Figyelemre méltó könyvek a Private Banking szolgáltatók ajánlásával

A világ egyre gyorsabban változik, s vele a pénz- és tőkepiacok, valamint a Private Banking szolgáltatás is.

 

Léteznek azonban örök értékek, amin nem érdemes változtatni. Ez utóbbiak közé tartozik az olvasás, mely kikapcsol, szórakoztat, ráadásul igazán hasznos edukációs forrásnak bizonyulhat.

Éppen ezért szeretnénk a Private-Banking.hu olvasóinak 5 konkrét könyvet a figyelmükbe ajánlani. Első ránézésre a pénzről és a befektetésekről, de facto viszont sokkal inkább a pénzügyi intelligenciáról, amely elengedhetetlen alapját képezi a vagyon megszerzésének, megóvásának és gyarapításának.

Private Banking ügyfélként is hasznos lehet könyveket olvasni

Private Banking ügyfélként is hasznos lehet könyveket olvasni

5 hasznos könyv privátbanki ügyfeleknek

Könyvajánlónk nem a legújabb, legizgalmasabb vagy legtrendibb szakmai anyagokra fókuszál, hanem olyan örökérvényű igazságokat és bölcsességeket bemutató tudásanyagokra, melyek már kiállták az évtizedek és évszázadok próbáját.

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

A közel egy évszázada írt könyv számtalan tanulsággal szolgál a kezdő- haladó- és profi piaci szereplőknek is. Frappáns, izgalmas történetein keresztül az ókori Babilónia világa elevenedik fel a lelki szemeink előtt, ahol az olvasó meglepődve tapasztalhatja majd, hogy az emberi természet sokkal kevesebbet változott e hosszú idő alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

Siker, kudarc, mohóság, becsvágy, hazugság és becsület – ezek mind a világ egyik leggazdagabb kultúrájának jellemvonásai voltak.

Philip A. Fisher: Közönséges részvények rendkívüli profitok

San Francisco legendás befektetési-elemzőjének összefoglalója a részvények kiválasztásának szempontjairól. Egy zseniális elmétől, akit Warren Buffett máig második mentorának tekint és akinek az ajánlásai napjainkban is megállják a helyüket az olyan növekedési részvényekkel kapcsolatban, mint az Apple, Amazon vagy éppen a Tesla.    

Robert G. Hagstrom: A Warren Buffett módszer

Warren Buffett minden idők egyik legsikeresebb befektetője, aki egy veszteséges textilgyárból a világ legnagyobb befektetési vállalatát építette fel néhány évtized alatt. A könyv szerzője nem a levegőbe beszél, hanem konkrét pénzügyi tranzakciókon keresztül mutatja be a Berkshire Hathaway sikerét, amely részvényének árfolyama még a 2020 tavaszán tomboló koronavírus-pandémia idején is bő negyedmillió dollárra (!) rúgott, hála értékes portfóliójának (Coke, Gilette, Geico, Duracell, American Express, stb).

André Kostolany: Több mint pénz és mohó vágy

A budapesti születésű tőzsdeimádó világpolgárt senkinek sem kell bemutatni, aki érdeklődik a börzék világa iránt. Szókimondó, szellemes és frappáns spekuláns, aki megannyi tapasztalatot gyűjtött New-Yorktól Párizsig, miközben a maga módján tanulmányozta a piaci szereplőket.

Meglátásait jegyzetfüzetek lapjaira, éttermi számlák hátoldalára és egyéb kávéházi fecnikre jegyezte fel. Ezekből szemezgetve készült el az iróniával fűszerezett sikerkönyv, aminek köszönhetően kulisszatitkok tucatjaiba avat be minket a szerző, az ezüstspekulációtól kezdve a második világháború piszkos pénzügyi tranzakcióin át egészen a felső tízezer pénzügyi sikereibe és bakijaiba.

Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Vajon mit lehetne hozzáfűzni egy olyan könyvhöz, melynek angol nyelvű ajánlóját a világ legsikeresebb befektetője Warren Buffett, míg magyar előszavát hazánk legnagyobb pénzügyi vállalatcsoportjának elnöke Csányi Sándor írta. Talán annyit, hogy érdemes komolyan venni e könyvet.

Fontos információ viszont, hogy a könyv szerzője az olvasók esetében alapvető szakmai ismeretek meglétét feltételezi, vagyis teljesen kezdőknek elsőre nehéz lesz majd megérteni az összefüggéseket.

Mit olvas még egy privát bankár?

A pénzügyi intelligencia fejlesztése jóval túlmutat a konkrét pénz- és tőkepiaci döntéseken, ami a Private Banking ügyfelekre a magas vagyon okozta extra felelősség miatt még inkább igaz. Érdemes lehet az alábbi területeken is minimum alapfokú ismereteket szerezni:

  • Pszichológia: A pénz- és tőkepiacok egyik legfontosabb résztudománya. A csordaelvtől kezdve egészen a döntéselméleti modellek tanulmányozásáig találhat hasznos információkat pénzügyeihez.
  • Történelem: Két egyforma esemény nem létezik, vannak viszont egymásra hasonlító pozitív vagy negatív események, amelyekre a piaci szereplők hasonló választ adnak, mint korábban. Ebből a szempontból nagyon hasznos lehet a gazdaságtörténet tanulmányozása.
  • Matematika: A pénzügyi fejlődés alapját képezi a matematika, elég a tőzsdei algoritmusokra vagy a fintechre gondolni. A folyamatok megértéséhez ezért nagyon hasznos lehet ennek a tudománynak a tanulmányozása. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy tisztességes (nem manipulált) piacon, nem sok köze van az piaci árfolyamoknak a matematikai képletekhez – annál inkább a pszichológiához.

Könyvek, amik csak rabolják az idejét

E-bookként ismét virágkorukat élik a korábban fizikai formában már leszerepelt ún. „megmondókönyvek”. Hirtelen meggazdagodáts kínáló, munka nélkül sikert ígérő vagy teljesen passzív jövedelemmel kecsegtető tartalmak, amik féligazságokra alapozzák elméleteiket.

Ezek kiszűrésére két bevált módszert javaslunk:

  1. Olyan szerzők műveit válassza, akik nem az előadásaik, fellépésük és egyéb médiamegjelenésük alapján, hanem hosszú távú szakmai sikereiknek köszönhetően tettek szert ismertségre.
  2. Halgasson a kiválasztásnál a józan eszére és ha valami túl szépnek hangzik, akkor ne higgyék el.

A fentiek alapján természetesen nem szabad általánosítani, de érdemes szkeptikusnak maradni a témában és figyelmesen megválasztani, kinek a szavára adunk.

Olvasás idegen nyelven

Azok a privátbanki ügyfelek, akik rendelkeznek az olvasáshoz szükséges idegen nyelvtudással, szinte korlátlan lehetőségük nyílik az információszerzésre. Az előny azonban kockázatokat is jelent, hiszen a nemzetközi könyvpiacon még több megkérdőjelezhető műből és online tartalomból kell kiszűrni a releváns információkat.

Az általunk ajánlott 5 könyv mindegyike elérhető a világnyelveken.