5 népszerű offshore helyszín és legfőbb előnyeik

Milyen előnyöket kínálnak a világ legnépszerűbb offshore helyszínei? Miért és pontosan milyen céllal érdemes céget alapítani Közép Amerikában vagy Ázsiában?

Korábbi „Offshore megoldások! Legális- vagy illegális út?” című összefoglalónkban már részletesen foglalkoztunk az adóparadicsomok témájával:

  • pontosan letisztáztuk mit értünk offshore szolgáltatás alatt,
  • kinek érdeke- és kinek ellenérdeke az ilyen jellegű tevékenység,
  • bemutattuk a legfontosabb offshore megoldásokat,
  • végül röviden összefoglaltuk az iparág jövőbeli kihívásait is.

Ebben a cikkben a világ 5 népszerű offshore székhelyével kapcsolatban szeretnénk összefoglalni a legfontosabb információkat és az ott bejegyzett cégek előnyeit.

5 népszerű offshore helyszín és legfőbb előnyeik

Világszerte rendelkezésre állnak a privátbanki számlatulajdonosoknak offshore megoldások.

Lehetőségek Közép-Amerikától Ázsiáig

A konkrét helyszín kiválasztását minden esetben egy alapos – általában többkörös – egyeztetés előzi meg, ahol az ügyfelek jelenlegi cégstruktúráját, vagyoni helyzetét és jövőbeli céljait is figyelembe kell venniük az off-shore szakértőknek.

A privátbanki tanácsadáshoz hasonlóan itt is nehéz általánosítani, hiszen minden megoldás személyre szabott, ám a statisztikák alapján az alábbi helyszíneket nagyon vonzónak találják az ügyfelek:

  • Belize: Mexikó és Guatemala között elhelyezkedő állam, mely berendezkedése szerint parlamentális demokrácia és alkotmányos monarchia. Uralkodójának II. Erzsébet brit királynőt tekinti. Közép-Amerikában kizárólag itt beszélik hivatalos nyelvként az angolt, ami székhelyszolgáltatás szempontjából kiváló célponttá teszi Belize-t. Legfőbb előnye, hogy az országban bejegyzett cégek teljes mértékben mentesülnek a vállalati nyereség- és osztalékadó alól, továbbá a bérleti díjak, jogdíjak és kamatok után sem keletkezik adófizetési kötelezettség. Sőt, a cégek alaptőkéjének mértékére sincs semmiféle korlátozás.
  • Ciprusi Köztársaság: Európa első számú offshore székhelye, ami nem tartozik a hagyományos értelemben vett adóparadicsomok közé. Cipruson ugyanis minden cégnek adókötelezettsége keletkezik, azonban ennek mértéke itt az egyik legkedvezőbb egész Európában. További előny, hogy a sziget fekvését tekintve sokkal inkább Ázsiához, mint az európai kontinenshez tartozik. Ciprus hivatalos nyelve ráadásul az angol, az itt bejegyzett cégek pedig rendelkeznek EU közösségi adószámmal. Ráadásul közös megegyezés alapján egyik tagállam sem tekint rá offshore helyszínként.

 

 

  • Hong Kong: A Kína dél-keleti határán fekvő sziget hivatalosan nem adóparadicsom, viszont közigazgatási értelemben egy különleges, autonóm terület. A világ egyik legfejlettebb pénzügyi központjaként stabil bankrendszerrel, megbízható jog- és adórendszerrel büszkélkedhet, ami igazán vonzó székhellyé teszi a nemzetközi kereskedelmi társaságok részére. A cégalapítás és -bejegyzés rendkívül egyszerűen történik, ráadásul nincs szabályozás vagy alsó korlát az alaptőke mértékére sem. Hong Kong mellett szól az is, hogy aláírta a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt.
  • Liechtenstein: A Svájc- és Ausztria között található hercegség nagyfokú üzleti titoktartásának köszönheti népszerűségét, amit főleg pénzügyi/befektetési szempontból érdemes kihasználni. Mivel pénzügyi rendszere gyakorlatilag közös Svájccal, így korlátozás nélkül érhető el a cégvezetők számára az összes Svájcban kibocsátott vagy frankban denominált részvény, vállalati kötvény vagy befektetési alap, amelyek némelyikéhez magánszemélyként nem juthatnának hozzá magyar állampolgárként. Nem beszélve a kedvezményes adókulcsról!
  • Virgin-szigetek: A Kis-Antillák északi részén elterülő szigetcsoport egy része Amerikához, míg a másik fele Nagy-Brittániához tartozik. Ez utóbbi, a Brit Virgin Szigetek a világ egyik legismertebb adóparadicsoma. A világ legelső offshore cégét is itt jegyezték be, kihasználva a különleges státusz adta adóoptimalizálási előnyöket. A cégek adminisztrációja gyors és egyszerű, a minimális jegyzett tőke pedig csupán névleges (1USD). A gazdálkodó szervezeteknek forgalomtól függetlenül alacsony, fix adóterhet kell fizetniük, a nyereségadó mértéke pedig 0%. További előnyt jelent, hogy kizárólag a vállalatok vezetőit tartják számon a helyi hatóságok, így a vállalati haszon valódi élvezői és a részvényesek anonimak maradhatnak.

Erre ügyeljen alapítás előtt!

Bármilyen célból is tervezi offshore megoldás integrálását a cégcsoportjába, feltétlenül keressen fel a döntés előtt egy kifejezetten erre szakosodott pénzügyi szolgáltatót, hiszen a jogszabályok komplexitása miatt csak így garantálható, hogy rátaláljon a legoptimálisabb (egyúttal jogtiszta) lehetőségre.

A privátbanki szolgáltatók kiválasztásához hasonlóan itt is egy hosszabb folyamatra készüljön, ami nem ad-hoc megoldást nyújt az ön számára, hanem a jogszabályi környezet változásának függvényében folyamatosan optimalizálja a nemzetközi üzleti folyamatait.

E bejegyzés keretei természetesen nem adnak lehetőséget a teljes paletta objektív bemutatására, hiszen több tucat potenciális helyszín is szóba jöhet a tanácsadás során az ügyfél céljainak, egyedi igényeinek és lehetőségeinek függvényében.