Dúsgazdag család, melynek tagjai annyit adományoztak eddig, mint Gates és Buffett összesen

Bill Gates vagy Warren Buffet – jól ismert filantrópok, akiknek méltán hálás a társadalom. De ki minden idők legnagyobb filantrópja? Sokan a nevét sem ismerik…

 

30.616.000.000.000 (harmincezer-hatszáztizenhat milliárd) forintnyi filantróp tevékenység 1892 óta - ekkora értékű adománnyal büszkélkedhet a világ legnagyobb filantrópjának számító családja, mai értéken számolva.

  • Ez megközelíti azt az értéket, amit Bill Gates és Warren Buffett valaha adományozott összesen.
  • Bőven több, mint az a vagyon, amit Warren Buffett és George Soros összesen adományozott eddig.

De vajon ki lehet ez a család, mivel foglalkoznak és egyáltalán hol élnek? Valószínűleg mindegyik kérdésben mellé tippelne a Private Banking ügyfelek többsége.

A Private Banking ügyfelek többsége mellé tippel a legnagyobb filantróp kapcsán.

A Private Banking ügyfelek többsége mellétippel a legnagyobb filantróp kapcsán.

Jamsetji Tata, a filantrópia ősatyja

Az alamizsnától a modern filantrópiáig” című korábbi cikkünkben már tettünk egy történelmi kitekintőt arról, hogy a hanyagul odadobott középkori könyöradományoktól milyen út vezetett a tudatos, irányzott jótékonykodásig, a modern filantrópiáig.

A fenti társadalmi lehetőségeket ismerte fel „az indiai ipar atyja” és az indiai Tata Csoport korábbi alapítója is a 19. század végén. Kikövezve ezzel az utat a szintén filantróp örökösöknek, akik máig büszkén viszik tovább az adományozás és társadalmi felelősségvállalás szellemiségét.

Jelenleg Ratan Tata ápolja a korábbi vállalatalapító örökségét és felel ezért a területért a Tata Csoporton belül, amely továbbra is egészségügyi- és edukációs projekteket finanszíroz, jelentősen hozzájárulva ezzel India felzárkozásához.

Gates, Buffett vs. Tata

Bill Gates, Warren Buffett és Jamsetji Tata tevékenységét képtelenség azonban objektíven összehasonlítani:

  • Bill Gates és Warren Buffett csak a millenniumi évforduló után kezdték el igazán komolyan venni a filantrópiát, mintegy 108-114 évvel lemaradva a Tata alapítójától.
  • Tata összesítve és az adományok mai értékén számítva vezeti a versenyt, amiben Gates alapítványa valószínűleg hamarosan átveszi a vezetést.

Ráadásul az összehasonlításnak morálisan sincs értelme, hiszen a legjobb megközelítés az, ha az összes olyan filantrópnak hálás a világ, aki saját erejéhez képest mindent megtett egy jobb világ megteremtéséért. Évszámtól, iparágtól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.

Még 3 példamutató filantróp

A Tata néven túl még számos korábbi vállalatalapítónak és filantróp örököseinek lehet hálás a társadalom, akik közül szeretnénk most még háromra felhívni a figyelmet.

  1. Henry Wellcome a 19. század végén alapozta meg vagyonát gyógyszeripari tevékenységből. Halála előtt megalapította a Wellcome Trustot, ami számos egészségügyi kutatást, fejlesztést és projektet finanszírozott. A Wellcome Trust értéke napjainkban is több tízmilliárd dollárra rúg, bevételét pedig a GlaxoSmithKline (gsk)-al kötött megállapodásnak köszönheti, amivel Henry Wellcome korábbi cége a vállalatóriáshoz került. A Wellcome Trust filantróp tevékenységének összege napjainkban a 20 milliárd dollárhoz közelít.
  2. Howard Hughes: A különc amerikai milliárdos életét és elszántságát legtöbben az Aviátor című filmben ismerhették meg, ahol Hughes megformálója, az azóta Oscar-díjas Leonardo Di Caprio volt. Sajnos kevésbé ismert a repüléstörténet egyik zsenijének filantróp tevékenysége, ami egészen az 50’ évekig nyúlik vissza, amikor megalapította a Hughes Orvostudományi Intézetet. A szervezet milliárdokban mérhető segítséget nyújtott azóta a tudománynak, bevételét tovább növelte a 80’ években érékesített Hughes Aircraft bevétele.
  3. A Hans Wilsdorf névről a legtöbb esetben nem sok minden ugrik be a Private Banking ügyfeleknek, ugyanez a helyzet értelemszerűen a Hans Wilsdorf Alapítvánnyal is. Ám, ha kiderül, hogy Hans Wilsdorf a Rolex alapítója volt, akkor rögtön más megvilágításba kerül a svájci cégvezető és a róla elnevezett alapítvány megítélése is. A Rolex atyját ráadásul a világ egyik legnagyobb filantrópjaként tartják számon, akinek szervezete a II. Világháború óta több tíz milliárd dollár értékben adományozott különböző társadalmi célokra.

A filantrópia jövője

Várhatóan a következő évtizedekben is jelentős szerepe lesz a filantrópiának világszerte. Egyre több nemzetközi és hazai vagyonos ember fedezi fel magának a filantrópiában rejlő társadalmi lehetőségeket, amivel „jobbá teheti a világot”.

A modern filantrópiát viszont egyre több bírálat éri, hiszen magas rangú állami vezetők az egyes alapítványok túlzott befolyására potenciális veszélyforrásként tekintenek. Igazságot tenni pedig külső szemlélőként vagy felügyelő szervezetként olykor nagyon nehéz, mert az érvek sok esetben mindkét féltől szubjektív jellegűek.

Valószínűleg e kérdés megoldása válhat a filantrópia egyik legnagyobb szakmai kihívásává a következő években és évtizedekben.