Aranyrúd a Private Banking portfólióban

Rekordmértékű aranyrúd értékesítésről számolt be a magyar nemesfém forgalmazók döntő többsége a 2022-es évet illetően.

Hazánk egyik legnagyobb aranykereskedője például 200 százalékkal növelte az aranytömbök eladási volumenét az előző évhez képest.

Aranyrúd befektetés: privátbanki ügyfél számára is megéri?

Egy korábbi aranybefektetéssel foglalkozó cikkünkben már megállapítottuk, hogy a megfelelő privátbanki stratégia mellett releváns lehet a fizikai aranytömb vásárlása a HNWIs és VHNWIs ügyfelek esetében is.

Megfelelő súlyozással helye van a Private Banking portfólióban egy aranyrúdnak.
Megfelelő súlyozással helye van a Private Banking portfólióban egy aranyrúdnak.

Az akár 1-5 millió dollárt is meghaladó vagyonok kapcsán kulcsfontosságú a helyes súlyozás, hiszen túl alacsony súly mellett az aranyrúd résszel nem érhető el a kívánt biztonság, túl magas súlyozás pedig felesleges költségeket (marzs, tárolás) róhat a portfólió egészére.

Aranytömb, de mennyi?

Teljes szakmai konszenzus nincs a pénzügyi szakértők körében arról, hogy mekkora súllyal érdemes fizikai aranyat tartani a portfólióban.

A konzervatívabb szemléletű nemesfém-kereskedők akár 10 százalék feletti súlyt is javasolhatnak e nehéz geopolitikai időkben, míg a modernebb, értékpapírfókuszú pénzügyi szolgáltatók némelyike feleslegesnek tartja a fizikai arany tartását.

Íratlan szabályként egy 3-8 százaléknyi súlyt azonban még az összes fél el szokott fogadni  irányelvként

A súlyozás pontos mértékét azonban az aktuális gazdasági helyzet és a befektető kockázati preferenciájától is függővé kell tenni.

Befektetés vagy menekülőeszköz az arany?

Kicsit mindkettő és igazából egyik sem, de minden kétséget kizáróan egy kézzel fogható befektetés és érték, amit az összes világvárosban pillanatok alatt készpénzzé tehetünk, mert kereskedők tízezrei jegyeznek rá spot árfolyamot.

Egy aranyrúd abból a szempontból befektetés, hogy az értékpapírokhoz hasonlóan árfolyama van a tőzsdén, azaz nyereséget (vagy veszteséget) is elkönyvelhetünk vele. Viszont nem ez a legfontosabb tulajdonsága, ha tőzsdei árfolyamnyereségre vágyunk, akkor nem költséghatékony befektetés a marzs miatt.

Az aranyrúd emellett menekülőeszköz, mert baj esetén még mindig előnybe részesítik a befektetők, ráadásul egyszerűen, azonnal szállítható bárhová az otthoni széfből kivéve.

Klasszikus értelemben viszont megszűnt létezni, mint aranybefektetés, mivel évtizedek óta felbomlott az aranystandard és a Bretton-Woods-i rendszer is.

Aranytömbök árfolyama forintban

Ha Private Banking ügyfélként rendszeresen olvassa a gazdasági híreket, akkor a legtöbbször az arany dollárban számított piaci árfolyamáról hallhat, ami magyar állampolgárként némiképp megtévesztheti. Ennek oka, hogy a tőzsdén dollárban jegyzik az aranyat.

Egy magyar befektető szempontjából tehát a gyakorlatban egy aranyrúd vagy aranytömb vásárlása azt jelenti, hogy először dollárra váltja a pénzét, majd abból aranyat vásárol.

A privátbanki portfólió teljesítményének elszámolásánál tehát nem a dollárban számolt piaci árfolyamot, hanem az arany forintban kifejezett értékét kell figyelembe venni.

Ez egyébként az elmúlt évtizedekben magáért beszél:

  • 1 év alatt 10,68 százalék,
  • 5 év alatt 96,12 százalék,
  • 20 év alatt pedig 738,21 százalékos árfolyamemelkedést hozott az arany a forinttal szemben.

Persze ez semmiféle garanciát nem jelent a jövőre nézve, nem is az árfolyamnyereség az elsőszámú szempont az aranyrúd vásárlásnál, de azért kielégítő.

Még több hasznos információt talál az aranybefektetésről egy korábbi cikkünkben, amiből azt is megtudhatja, miként válhat aranybánya tulajdonossá egy Private Banking ügyfél.