Így érdemes tanulnia a pénzről Private Banking ügyfélként

„Jó pap holtig tanul” – szól az ismert közmondás, ami a Private Banking esetében igazabbnak bizonyul, mint az elmúlt évszázadban valaha.

 

Rohamosan változó világunkban ugyanis a vagyon megtartásának és gyarapításának alapvető feltétele, hogy folyamatosan képezzék magukat a privátbanki szegmens szereplői. Nem csupán a privát bankárok és a vagyonkezelő szakemberek, hanem maguk a Private Banking ügyfelek is.

Private Banking ügyfélként is kifizetődik képezni a pénzügyi tudásunkat.

Private Banking ügyfélként is kifizetődik képezni a pénzügyi tudásunkat.

Ezért tanuljon Private Banking ügyfélként a pénzről

A magas likvid vagyonnal rendelkező ügyfelek (HNWIs) esetében rögtön három fontos érv is szól amellett, hogy komolyan foglalkozzanak a pénzügyi edukáció kérdésével és folyamatosan új ismeretekre tegyenek szert:

  1. képesek legyenek beazonosítani a tanácsadók tudásszintjét, valamint felismerni a névjegykártyákon szereplő végzettségeket (angolszász rövidítések)
  2. már egy mérsékelt pénzügyi tudás is nagyon hasznos lehet a tanácsadás során. Nagy előny ugyanis, ha a privátbanki szolgáltató és a Private Banking ügyfél közös nyelvet beszél
  3. minél jobban megérti egy Private Banking ügyfél, hogy mi történik a vagyonával, annál kevésbé érzi magát kiszolgáltatottnak és annál jobb az esély a sikeres vagyongyarapításra

A főiskolától az egyetemi katedráig

Első hallásra talán meglepőnek tűnik, de a hagyományos, leginkább elméleti síkra fókuszáló tanulmányok nem a legjobb alternatívát jelentik a gyakorlatias pénzügyi műveltség megszerzéséhez.

Ennek oka, hogy ügyfélként nem a mélyreható, olykor száraz tudás megszerzése a cél, hanem a fontos piaci összefüggések, írott és íratlan szabályok, valamint praktikák megértése.

Kis túlzással kijelenthető, hogy privátbanki ügyfélként indokolatlan – kizárólag a fenti célból – elvégezni egy több éves főiskolai vagy egyetemi képzést. Nem úgy a privát bankároknak és vagyonkezelő szakembereknek, akikkel szemben viszont alapkövetelmény egy rangos, szakirányú diploma megléte.

Amire nem érdemes időt fecsérelnie

A közösségi média oldalak és a web roskadásig van pénzügyi kóklerekkel. Tévhitekre és féligazságokra alapozó sikertörténetekkel vagy balekokra utazó csalókkal – ezeket messziről érdemes elkerülni.

  • Megmondóemberekkel, akik saját példájukon keresztül igyekeznek bizonyítani elméletük sikerességét. Legtöbbször sajnos a megfelelő engedélyek, képzések és tapasztalat hiányában.
  • Irreális hozamokkal kecsegtető online kurzusok vagy workshopok, amik gyors sikert ígérnek szinte a semmiből.
  • Ingyenes szakmai anyagok legtöbbje, amit elérhetőségért cserébe lehet letölteni. Itt az esetek döntő többségében ügynökök folytatnak adathalászatot a potenciális ügyfelekért, ami ugyan legális, viszont annál bosszantóbb lehet a jövőben. Kiváltképpen, ha a befektetni kívánt összeg mértéke is szóba kerül és az extrém jövőbeli jutalék miatt túl kitartónak bizonyul a pénzügyi tanácsadó vagy ügynök.

Naprakész, gyakorlatias tudást nyújtó képzések

Amennyiben haladó szintű, kifejezetten a pénz- és tőkepiacra fókuszáló szakmai tudásra szeretne szert tenni Private Banking ügyfélként, akkor érdemes azokból a kurzusokból és diplomaprogramokból válogatni, amit a privát bankárok vagy prémium banki tanácsadók végeznek el.

Ezekből Magyarországon is meglepően bő a kínálat, ráadásul egy több tíz vagy akár százmilliós privátbanki portfólió méretéhez viszonyítva a kurzusok ára elenyésző.

