7 tanulságos idézet Private Banking ügyfeleknek

Albert Einstein, Winston Churchill, Mark Zuckerberg és André Kostolany – elmék, akiknek életművére privátbanki ügyfélként is érdemes egy pillantást vetnie.

 

Rohanó, globalizált világunkban olykor megszállottan tekintünk a jövőbe az üzleti sikerek eléréséért.

Trendek, lehetőségek vagy éppen árfolyamok után kutatva, amiből profitálhatunk. Néha azonban érdemes megállni egy pillanatra és visszatekinteni a múlt bölcsességeire, ami sokszor a jövővel kapcsolatos kétségekre is közvetett válaszokat adhat.

Privátbanki ügyfélként is tanulságos lehet egy frappáns idézet.

Privátbanki ügyfélként is tanulságos lehet egy frappáns idézet.

Jó lehetőséget kínálnak erre a frappáns idézetek, amelyek röviden, tömören és időtlenül képesek megfogalmazni az élet fontos dolgait. Íme 7 kedvenc a Private-banking.hu szerkesztőitől, amit Private Banking ügyfélként is hasznosnak fog találni.

 

„Aki nem tervez, a bukást tervezi meg.”

– Winston Churchill

A korábbi brit miniszterelnök mondása kiváltképpen igaznak bizonyulhat privátbanki szolgáltatásokra. Egy több tíz vagy százmilliós vagyont ugyanis lehetetlen hosszútávú stratégia nélkül sikeresen kezelni. Privátbanki stratégia nélkül a vagyontömeg és tulajdonosának jövőbeli egzisztenciája is gyorsan veszélybe kerülhet.

Ekkora pénztömegnél pedig a „kivárás” sem jelent megoldást, hiszen maga az infláció is évi több millió vagy tízmillió forintnyi összeget olvaszthat el a portfólió reálértékéből.

 

„A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat. Aki érti keres rajta, aki nem fizeti.”

– Albert Einstein

Úgy tűnik a legtöbben értik a kamatos kamathatás mechanizmusát. A magánéleti vagy üzleti döntések azonban sokszor azt mutatják, hogy a tudás felületes és a gyakorlatban csak igen kevesen képesek a finanszírozási vagy befektetési kérdések esetében helyesen alkalmazni a azt. Problémát okoz egy hitel annuitás táblázatának értelmezése vagy egy, a profitot automatikusan befektetési alap jövőbeli hozamának becslése.

Nem elég tehát ismerni a kamatos kamat fogalmát, alkalmazni is tudni kell azt a mindennapi pénzügyek során.

 

„Az optimista két garassal a zsebében is úr. A pesszimista tele páncélszekrénnyel is senki.”

– André Kostolany

A Budapesten született világhírű spekuláns élete során testközelből figyelhette meg különböző dúsgazdag ismerősök tündöklését és bukását, származástól, állampolgárságtól vagy éppen rangtól függetlenül.

Könyveiben többször is felhívja a figyelmet az optimista, egészséges önbizalom fontosságára, amely néha a legnagyobb slamasztikából is kihúzhatja az embert.

A Private Banking ügyfelekre mindez hatványozottan igaz lehet, hiszen nemcsak magánemberként, hanem cégvezetőként, mintegy példaképként is állniuk kell a sarat nehéz időkben, amit ráadásul árgus szemekkel figyelnek a dolgozók és üzleti partnerek is. Érdemes tehát lehetőségei szerint minél optimistábban gondolkodnia, mert hosszútávon nagyon kifizetődő lehet.

 

„Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét.”

– Oscar Wilde

A világhírű ír író idézete egy igazán fontos tanulságra hívja a privátbanki ügyfelek figyelmét az anyagiassá vált 21. században. Arra, hogy nem a pénz az egyetlen mérőeszköz az életünkben.

A világot persze ez a gondolatmenet nem váltja meg, segíthet viszont hozzájárulni a felismeréshez, miszerint a legfontosabb cél a saját és szeretteink jólétének elérése. Az üzleti sikerek és a profit tehát nem a végcél, hanem egy eszköz a jólét eléréséhez, ami olyan fontos dolgok nélkül, mint az egészség vagy boldogság válhat teljessé.

 

„Ha felismersz egy hibát, félig már ki is javítottad.”

- közmondás

Az ismert közmondás tanulsága, hogy morális és anyagi szempontból is kifizetődőbb belátni a hibáinkat és tanulni belőlük. Ez a gyakorlatban viszont sokkal nehezebb lehet, mint elsőre gondolná. Kitartása viszont a jövőben busásan megtérülhet. Kivívhatja üzleti partnerei vagy alkalmazottjai elismerését, ráadásul a jövőbeli anyagi károkat is elkerülheti.

 

„Csak a játék maga taníthat meg a játékszabályokra.”

- Jesse Lauriston Livermore

A világ egyik leghíresebb spekulánsa nem a levegőbe beszélt, amikor azt állította, hogy néha fejest kell ugrani az ismeretlenbe a sikerekért. Livermore e stratégiával ugyanis olykor még a legsötétebb órákban is képes volt vagyonokat nyerni a Wall Streeten, például a 1929-33-as Nagy Gazdasági Válságban.

S bár senkit sem szeretnénk arra biztatni, hogy felelőtlen spekulációba kezdjen a vagyonával, viszont meg kell barátkozni a gondolattal, hogy magasabb hozamokért magasabb kockázatot, extrém magas hozamokért pedig extrém magas kockázatot kell vállalnia.

Privátbanki ügyfélként erre jó példa lehet egy ígéretes IPO spekuláció, ahol portfóliója egy minimális részével (0,75-1,25 százalék!) extrém magas kockázatot vállal.

Például 250 millió forintos vagyon esetén 2,5 millió forintért friss kibocsátású részvényt vásárol, ami negatív szcenárió megvalósulása esetén pár éven belül 1,5-2 millió forint veszteséget hozhat, ám ha beletrafál, akkor akár 50-100 millió forint feletti hozamot is bezsebelhet.

Bármilyen spekulációba is kezdene, először kérje ki Private Banking szolgáltatója véleményét, hogy megfelel-e az elképzelése a kockázati preferenciájának.

 

„A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni.”

– Arnold Schwazenegger

Egy igazi példakép, aki élsportolóként, filmsztárként és politikusként is képes volt a csúcsra jutni és nagy valószínűséggel csak azért nem lett az USA első embere, mert Ausztriában született.

Neki aztán igazán elhihetjük, hogy keményen meg kell dolgozni a sikerekért és hogy érdemes is mindig még nagyobbat álmodni.