOI Groupban összpontosul. A vállalat a világ egyik vezető pálmaolaj beszállítója és egyre több erőfeszítést tesz a fenntartható pálmaolaj előállításáért. Yeow Chor és testvére a világ 540. leggazdagabb emberei, vagyonukat közel 5 milliárd dollárra becsülik.

 

 

Akkumulátor milliárdok nyomában

Az elektromos gépjárművek, szerszámok és informatikai termékek térnyerésének egyik legnagyobb nyertesei az akkumulátor fejlesztő, gyártó és értékesítő vállalatok, akik a következő években is robbanásszerű fejlődésre számíthatnak, ha képesek szállítani a piacnak az egyre fejlettebb technológiákat.

Pei Zhanhua 10 milliárd dolláros becsült vagyonával a világ 195. leggazdagabb embere. A kínai üzletember a Contemporary Amperex vállalatcsoport tulajdonosa, amely a világ egyik vezető akkumulátortechnológiai-ellátó vállalata. Pei emelett vezető részvényese a Suzhou TA&A Ultra Clean Technology vállalatnak is, amelyet a Shenzheni Tőzsdén jegyeznek.

Wu Kai karrierjét a Wuhani Műszaki Egyetem oktatójaként kezdte, végül az elektromos forradalom és a fent említett Contemporary Amperex Technology vállalatcsoport hozta meg neki az áttörést, ahol vezető tudósként és technológiai tanácsadóként alkalmazzák. Wu Kai vagyona megközelítőleg 2,5 milliárd dollár, amivel a világ 1301. leggazdagabb emberének számít a professzor.

Fenggang Zhao kínai cégvezető szintén a Contemporary Amperex Technology vállalatcsoportnak köszönheti dollármilliárdjait, amelynek jelenleg is az alelnöke. Szintén 2,5 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik, amivel a világ 1311. leggazdagabb embere.

 

Milliárdok gamerekből

Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen nőtt a gamerek száma világszerte. Mobilok, játékkonzolok, tabletek és asztali gépek százmillióin futnak naponta órákon át a legkülönbözőbb játékok, melyek gyártói a hirdetéseken és a prémium szolgáltatásokon keresztül is jelentős bevételhez képesek hozzájutni.

William Lei Ding a Netease vezérigazgatójaként közel 30 milliárd dolláros vagyon felett diszponál, amit a világ legnagyobb online és mobiljáték platformjából alapozott meg magának. A Netease üzleti partnerei közé olyan cégek tartaznak, mint a Mojang (Microsoft leányvállalat) vagy éppen a Blizzard. Lei Ding jelenleg a világ 45. leggazdagabb emberének számít.

A Bukhman fivérek (Dmitri és Igor) a Playrix online játékbirodalom ötletgazdái és tulajdonosai, amit a világ 3 legtöbbet használt online játékplatformja között tartanak számon és havonta 120 millió felhasználóval büszkélkedhet. A testvérpár jó eséllyel még feljebb kerülhet majd a milliárdosok ranglétráján, hiszen a Playrix már most is 2,7 milliárd dolláros bevételt termel évente. Dmitri és Igor vagyona több mint 8 milliárd dollár fejenként, amivel a világ 275-276. leggazdagabb emberei.

Tim Sweeney az Epic Games társalapítója és vezérigazgatója. A vállalat leghíresebb játéka a Fortnite, több mint 400 millió játékossal. Az 51 éves Sweeney az Egyesült Államokban él, Észak-Karolinában és 7,6 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ 321. legvagyonosabb emberének számít.

 

Még több érdekességet olvashat milliárdosokról a Private-banking.hu korábbi cikkeiben.