Vagyon, Alap, Portfólió (VAP)

A hazai szakma egyik legkedveltebb pénz- és tőkepiaci képesítése, amit a Bankárképző és a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetsége (BAMOSZ) hívott életre. Gyakorlatias képzés, ahol alapkezelő-, kockázatelemző- és értékpapírjogi szakemberek oktatnak.

A VAP kiválóan alkalmas arra, hogy privátbanki ügyfélként szerteágazó és megfelelően alapos ismereteket szerezzen a pénz- és tőkepiacról. További előnyt jelent, hogy már e-learning formájában is elérhető.

CEFA (EFFAS)

10 modulos befektetői-elemző program, mellyel az elismert „Certified European Financial Analyst” képesítés szerezhető meg. A tanfolyam anyaga tehát nemzetközi mércével nézve is több mint kielégítő.

Elvégzése azoknak a Private Banking ügyfeleknek ajánlott, akik mély szakmai ismereteket szeretnének szerezni, esetleg spekulatív ügyletekben (határidős ügylet, opciók, junk bond, tőkeáttételek alkalmazása, stb.) is szeretnének felelős döntést hozni a portfóliójuk stratégiája kapcsán.

Chartered Financial Analyst (CFA)

Elsősorban angolszász területre optimalizált befektetés-elemző program, amely a 60’ évek óta elérhető a nemzetközi piacon. Az EFFAS és CFA képzések kvázi versenytársaknak számítanak és nemzetközileg mindkettőt a legrangosabb pénz- és tőkepiaci szakmai képzések között tartják számon.

Bankmenedzsment Diplomaprogram (BADI)

Posztgraduális bankszakmai diplomaprogram a Budapesti Corvinus Egyetem és a Bankárképző közös szervezésében. Magas szintű banki ismeretekkel (hitelezés, kockázatkezelés, eszköz-forrás menedzsment, treasury) rendelkező szakembert takar, amit jó tudni, ha a névjegykártyán a BADI rövidítéssel találkozunk. Private Banking ügyfélként azonban nem releváns e kurzus.

Minősített Befektetési Tanácsadó (MBT)

A hazai nagybankok prémium- és privát bankárjai által preferált pénzügyi tanácsadói képzés, amellyel a Budapest Institute of Banking (BIB) és a Bankárképző, Európa-szerte elismert oklevelet képes biztosítani.

Elvégzésével bepillantást nyerhetünk a portfóliómenedzsment, valamint a befektetések szabályozásának és adózásának világába is. Bár hasznos lehet, de nem jellemző, hogy privátbanki ügyfelek elvégeznék, hiszen a VAP átfogóbb és relevánsabb ismereteket nyújt.

European Financial Advisor (EFA)

Kifejezetten a nemzetközi piacokra fókuszáló pénzügyi tanácsadók képzése, ami az MBT-re épül. Jelenleg nem elérhető képzés, de nem is releváns Private Banking ügyfelek esetében.

Private Banking ügyfél, mint tőzsdei kereskedő

Amennyiben szívesen kereskedne saját szakállára a hazai- vagy nemzetközi piacokon és a kereskedéssel kapcsolatban szeretne magasabb szintű tudáshoz jutni, akkor ezt különböző szakvizsgákkal teheti meg.

  • Tőzsdei szakvizsga: 5 modulból álló szakvizsga, ami a brókereket készíti fel a pénz- és tőkepiac szabályozására, kihívásaira és a kereskedési rendszerek kezelésére.
  • Határidős vagy opciós piaci tanfolyam: A határidős- vagy opciós ügyletek iránt érdeklődő privátbanki ügyfeleknek, aminek segítségével megszerezhető a kereskedéshez szükséges szakmai tudás alapja.

E bekezdés keretein belül feltétlenül szeretnénk megjegyezni, hogy semmiképpen nem ajánljuk, hogy Private Banking szolgáltató nélkül bárki is elkezdje saját vagyonát kezelni, hiszen ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ez esetben azt javasoljuk egyeztessen privát bankárával és kérje tőle, hogy különítsen el Önnek egy másik számlán spekulációra való összeget, amin felelősségteljes súly (például a teljes portfólió 0,5-2 százaléka) mellett próbálhatja ki saját képességeit.