Magyar Állampapír alternatívák Private Banking ügyfeleknek – betétek, kötvények, devizák

Tőkegarantált befektetési lehetőségek, amelyekkel diverzifikálhatja állampapírtúlsúlyos portfólióját forintban vagy külföldi devizában.

 

A Private-banking.hu olvasójaként egy korábbi, a Magyar Állampapírokról szóló cikkünkben már részletesen megismerhette a hazai kötvénypiac változásait, lehetőségeit és kockázatait.

  • Milyen állampapír-stratégiát érdemes követnie befektetőként a következő hónapokban?
  • Mekkora esélye van egy magyar államcsődnek és milyen érvekre alapozzák a szakemberek a véleményüket ezzel kapcsolatban?

Állampapírtúlsúlyos privátbanki portfóliók

A korábbi összefoglalónkból kiderült, viszonylag jó alternatívát jelentenek a hazai állampapírok a magas inflációs időszak áthidalására, annak ellenére, hogy a reálhozamok eléréséhez legalább középtávú stratégiában kell gondolkodniuk a piaci szereplőknek.

Egy eszköznek tehát kiváló a portfólióban a Magyar Állampapír, de hogyan lesz így diverzifikált befektetés? Szerencsére könnyebben, mint gondolná, hiszen számos alternatíva létezik, amivel bővíthetjük a Private Banking portfóliónkat.

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy az alábbi eszközöket nem a Magyar Állampapír helyett ajánljuk, hanem mellé, a diverzifikációhoz. Senkit sem buzdítunk tehát arra, hogy rohanjon eladni meglévő állampapírját, sokkal inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a lejáró papírok egy részét, esetleg a friss tőkét érdemes az alternatívákban (is) elhelyezni.

Private Banking ügyfélként kifizetődő lehet szemügyre venni a Magyar Állampapír alternatívákat is.

Private Banking ügyfélként kifizetődő lehet szemügyre venni a Magyar Állampapír alternatívákat is.

Lekötött forint betét

Az egyik legkézenfekvőbb állampapír alternatívák a lekötött betétek, viszont az ezzel kapcsolatos hazai lehetőségek azonban 2022 szeptemberében igencsak korlátozottak Magyarországon. Hiába a többször emelt alapkamat, a hazai szektor speciális piaci helyzete miatt csak néhány kereskedelmi bank kínál szemmel látható mértékű kamattal, forint lekötési lehetőségeket.

Ezeket érdemes a hazai kalkulátor oldalak valamelyikén ellenőrizni. A kutatás során ne lepődjünk meg, ha a legjobb ajánlatok csak Tartós Befektetési Számlával (TBSZ) érhetőek el.

Külföldi devizában lekötött betét

Meglepő, de a legtöbb befektető figyelmét elkerüli, hogy a hazai bankoknál is elérhetőek a deviza lekötött betétek, amelyek ráadásul nem is rosszul fizetnek és akár 3, 6 és 12 hónapos időszakkal is elérhetőek.

Az egyik hazai bank például 7% körüli kamatot fizet cseh koronában a 3, 6 és 12 hónapos betétekre, amin jó eséllyel még árfolyam nyereség is elérhető lesz a következő hónapokban, ha a forint helyzete nem változik.

De érdemes egy pillantást vetni a norvég korona, svéd korona vagy kanadai dollár betétekre is, amelyek éves kamatszintje 2-3 százalékon forog – ez például az euróban kibocsátott hazai kötvények diverzifikálására lehet jó alternatíva.

Forintban denominált vállalati kötvények

Jó alternatívát jelenthet a hazai állampapírokra egy külföldi multinacionális vállalat forintban denominált kötvénye is, ahol a mostani piaci környezetben szintén találkozhatunk 10% feletti ajánlattal. 2022 nyár végén az egyik hazai bank osztrák anyavállalatának kötvénye került a hazai befektetők érdeklődésének középpontjába, amely 2 éven át, fix 10 százalék feletti hozamot kínál.

De piaci helyzettől függően a BET hazai kínálatában is érdemes lehet szétnéznünk a Private Banking szolgáltatónk segítségével.

Vállalati kötvények devizában

Ha nyitottak vagyunk vagyonunkkal külföldi vállalatokat is finanszírozni, akkor számos tőkeerős, ismert cég kötvénye közül választhatunk a hazai vagy külföldi szolgáltatóknál. Külföldi kötvény esetén érdemes azonban jobban szemügyre venni a feltételeket, nehogy meglepetés érjen bennünket.

  • Devizakockázat / árfolyamnyereség: Külföldi kötvényvásárlás esetén nagy valószínűséggel változni fog az árfolyam néhány év alatt, ezért nyereséget vagy veszteséget fogunk elkönyvelni.
  • Kit és hogyan finanszírozunk? Számos külföldi cégnél szokás, hogy nem az anyavállalat, hanem egy pénzügyi tevékenységet folytató leány bocsátja ki a kötvényt, ez külön bonitáskockázatot jelenthet, amit szintén kezelni, mérlegelni kell.
  • Visszaváltási feltételek: A szofisztikált külföldi kötvénypiacon létezik számos olyan papír, amit bármikor visszavásárolhat a kibocsátó piaci, vagy előre meghatározott áron (százalékon). Vásárlás előtt ezt is feltétlenül ellenőriznie szükséges.
  • Névérték: Dollárban, euróban vagy egyéb vezető devizákban legtöbbször 1000 vagy 2000 névértéktől indulnak a vállalati kötvények, bár ez egy Private Banking portfólió esetén nem jelenthet problémát.

A tőkegarantált alapok helyzete

Azoknak a Private Banking ügyfeleknek, akiknek a hozammaximalizálás fontosabb, mint az állampapírok által kínált periódikus passzív jövedelem (kamatfizetés), jó alternatíva lehet egy tőkevédett befektetési alap vásárlása is.

Sőt, nagyobb vagyon esetén nemcsak tőkevédett alapot vásárolhat, hanem akár létre is hozhat egy sokkal költséghatékonyabb és személyre szabottabb tőkevédett portfóliót.

A tőkevédett alapokban rejlő lehetőségekkel, kockázatokkal és a tőkevédett portfóliók építésével a következő cikkünkben részletesen fogunk foglalkozni.